characters characters

Exercitiu pentru constientizarea emotiilor

Inteligenta emotionala in vacanta de vara. Jurnalul emotiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 iulie 2021    |   6982 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

exercitiu pentru constientizarea emotiilor
In vacanta de vara, este important sa incurajam relaxarea, distractia si bucuria, dar si dezvoltarea emotionala a copiilor. Iata un exercitiu care ajuta la constientizarea emotiilor si care, realizat zilnic, poate dezvolta inteligenta emotionala a copiilor.

Descarca fisa in format pdf de aici.

Ideea exercitiului este simpla si poate fi realizata si de catre adulti. Iata cum. La finalul zilei,  recapituleaza evenimentele cele mai intense din punct de vedere emotional. Incercuieste una dintre emotiile scrise pe lista de pe fisa sau scrie o emotie noua. Apoi completeaza fiecare rubrica: cand ai simtit emotia respectiva si ce s-a intamplat in acele momente, ce ai gandit in acele momente, cum te-ai simtit fizic, cum ai decis sa actionezi si cum te-ai simtit in urma actiunilor respective. La final, scrie cum te simti in momentul prezent.


Constientizarea emotiilor proprii este primul pas in dezvoltarea inteligentei emotionale si este esentiala cand vine vorba de relatiile cu cei din jur si de echilibrul interior. 


Cu cat ii incurajam pe copii sa se gandeasca la emotiile traite si sa le inteleaga mai bine, cu atat mai usor le va fi sa nu se lase coplesiti de ele si sa evite deciziile mai putin fericite conduse de emotiile puternice.

Exercitiul poate fi punctul de pornire pentru o conversatie interesanta cu copilul tau sau poate fi folosit ca instrument de autocunoastere si reflectie, doar de catre copil. 

Poti realiza si tu acest exercitiu, alaturi de copilul tau, pentru a-i incuraja capacitatea de constientizare emotionala. Roata emotiilor poate fi o resursa utila in realizarea acestui exercitiu, pentru ca va ajuta sa identificati mai usor emotiile traite.


Daca realizezi acest exercitiu alaturi de copil, este important sa tii minte cateva reguli importante:

  • nu folosi acest exercitiu ca pretext pentru a-l certa pe copil pentru emotiile sale intense sau pentru a-i recomanda sa actioneze mai bine data viitoare.
  • nu judeca sau critica actiunile, gandurile sau emotiile simtite de copilul tau.
  • evita sa ii explici copilului de ce nu ar fi trebuit sa se simta sau sa gandeasca intr-un anume fel.
  • evita sa amplifici emotiile copilului tau aratand la randul tau tristete excesiva, furie sau alte emotii ca raspuns la trairile copilului.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu