characters characters

Dezavantajele multitasking-ului

De ce e bine sa descurajezi multitasking-ul

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 iunie 2016    |   1862 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

multitasking dezavantaje
De la varste din ce in ce mai mici, tehnologia incepe sa faca parte din viata copiilor. Iar acest lucru poate fi benefic atunci cand ajuta la dezvoltarea copiilor, dar si problematic, daca ii impiedica sa obtina rezultate bune.

Multitaskingul este un subiect controversat. Daca pana nu demult se credea ca a face mai multe lucruri deodata este un atu, specialistii au demonstrat ca, in realitate, multitaskingul nu creste performanta.

Care sunt efectele multitasking-ului asupra performantei?

 • Intreruperile, chiar si de cateva secunde, cresc riscul de a gresi. Astfel, cei care folosesc internetul in timp ce realizeaza alte sarcini se pare ca sunt chiar mai predispusi la a gresi.
 • Trecerea de la o activitate la alta, chiar daca pare simpla, in realitate consuma energie si duce la oboseala.
 • Trecerea de la o activitate la alta presupune un efort mai mare pentru concentrarea atentiei asupra fiecarei activitati.
 • Multitasking-ul afecteaza calitatea invatarii, fiind mai dificila aplicarea in situatii noi a conceptelor invatate. Astfel, atunci cand copiii isi impart atentia intre lectie si telefon, invatarea va fi mai putin logica si mai mult mecanica.


Iata si un video care explica aceste lucruri mai bine


Care este alternativa la multitasking?


Desi ritmul in care traim pare ca face aproape imposibila renuntarea la multitasking, putem face un efort sa ne concentram asupra unei singure activitati pana cand o terminam. Acest mod de lucru poarta numele, in engleza, de „monotasking” (cu variantele: unitasking si single-tasking).

Poti sa il inveti pe copil sa adopte monotasking-ul atunci cand invata sau cand este creativ. Pentru activitatile care ne solicita din punct de vedere intelectual, monotaskingul este recomandat si preferabil.

Cum il poti ajuta pe copil sa adopte monotasking-ul?

 • Recomanda-i sa nu foloseasca telefonul sau internetul daca acestea nu ii sunt utile in invatare.
 • Invata-l sa isi planifice activitatile mai solicitante in momentele in care este mai odihnit. Ii va fi astfel mai usor sa nu cedeze tentatiei de a le intrerupe.
 • Vorbeste-i despre efectele mai putin placute ale multitasking-ului asupra performantei si atentiei sale.
 • Explica-i faptul ca invatarea devine mai usoara daca isi concentreaza atentia in totalitate asupra ei si evita intreruperile.

Desigur, acest lucru nu inseamna ca multitasking-ul este mereu de evitat. Atunci cand asteptati autobuzul de exemplu sau cand realizati activitati fizice sau monotone, multitasking-ul nu va afecta in mod semnificativ performanta voastra.

Psihologul Kelly McGonigal arata ca „Aproape orice experienta este imbunatatita daca ii acordam intreaga noastra atentie. Atentia este modalitatea in care creierul nostru decide daca lucrul pe care il facem este interesant sau merita efortul".

Acest lucru inseamna o imbunatatire a atentiei si aduce cu sine mai multe avantaje. Se pare ca simplul fapt de a avea telefonul pe masa atunci cand lucrezi e suficient pentru a-ti distrage atentia si a reduce empatia atunci cand ai o conversatie cu o alta persoana. Tot specialistii recomanda parintilor monotaskingul in urmatoarele situatii:

- conversatiile cu copilul tau

- citirea unei carti inainte ca cel mic sa adoarma

- cina in familie


Desi probabil pentru multi dintre noi a renunta in totalitate la multitasking este imposibil, alegerea de a ne concentra intreaga atentie asupra activitatilor care ne-o solicita poate avea efecte benefice.


*Sursa foto:Richard Giles, https://www.flickr.com/photos/richardgiles/4318854698/

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Cum imbunatatim atentia copiilor
  Cum imbunatatim atentia copiilor
  25 martie 2021   

  Stresul si izolarea sociala din perioada pandemiei afecteaza nu doar echilibrul emotional al copiilor, ci si abilitatile lor cognitive. Cum putem imbunatati atentia copiilor?

 • Cum cresti un copil calm si capabil sa isi concentreze atentia
  Cum cresti un copil calm si capabil sa isi concentreze atentia
  18 noiembrie 2020   

  Intr-o epoca in care atentia ne este distrasa din aproape toate directiile, capacitatea de autocontrol si de concentrare asupra unei singure activitati pentru o perioada indelungata de timp devine un fel de superputere. Cum putem incuraja autocontrolul copiilor nostri?

 • Cum imbunatatim concentrarea atentiei
  Provocarea lunii Septembrie: 30 zile pentru o mai buna concentrare a atentiei
  31 august 2020   

  Pe parcursul lunii septembrie, poti aduce cateva schimbari in familia ta care va vor ajuta pe toti sa va concentrati atentia mai eficient. Iata cateva dintre provocarile pe care ti le recomandam sa le pui in practica in fiecare zi.

Mai multe