characters characters

Ce este inteligenta emotionala

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 octombrie 2022    |   672 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

ce este inteligenta emotionala
Ce este inteligenta emotionala, cum se manifesta in rolul de parinte si cum o poti dezvolta mai usor, pentru relatii sociale armonioase si echilibru emotional?

Citeste si:


Exercitii de inteligenta emotionala pentru parinti si adolescenti


Inteligenta emotionala a parintilor - de ce este importanta


Ce este inteligenta emotionala


Inteligenta emotionala poate fi definita ca abilitatea de a identifica, exprima si gestiona propriile emotii, dar si abilitatea de a identifica si valida emotiile altor persoane. In relatia parinte-copil, inteligenta emotionala a parintelui se manifesta prin capacitatea parintelui de a-si accepta propriile emotii, de a le exprima intr-o maniera adecvata si de a le gestiona eficient, dar si prin capacitatea parintelui de a accepta emotiile copilului, de a le valida si de a-l ajuta pe acesta sa le gestioneze eficient.

Cum te poate ajuta inteligenta emotionala sa fii un parinte mai bun?

Asa cum probabil ti-ai dat seama pana acum, o mare parte din comunicarea cu copilul tau nu se bazeaza pe logica si rationamente, ci pe emotie si conectare emotionala. Cand copilul tau este coplesit de emotii, faptul ca ii explicit logic de ce nu trebuie sa se simta astfel nu functioneaza niciodata asa cum ti-ai dori. De aceea, inteligenta emotionala este principalul instrument care te poate ajuta sa fii un parinte mai bun sim ai relaxat.

Iata cateva feluri in care te ajuta inteligenta emotionala in relatia cu copilul tau:

Te ajuta sa acorzi atentie si nevoilor tale personale. Parintii inteligenti emotionali isi asculta emotiile, dar si starile si nevoile fizice. Cu cat acceptam mai usor emotiile si nevoile personale, cu atat suntem mai dispusi sa le acordam atentie si sa le indeplinim. Astfel, inteligenta emotionala este strans legata de grija de sine, iar aceasta din urma iti asigura pe termen lung energia si resursele emotionale de care ai nevoie pentru a fi un parinte prezent si conectat cu copilul tau.

Te ajuta sa nu iei decizii impulsive, conduse de emotii. Cand iti asculti emotiile si iti dai timp sa le gestionezi efficient, reusesti sa nu iei decizii grabite in relatia cu copilul tau. Astfel, eviti amenintarile, agresivitatea verbala, formularea de pedepse pe care nu le vei implementa sau alte actiuni care nu ajuta relatia dintre tine si copil.

Te ajuta sa accepti emotiile copilului tau, dar nu si comportamentele sale inadecvate. Inteligenta emotionala ne ajuta sa facem diferenta dintre emotii si comportamente: copiii si adultii au voie sa simta orice emotie, dar nu toate comportamentele sunt adecvate. Astfel, parintii inteligenti emotional pot valida emotiile copilului si in acelasi timp ii pot arata cand comportamentele lui depasesc limitele interpersonale: “Esti furios pentru ca nu ti-am dat voie sa te joci. Nu te voi lasa insa sa ma lovesti.”.

Te ajuta sa il inveti pe copilul tau sa isi gestioneze emotiile in mod eficient. Parintii inteligenti emotional nu se lupta cu propriile emotii sau cu emotiile copilului lor, nu le resping si nu le diminueaza importanta. Astfel, copiii invata prin observatie cum isi pot exprima adecvat emotiile, dar si cum pot folosi tehnici de calmare pentru a lua deciziile cele mai bune.

Te ajuta sa folosesti disciplina pozitiva. Calmul si echilibrul emotional al parintilor se reflecta asupra starii emotionale a copiilor. Cu cat parintii sunt mai echilibrati emotional, cu atat copiii tind sa reactioneze emotional mai putin intens sau sa se calmeze mai usor. Iar cu cat copiii sunt mai calmi, cu atat sunt mai dispusi sa coopereze, iar problemele de disciplina se raresc.

Poti incepe sa iti dezvolti inteligenta emotionala cu un pas simplu: asculta mesajul pe care ti-l transmit emotiile tale inainte de a actiona sau lua decizii. Cand simti ca devii furios, frustrat, dezamagit sau exasperat in relatia cu copilul tau, ia o pauza si acorda atentie emotiei tale. Cu cat iti vei accepta mai usor emotiile, cu atat mai usor va fi sa le gestionezi.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe