characters characters

Tulburarea obsesiv compulsiva la copii si adolescenti

„Daca nu verific usa de cinci ori in fiecare seara, o sa se intample ceva rau.”

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 ianuarie 2020    |   4151 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

tulburarea obsesiv compulsiva la copii
Toti copiii au momente in care se ingrijoreaza si poarta uneori si ei, asemenea adultilor, griji care ii impovareaza si ii impiedica sa functioneze normal. Daca pentru majoritatea copiilor, grijile si temerile trec repede, pentru unii, acestea raman pe termen lung, devenind imposibil de gestionat pe cont propriu. Anxietatea se poate manifesta sub forma obsesiilor (ganduri pe care copilul nu le poate opri) sau compulsiilor (activitati pe care copilul trebuie sa le repete pentru a reduce din anxietatea simtita). Cand acestea au o intensitate si o frecventa ridicata, impiedicand viata de zi cu zi a copilului, specialistii vorbesc despre diagnosticul de tulburare obsesiv-compulsiva.

Citeste si:

Atacul de panica la copii

Anxietatea sociala la copii


Tulburarea obsesiv-compulsiva la copii si adolescenti


Tulburarea obsesiv-compulsiva (prescurtata in limba engleza „OCD”) isi face aparitia de cele mai multe ori in etapa de adolescenta timpurie, iar statisticile arata ca 1 din 200 de copii si adolescenti pot primi acest diagnostic. Tulburarea se caracterizeaza prin obsesii si/sau compulsii recurente si intense ce pot cauza disconfort si care fac dificila viata de zi cu zi.

Obsesiile sunt ganduri persistente, impulsuri sau imagini nedorite, ce pot cauza anxietate (ingrijorare) si stres. Adesea ele nu sunt justificate si depasesc in intensitate griile cotidiene.

Compulsiile sunt comportamente repetitive si ritualuri (precum spalatul frecvent al mainilor, mentinerea ordinei si a curateniei, verificarea in mod constant a ceva ce tocmai a facut) sau activitati mintale (numaratul, repetarea cu voce redusa a unor cuvinte, evitarea etc.) pe care copilul le realizeaza fara a se putea opri, cu scopul de:

  • a reduce starea de anxietate (de exemplu, verificarea ghiozdanului de mai multe ori, din teama de a nu uita un caiet)
  • a evita un eveniment nedorit, care nu se afla in controlul copilului (de exemplu, copilul crede ca daca numara pana la 100 inainte sa dea un test, va evita o nota mica sau daca repeta de mai multe ori un cuvant in minte, o persoana draga va fi aparata de pericole.)

O trasatura importanta a compulsiilor este ca sunt fie excesive (e de ajuns sa verifice o singura data ghiozdanul, de exemplu), fie nu au nicio legatura reala cu evenimentul pe care vor sa il previna (numaratul sau repetarea unui cuvant nu poate apara pe nimeni de pericole). 

Este important sa iei in considerare faptul ca multi copii gasesc relatii de cauza si efect care nu sunt corecte in realitate (asa numita gandire magica, care ar trebui sa dispara in jurul varstei de 10 ani), insa in cazul tulburarii obsesiv compulsive, aceste concluzii sunt sursa de stres si se asociaza cu anumite comportamente.

De asemenea, este bine sa faci diferenta dintre rutine si ritualuri. Rutinele zilnice ii ajuta pe copii sa se organizeze mai bine si sa aiba siguranta unei structuri clare a fiecarei zile. Copiii prescolari pot fi usor deranjati atunci cand rutinele se schimba, insa un preadolescent de exemplu, ar trebui sa fie mai flexibil cand vine vorba de rutine. Ritualurile sunt diferite de rutine pentru ca sunt create de copil, potrivit unui rationament emotional, nu logic si sunt vazute de copil ca obligatorii.


La varste mici, copiii nu pot explica exact care este rolul unui ritual, in cel mai bun caz, vor sti sa spuna ca ii face sa se simta mai bine. Preadolescentii si adolescentii pot sa isi dea seama ca au un comportament care nu are sens, dar teama pe care o simt daca s-ar opri din acest comportament este prea mare.


Printre copii si adolescenti, cele mai frecvente obsesii se refera la:

  • Frica de murdarie sau germeni
  • Frica de a nu se contamina
  • Nevoia de simetrie, ordine si precizie
  • Obsesii religioase
  • Numere norocoase si numere cu ghinion
  • Ganduri cu continut agresiv sau sexual
  • Preocuparea fata de obiecte ce tin de interiorul casei
  • Sunete sau cuvinte deranjante

Printre cele mai comune compulsii printre copii si adolescenti se numara:

  • Ritualurile de ingrijire precum spalatul mainilor, dusul sau periatul dintilor
  • Ritualuri repetitive de siguranta  precum verificarea usilor si a ferestrelor, nevoia de a se misca intr-un anumit fel.
  • Ritualuri de verificare a temei (recitirea unui text, stergerea cu radiera, rescrierea etc)
  • Ritualuri de a se „purifica” in urma contactului cu o persoana sau un obiect considerat „contaminat”
  • Ritualuri ce implica atingerea unui obiect (pentru a evita ghinionul, de exemplu)
  • Ritualuri pentru a preveni ranirea proprie sau a altora
  • Ordonarea si aranjarea obiectelor
  • Ritualuri de numarare
  • Strangerea si colectionarea unor obiecte care nu au nicio valoare aparenta
  • Ritualuri de curatarea legate de casa sau alte obiecte

Cum afecteaza obsesiile si compulsiile viata cotidiana a copiilor? Acestea pot ajunge sa ocupe foarte mult timp, copilul intarziind frecvent la scoala sau declansand conflicte cu restul membrilor familiei, care sunt nevoiti sa astepte sau sa se poarte intr-un anumit fel, daca sunt implicati si ei in ritualul copilului (de exemplu, copilul poate insista ca parintii sa se spele maini intr-un anumit fel). In plus, libertatea copilului de a se implica in activitati diverse si placute este limitata de nevoia lui de a indeplini anumite ritualuri.

Lasata netratata, tulburarea poate creste si descreste in intensitate, dar in cele mai multe cazuri devine cronica. Potrivit International OCD Foundation, o treime dintre adultii diagnosticati cu tulburare obsesiv compulsiva au dezvoltat simptomele pentru prima data in copilarie. La fel ca pentru alte tulburari de anxietate, terapia cognitiv-comportamentala poate fi o modalitate eficienta de a depasi aceasta tulburare. 


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe