characters characters

Anxietatea sociala la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 februarie 2019    |   2722 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

anxietatea sociala la copii
Anxietatea sociala inseamna o frica intensa de situatii sociale, in care interactiunea cu alti oameni este inevitabila. Numita si fobie sociala, anxietatea sociala depaseste timiditatea normala pe care un copil o poate manifesta intr-un context nou pentru el. In multe cazuri anxietatea sociala incepe din copilarie sau adolescenta, iar atunci cand nu este tratata, poate afecta intreaga viata a copilului.

Citeste si:

Cand copilul traieste in ridicol, invata sa fie timid

Rusinea toxica la copii


Copiii cu anxietate sociala se ingrijoreaza ca vor fi judecati negativ de altii si sunt inspaimantati sa nu fie umiliti in public. Frica este incontrolabila, chiar daca, la varste mai mari, copiii realizeaza ca frica lor nu este rationala.

Iata criteriile de diagnostic pentru anxietatea sociala:

  • Teama semnificativa legata de una sau mai multe situatii sociale in care copilul sau adolescentul este expus la o potentiala "examinare" din partea celor din jur. De exemplu: interactiuni sociale (conversatii, intalniri cu oameni necunoscuti), posibilitatea de a fi observat in public (a manca la restaurant, de exemplu) sau de a performa in fata altor oameni (de exemplu, a vorbi in public). In cazul copiilor, teama trebuie sa apara si in interactiunile cu alti copii de aceeasi varsta, nu doar in interactiunile cu adultii.
  • Copilul se teme ca in respectiva situatie, propriul comportament sau simptomele anxietatii sale vor fi evaluate negativ de catre cei din jur (care il vor respinge, umili etc.) Situatiile sociale produc teama aproape tot timpul, iar la copii, aceasta teama se manifesta prin plans, crize de furie, refuzul de a vorbi, refuzul de a se desparti de parinte etc.
  • Copilul evita situatiile sociale sau le tolereaza cu mare dificultate.
  • Teama sa este disproportionala fata de amenintarea reala pe care o reprezinta o situatie sociala.
  • Teama, anxietatea sau evitarea sunt persistente, pentru mai mult de 6 luni si provoaca dificultati semnificative in diferite domenii de functionare (scolara, sociala etc.).

Elementul central al anxietatii sociale il reprezinta frica de critica. Multi copii se intreaba "Daca fac ceva stupid?", "Daca spun ceva gresit?", iar acest fel de a gandi este asociat cu evitarea situatiilor sociale (pana la refuzul de a merge la scoala).

Comportamentele copiilor mici care sufera de anxietate sociala pot fi interpretate ca obraznicie sau sfidare a regulilor, deoarece pot fi iritabili in situatiile sociale sau pot face crize de furie.

Specialistii sustin ca exista doua tipuri de anxietate sociala: prima se concentreaza asupra performantei (lucruri precum a vorbi in public, a comanda la restaurant, a face cumparaturi), iar cea de-a doua este interactionala si apare in situatii sociale in care persoana nu este in centrul atentiei. Copiii cu anxietate sociala interactionala traiesc intens frica de a merge la scoala, de a manca in public si de a folosi toaletele publice. Cei mai multi oameni cu anxietate sociala interactionala traiesc si anxietatea sociala de performanta.

Exista studii care arata ca anxietatea sociala se mosteneste, dar sunt si alti factori de risc ce tin de temperament (inhibitie comportamentala, frica de evaluari negative), dar si factori ce tin de mediu (umiliri repetate sau adulti extrem de critici in viata copilului).

Anxietatea sociala raspunde foarte bine la psihoterapie. Copiii si adolescentii pot sa isi formeze comportamente adecvate din punct de vedere social si pot sa invete sa reformuleze gandurile care stau la baza anxietatii sociale, fara ca medicatia sa fie necesara.

Adolescentii cu anxietate sociala pot folosi consumul de alcool ca modalitate de a face fata evenimentelor pe care le considera stresante, crescand astfel riscul de a avea probleme cu consumul de substante, mai tarziu in viata. Netratata, anxietatea sociala poate duce si la depresie.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Schema vulnerabilitatii
    Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
    24 octombrie 2022   

    Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.

  • Patru frici ale copiilor
    Patru frici frecvente in randul copiilor
    08 august 2022   

    Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.

  • Fricile copilului
    De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
    17 februarie 2022   

    Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole

Mai multe