characters characters

Cum incurajezi productivitatea

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 septembrie 2023    |   496 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

productivitate
Exista zile in viata fiecaruia dintre noi in care nu reusim sa ne mobilizam absolut deloc si zile in care facem o multime de lucruri. Frustrarea si stresul apar in special in zilele in care nu simtim ca avem energia necesara si motivatia de a face ce se afla pe lista zilnica, iar asta inseamna clar un nivel foarte ridicat de neproductivitate. Putem fi neproductivi la locul de munca, acasa si chiar in relatia cu copiii nostri. Fluctuatia in productivitate poate fi observata atat in cazul adultilor, cat si al copiilor.

Citeste si:


Cum ii invatam pe copii sa fie eficienti


Tehnica pomodoro - organizarea eficienta a timpului


De ce avem nevoie pentru a fi productivi la orice varsta?


Concentrare – copiii au nevoie sa fie capabili sa se concentram pe sarcina pe care o au de realizat, dar si de o buna capacitate de a evita si a inlatura toti distractorii ce le apar in cale.


Energie - pentru a functiona si a fi productivi, copiii au nevoie de un nivel ridicat de energie fizica si mintala.


Managementul timpului - prioritizarea este una din abilitatile de baza, necesare pentru a putea fi buni strategi si a gestiona eficient sarcinile de indeplinit.


Consecventa sau constiinciozitatea - capacitatea copiilor de a-si pastra energia si concentrarea pentru a realiza toate sarcinile de zi cu zi, de la scoala si de acasa.


Uneori nu suntem productivi la locul de munca, iar cand ajungem acasa, suntem prea obositi si vom esua din a fi productivi si eficienti in asumarea rolului de parinte. Uneori copiii sunt productivi la scoala, dar acasa sunt secati de energie si nu vor mai face nimic intreaga zi.

Vor fi si zile in care vor avea o energie atat de mare, incat ii vor obosi pe toti cei din jur. Ce cauzeaza aceste niveluri scazute de productivitate?

  • Factorii care distrag atentia, precum notificarile retelelor de socializare
  • Intreruperile frecvente precum apeluri telefonice sau emailuri
  • Oboseala tradusa prin lipsa unui program de somn, un orar sau un program de munca prea incarcat
  • Multitasking-ul
  • Stresul, iar in cazuri extreme, burnout-ul
  • Pllictiseala care apare frecvent atunci cand avem de rezolvat sarcini pe care nu le percepem ca fiind atractive, interesante sau provocatoare
  • Starea de sanatate uneori poate sa afecteze nivelul de productivitate.
  • Mediul de lucru sau mediul de acasa, in special atunci cand exista tensiuni.

Unii oameni sunt mai putin productivi decat altii, iar acest fapt poate fi explicat prin trasaturile de personalitate (de exemplu, persoanele cu un nivel ridicat de perseverenta sau deschidere tind sa fie mai productivi decat persoanele cu un nivel ridicat de nevrotism), factorii genetici si nivelurile de motivatie (ce variaza de la persoana la persoana in functie de nevoile fiziologice, contextul social, aspectele culturale sau alti factori personali).

Productivitatea poate sa aiba de suferit si in cazul persoanelor sau a copiilor diagnosticati cu tulburare de deficit atentional si hiperactivitate, tulburarea obsesiv compulsiva sau de cei diagnosticati cu depresie. A avea o astfel de problema poate fi frustrant si poate scadea motivatia si implicit, productivitatea.

Cum poti incuraja productivitatea in cazul tau sau al copilului tau?

Elimina distractorii din jur atunci cand lucrezi sau inveti.

Fa liste cu ce anume ai de facut. Listele pot fi zilnice, dar si saptamanale. A avea un plan scris de actiune, poate creste productivitatea.

Concentreaza-te pe rand, pe cate o sarcina.

Organizeaza-ti timpul pe bucati, folosind o planificare pe ore. De exemplu, de la ora 13 la ora 14 se ia pranzul, de la ora 14 la ora 15 iti indeplinesti sarcina sau tema X, de la 15 la 15.30 iei o pauza in care duci cosul de gunoi sau pui haine la spalat, de la ora 15.30 la 17 faci alta sarcina si tot asa.

Incearca tehnica Pomodoro ce presupune a imparti ora, la fel ca si atunci cand tai o rosie in 4, in intervale de 25 de minute in care sa realizezi activitati specifice.

Limiteaza intreruperile pe cat se poate prin actiuni simple precum: dezactivarea notificarilor pe telefon, alegerea unui spatiu in care alte persoane nu au acces etc.


Ce poti sa faci cand nu reusesti sa iti cresti productivitatea? Ia o pauza. Reformuleaza sarcina pe care ai primit-o. Cere ajutor din partea unui specialist. La polul opus lipsei de productivitate, se afla productivitatea toxica, cunoscuta si sub denumirea de workaholism sau dependenta de munca. Apare in cazurile in care o persoana munceste tot timpul, fara a-si lasa timp pentru a se odihni sau a face lucruri care sa ii aduca placere.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe