characters characters

Tulburarea exploziva intermitenta

Cand ar trebui sa te ingrijoreze furia copilului tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 octombrie 2020    |   2327 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

tulburarea exploziva intermitenta
Furia copiilor poate fi dificila pentru parinti dintr-o multime de motive - este greu de gestionat, duce la conflicte cu cei din jur si face viata de familie mai dificila. Insa de cele mai multe ori, furia copiilor este doar un semn al frustrarii iar in timp copiii pot invata sa o gestioneze. Cand ar trebui sa te ingrijorezi in legatura cu nervii copilului tau?

Citeste si:

Tulburarea de opozitionism. Copilul care nu coopereaza niciodata

Tulburarea obsesiv compulsiva la copii si adolescenti


Copiii care manifesta episoade scurte dar intense de furie sau agresivitate, fara motive aparente pot suferi de asa numita „tulburare exploziva intermitenta”. Vestea buna este ca simptomele pot fi usor observate, diagnosticul se poate pune destul de rapid, iar tratamentul este disponibil.

Este important sa retii ca furia este o emotie dificila de gestionat si de catre adulti, nu doar de catre copii, asadar nu te grabi sa etichetezi copilul ca avand aceasta tulburare. Accentul este pus pe frecventa izbucnirilor de furie si pe intensitatea lor excesiva. Ia in considerare faptul ca la varste mici, copiii vor avea reactii emotionale mult mai intense decat este justificat. In adolescenta, de asemenea, instabilitatea emotionala este o parte normala a dezvoltarii copilului tau.

Iata care sunt criteriile de diagnostic pentru tulburarea expoziva intermitenta:

Incapacitatea de a controla impulsurile agresive care duc la crize comportamentale, manifestate ca:

  • agresiune verbala (crize de plans, certuri, tirade) sau agresiune fizica indreptata asupra obiectelor, animalelor sau oamenilor care nu rezulta in stricaciuni materiale sau ranire, cu o frecventa de cel putin doua ori pe saptamana pentru 3 luni
  • atacuri fizice care cauzeaza pagube sau ranesc oameni ori animale, cu o frecventa de cel putin 3 ori intr-o perioada de 12 luni.

Comportament agresiv exagerat in mod evident fata de factorul de stres care l-a provocat.

Comportamentele agresive nu sunt premeditate (sunt impulsive sau bazate pe furie) si nu au scopil de a obtine un obiectiv concret (precum bani, putere sau intimidarea altei persoane).

Persoana este in mod vizibil afectata de aceasta problema sau are dificultati in adaptarea sociala si profesionala, dificultati asociate cu probleme legale sau financiare.

Varsta la care apar aceste probleme este mai mare de 6 ani.


Tulburarea apare deseori la copiii si adolescentii care au suferit traume fizice sau emotionale sau la rudele de gradul I ale persoanelor care au aceasta tulburare. Este important ca interventia terapeutica sa fie inceputa cat mai devreme, deoarece aceasta problema cauzeaza copiilor si adolescentilor dificultati semnificative, care in timp pot duce la alte probleme emotionale precum depresia, anxietatea, dependentele, autovatamatarea.


Diagnosticul este pus de un medic psihiatru, iar terapia consta de cele mai multe ori in interventiii cognitiv-comportamentale (menite sa il invete pe copil sau adolescent comportamente adecvate prin care sa previna si sa reduca furia) si uneori, in tratament medicamentos.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe