characters characters

Metode de calmare pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 septembrie 2018    |   10659 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

metode de calmare
„Copii mici, emotii mari.”. Nu este vorba doar de emotiile parintilor, ci si de emotiile copiilor. La varste mici, trairile emotionale sunt coplesitoare pentru copii, fie care vorbim despre furie, tristete, frica, dezamagire, frustrare sau entuziasm si bucurie.

Cum ii putem ajuta pe copii sa faca fata emotiilor prea intense? Invatandu-i sa isi calmeze manifestarile fiziologice ale emotiilor: atunci cand isi calmeaza respiratia si cand elimina tensiunea acumulata in corp, si starea emotionala devine mai usor de gestionat.

Sase metode de calmare pentru copii

Numaratul.

O tehnica veche, pe care o stim cu totii, dar pe care o subestimam. Spune-i copilului tau ca atunci cand este furios, sa numere in gand pana la 10 sau pana la 20 inainte de a decide cum va actiona. Aceasta metoda functioneaza daca furia nu a ajuns la cote maxime inca si daca cel mic invata sa fie atent la propriile reactii si sa isi identifice emotiile corect. Recomanda-i sa inchida ochii si sa se concentreze doar asupra numaratului, fara a se gandi la situatia care l-a enervat. Apoi, se poate gandi la o solutie pentru problema.

Exercitiile de respiratie

Isi poate imagina ca trebuie sa sufle pentru a forma baloane de sapun, inspirand adanc si expirand lent aerul. Gasiti impreuna mai multe idei de exercitii de respiratie si explorati-le.

Desenatul

Coloratul, desenatul sau pictatul sunt activitati care il ajuta pe copil nu doar sa se calmeze, ci si sa isi exprime emotiile. Ii poti spune sa deseneze emotiile pe care le simte, alegand culori care se potrivesc cel mai bine sau pur si simplu sa isi concentreze atentia doar asupra unei fise de colorat, pana cand ii trece furia sau frustrarea.

Miscarea fizica

Atunci cand copiii sunt furiosi sau speriati, o plimbare, o tura de alergat sau cateva exercitii de intindere ajuta la eliminarea tensiunii din corp. Daca miscarea fizica de acest fel nu este disponibila, invata-l sa isi stranga si sa isi desfaca pumnii de cateva ori, pana cand se simte mai calm sau isi indrepte pur si simplu spatele sau picioarele.

Exercitii de relaxare

Tehnicile de relaxare pot fi potrivite copiilor cu imaginatie bogata. Ii poti spune copilului sa se intinda pe pat, sa inchida ochii si sa isi imagineze ca se afla intr-un loc preferat. Ghideaza-l prin intrebari pentru a-l ajuta sa se relaxeze: Ce poate vedea in acest loc? Ce se aude? Ce arome se simt? etc.

Muzica

Muzica lenta, de relaxare il poate calma pe copil cand este furios, iar muzica vesela il poate scoate dintr-o stare emotionala de tristete, apatie sau descurajare.

Alte modalitati simple prin care il poti ajuta pe copil sa se calmeze:

  • Apa rece face minuni atunci cand e vorba de furie.
  • Activitatile tactile de asemenea pot fi eficiente cand vine vorba de emotii intense: poate mangaia un animal, se poate juca intr-o cutie senzoriala etc.
  • Simpla conversatie cu o persoana apropiata ii poate ajuta pe copii sa se calmeze, daca respectiva persoana arata ca ii intelege emotiile si vrea sa il ajute sa se calmeze.

Toate aceste tehnici il ajuta pe copil pe moment, sa isi calmeze manifestarile fiziologice ale emotiilor. Pe termen lung, este important sa il ajuti pe copil sa isi identifice emotiile, sa le exploreze si sa le inteleaga utilitatea. Dupa ce s-a calmat, poti vorbi cu el despre ce a simtit: Care a fost emotia pe care a simtit-o? Care a fost factorul declansator? Cum poate actiona data viitoare cand se confrunta cu acest fel de situatie?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe