characters characters

Tulburarea bipolara

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 iulie 2022    |   443 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

tulburarea bipolara
Problemele emotionale serioase, cum este tulburarea bipolara pot sa apara si in copilarie si adolescenta. Iata semnele care trebuie sa iti atraga atentia.

Citeste si:


Tulburarea obsesiv-compulsiva la copii


Tulburarea exploziva intermitenta la copii


Tulburarea bipolara


Tulburarea bipolara consta in trecerea de la stari de tristete si lipsa de energie la stari de energie intense si activitate ridicata. Apare rareori la copii, dar se poate manifesta inca din adolescenta sau tinerete (in jurul varstei de 20-25 ani). In copilarie si adolescenta, oscilarea intre stari emotionale diferite este naturala (de la energie, entuziasm, bucurie la furie, frustrare sau lipsa de motivatie si energie) si nu reprezinta neaparat un semnal de alarma. Tulburarea bipolara presupune episoade de lunga durata de depresie alternand cu episoade de manie. Iata care sunt simptomele tulburarii bipolare si ce inseamna un episode de manie si de depresie.

Episoadele depresive sunt perioade in care copilul sau adolescentul isi pierde energia, interesul pentru activitati care ii fac placere si bucurie, are stari de tristete intensa si lipsa de speranta, sentimente de lipsa de valoare personala, schimbari in apetit si somn, dificultati de concentrare a atentiei sau 


Episoadele de manie dureaza cel putin 4-7 zile si constau in:

 • grandiozitate – o incredere exagerata si nerealista in propriile abilitati
 • nivel de energie ridicata si nevoie scazuta de somn si odihna
 • iritabilitate
 • agitatie motorie
 • implicarea in activitati periculoase, cu tendinta de a ignora sau minimiza riscurile (cumparaturi excesive, activitati sportive riscante, consum de alcool sau substante)
 • fuga de idei sau comunicare verbala excesiva

In episoadele de manie, adolescentii (si adultii) trec rapid de la o activitate la alta, sunt usor distrasi, nu se gandesc la consecintele actiunilor lor si pot avea gesturi sau infatisari extravagante. Increderea excesiva in propriile abilitati ii face sa evalueze aceste episoade ca cele mai bune momente din viata lor.

Schimbarile de dispozitie care apar in tulburarea bipolara sunt mult mai intense decat oscilatiile naturale ale emotiilor copiilor, apar deseori fara o explicatie si sunt insotite de schimbari comportamentale vizibile (in programul de somn, nivelul de energie si activitate sau abilitatea de a lua decizii rationale). In plus, apar probleme in interactiunea cu cei din jur, la scoala sau in familie si creste riscul autovatamarii sau, in cazurile mai grave, sinuciderii.

Intre episoadele de depresie si manie, dispozitia adolescentului poate fi normala, desi deseori copiii si adolescentii care sufera de aceasta tulburare tind sa aiba un temperament dificil si sa fie greu de gestionat.

 
*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Autoreglarea la copii
  Autoreglarea la copii. Ce inseamna si cum o incurajam
  23 ianuarie 2023   

  Autoreglarea se refera la capacitatea de a controla comportamentul, gandurile si emotiile pentru a ne atinge obiectivele pe termen lung.

 • Negarea ca mecanism de aparare
  Negarea ca mecanism de aparare
  12 ianuarie 2023   

  Cunosti persoane care atunci cand se confrunta cu o problema, tind sa o evite sau sa ii minimizeze consecintele?

 • Stresul scolar
  Stresul scolar. Cum ii ajutam pe copii sa il depaseasca
  06 ianuarie 2023   

  Copilul tau vine stresat si epuizat de la scoala sau sunt zile in care incearca sa nu se duca deloc la scoala? Se enerveaza, se descurajeaza sau refuza sa incerce sa invete sau sa isi faca temele? Acestea sunt cateva dintre semnele ca stresul scolar il afecteaza pe copilul tau.

Mai multe