Exercitii de inteligenta emotionala
Cum exersam inteligenta emotionala a noastra si a copiilor nostri? Iata cateva idei de exercitii si activitati pe care le puteti realiza in aceasta vara.
Citeste si:
Patru pasi pentru inteligenta emotionala a copiilor
Ce inseamna inteligenta emotionala
Exercitii de inteligenta emotionala
1. Legatura dintre ganduri, emotii si stari fizice
Reactiile emotionale sunt intotdeauna insotite de reactii fiziologice si de ganduri care explica sau interpreteaza situatia in care ne aflam. Deseori, starile fiziologice specifice emotiilor sunt mai putin constientizate, desi sunt esentiale in inteligenta emotionala. Reusind sa calmam starile fiziologice, reusim sa ne calmam si emotional. De aceea exercitiul de constientizare a legaturii dintre emotii, ganduri si stari fizice este important pentru inteligenta emotionala a copiilor, dar si a adultilor.
2. Exercitiu de reflectie: strategii de deconectare emotionala fata de alte persoane
Majoritatea adultilor care nu au fost incurajati sa isi accepte emotiile si nu au invatat sa le gestioneze, adopta strategii de evitare a acestora sau de deconectare emotionala. Cand esti stresat, furios sau trist in relatie cu cineva, care este primul impuls al tau? Eviti sa discuti cu persoana care te-a ranit, inchizi discutia sau te izolezi? Cel mai probabil, si copilul tau adopta strategii asemanatoare. Iata un inventar al strategiilor pe care le folosim in mod frecvent pentru a evita alte persoane atunci cand simtim emotii puternice, desi ar fi benefic pentru noi sa ramanem conectati emotional cu acestia.
- Te implici intr-o activitate care iti ocupa toata atentia – de exemplu, te uiti pe telefon.
- Devii agresiv fata de persoana respectiva.
- Incerci sa iti distragi atentia gandindu-te la alte lucruri.
- Critici persoana respectiva.
- Folosesti umorul pentru a evita sa iti exprimi adevaratele emotii.
- Devii obosit si te duci sa dormi sau sa te odihnesti.
- Alegi sa schimbi subiectul.
- Devii tacut si refuzi sa mai comunici.
- Iti concentrezi atentia asupra altor persoane, pe care incerci sa le ajuti sau sa le „salvezi”.
- Te izolezi fizic de ceilalti.
- Devii excesiv de formal sau politicos.
- Folosesti substante care sa te ajute sa te relaxezi – de exemplu, alcoolul sau droguri.
Poti folosi acest inventar la finalul fiecarei zile, pentru a observa pe care dintre strategiile de mai sus le-ai folosit in ziua respectiva sau il poti folosi o singura data, ca exercitiu de reflectie general asupra felului in care interactionezi cu alte persoane.
3. Exercitiul „Ce nu imi place la cei din jur.”
Acesta este unul dintre exercitiile dificile de inteligenta emotionala, pentru ca presupune o privire sincera asupra noua insine, nu doar asupra celor din jur.
Observa comportamentele, reactiile sau deciziile care te enerveaza la cei din jur. Poate fi vorba de lucruri minore sau importante.
Fa o lista cu acestea.
Apoi intreaba-te: „Cand am dat dovada de comportamente sau trasaturi asemanatoare?”. De exemplu, daca te infurie agresivitatea verbala a altor persoane, incearca sa iti amintesti situatii in care tu insuti ai dat dovada de furie si agresivitate verbala. Cum te simti amintindu-ti aceste situatii? Vinovatia sau rusinea pot fi cele mai frecvente emotii care insotesc comportamente de care nu suntem mandri. Cu cat acceptam insa aceste emotii si mesajul lor („Nu vreau sa fiu o persoana agresiva.”), cu atat mai usor este sa ne corectam comportamentele nedorite.
Daca raspunsul este in mod obiectiv „Niciodata, pentru ca fac un efort special sa evit comportamente de acest fel.”, intrebarea la care poti raspunde este „Care este motivul pentru care nu imi dau voie sa gresesc niciodata?”. De exemplu, daca te infurie lipsa de punctualitate a altor persoane (chiar si 5 minute de intarziere), pentru ca tu faci tot timpul eforturi sa nu intarzii niciodata, poate fi util sa te intrebi care sunt motivele pentru care consideri atat de importanta punctualitatea? Poate fi vorba de faptul ca percepi lipsa de punctualitate ca pe o lipsa de respect a celorlalti sau de o perceptie rigida asupra intentiilor persoanelor („Daca vrei sa fii punctual, faci eforturi si reusesti.”) si o lipsa de flexibilitate psihologica („Uneori, in ciuda eforturilor, se intampla lucruri in afara controlului nostru si intarziem.”).
Este un exercitiu care poate fi util si fratilor de varste mai mari – preadolescenti sau adolescenti, care au conflicte frecvente. Deseori, critica excesiva intre frati duce la conflicte si la probleme in relatia dintre ei. Un exercitiu de reflectie sincer ii poate ajuta pe copii sa se accepte pe ei insisi si pe ceilalti mai usor.
De cele mai multe ori, lucrurile care ne trezesc o reactie emotionala puternica de furie sau frustrare la cei din jur sunt lucruri pe care nu le acceptam la noi insine. Tocmai de aceea, reactiile noastre emotionale sunt atat de puternice. Daca am accepta ca si noi, la fel ca majoritatea oamenilor, avem defecte sau tendinte neplacute, nu ne-am simti indreptatiti sa ii judecam sau sa ne infuriem atat de mult pe cei din jur.
Alteori, lucrurile pe care nu le toleram la cei din jur sunt calitati sau actiuni pe care incercam din rasputeri sa le evitam sau sa le eliminam din propria viata. Cu cat nivelul de rigiditate emotionala din jurul acestei dorinte de a evita un anumit comportament este mai ridicat, cu atat reactiile noastre emotionale pot fi mai intense. In plus, indica un nivel scazut de acceptare de sine – este posibil sa vrem sa evitam obiceiuri neplacute (de exemplu, obiceiul de a intarzia) si sa acceptam ca uneori, in ciuda intentiilor noastre, nu vom avea succes in totalitate.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: