characters characters

Concepte terapeutice utile pentru parinti

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 ianuarie 2019    |   2673 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

concepte terapeutice utile pentru parinti
Pentru a intelege mai bine ce se petrece in mintea ta si a copilului tau, pentru a invata sa rezolvi problemele care apar intre voi, este nevoie sa intelegi anumite aspecte ce tin de dezvoltarea psihica atat a ta, cat si a copilului. Exista cateva concepte cheie pe care terapeutii le stapanesc si folosesc in munca lor si care, o data clarificate, te vor ajuta sa intelegi mai usor anumite lucruri din relatia ta cu cel mic.

Te-ar putea interesa si:

Principii ale terapiei prin joaca pe care le pot aplica parintii

Proiecte de art terapie pentru copii


Iata cateva concepte terapeutice pe care fiecare parinte ar trebui sa le cunoasca:

Ascultarea activa

Se refera la experienta de a te concentra asupra copilului atunci cand doresti sa comunici cu el, fiind prezent si dispus sa il asculti. Asta inseamna sa lasi deoparte potentialii distractori si sa inveti sa ai rabdare si sa nu intervii in spusele copilului, raspunzandu-i doar dupa ce acesta a terminat. Uneori ascultarea activa are loc chiar daca intre doua persoane nu exista schimb de vorbe, ci accentul cade pe contactul vizual sau pe limbajul corpului. Psihologul Carl Rogers spunea ca ”o modalitate buna de a-ti testa ascultarea activa este de a incerca sa reproduci ceea ce auzi. Abilitatea de a confirma sau clarifica poate sa te ajute sa intelegi cat de atent esti si cat de mult trebuie sa iti imbunatatesti aceasta calitate.”

Rezilienta emotionala 

Capacitatea de a trece peste momente dificile poate fi exersata, iar psihoterapia deseori contribuie la dezvoltarea rezilientei emotionale sau psihologice. Este important sa stii ca poti creste un copil rezilient oferindu-i siguranta emotionala in familie, acceptare si intelegere si incurajandu-l sa accepte provocarile.

Metacognitia 

Definita deseori ca „gandirea despre gandire”, inseamna a fi atent la propriile ganduri, a le observa si a avea puterea de a le schimba. Metacognitia ajuta la a intelege ca gandurile noastre nu ne definesc, ca nu sunt intotdeauna rationale sau utile si ca avem puterea de a le schimba. Metacognitia te poate ajuta sa iti reorientezi gandirea catre o abordare mai pozitiva a relatiei cu copilul tau si sa eviti capcanele gandirii irationale sau distorsionate.


Congruenta

Inseamna concordanta intre ceea ce faci, ceea ce spui, ceea ce gandesti si ceea ce simti. Gandhi spunea ca „Fericirea e atunci cand ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci sunt in armonie.”. Pentru a trai in congruenta, este important sa faci alegeri in functie de valorile tale principale. De exemplu, in relatia parinte-copil, poate principalele tale valori se refera la deschidere si acceptare a copilului tau. In situatiile in care copilul tau are comportamente inadecvate din punct de vedere social, ai putea experimenta lipsa congruentei, fiind nevoit sa incerci sa il faci pe copil sa isi schimbe comportamentul. Incurajeaza-l pe copilul tau sa faca de asemenea alegeri care se aliniaza cu valorile sale morale. De exemplu, daca motivatia lui principala este sa ajute oamenii, incurajeaza-l sa aleaa o profesie care raspunde acestei motivatii, nu una care este doar satisfacatoare din punct de vedere financiar.

Disonanta

Este opusul conceptului de congruenta, referindu-se la disconfortul care apare atunci cand exista o nepotrivire intre ganduri, credinte si actiuni. Este resimtita la nivel mental ca frustrare, nemultumire sau stres, deseori importanta ei fiind subestimata. Desigur ca viata include multe situatii in care trebuie sa facem compromisuri si in care nu putem alinia toate nevoile sau valorile noastre morale cu realitatea. Insa a constientiza disonanta ne ajuta sa incercam cel putin sa reducem numarul situatiilor in care o exprimentam.

Empatia 

Inseamna capacitatea de a intelege ce simte si gandeste o alta persoana intr-o anumita situatie. Conceptele de compasiune si ingrijorare sunt apropiate. Empatia apare deseori in relatiile apropiate din punct de vedere emotional si este posibila atunci cand noi insine suntem relativ calmi si nu trecem prin stari emotionale coplesitoare.

Estomparea limitelor

Notiunea de limite interpersonale se refera la diferentele naturale care exista intre persoane: oricat de apropiata este relatia dintre membrii unei familii, fiecare dintre acestia are nevoi, dorinte, preferinte diferite, personale. Din diverse motive, limitele interpersonale se pot estompa, iar dorintele si preferintele membrilor familiei se pot confunda. In asemenea situatii, persoana ale carei limite au fost “incalcate” nu va sti care ii sunt nevoile adevarate (alegand sa se sacrifice pentru ceilalti membri ai familiei, de exemplu), nu va sti sa isi exprime dorintele sau preferintele (spunand deseori, de exemplu, “Cum vrei tu.”) sau preluand interesele si gusturile altei persoane (de exemplu, cand un partener de cuplu isi schimba preferintele muzicale in functie de cele ale partenerului). Copiii pot renunta deseori la limitele interpersonale, din dorinta de a-si face parintii fericiti si multumiti.

Teoria atasamentului, asertivitatea, diferentele dintre temperamentul introvertit si temperamentul extravertit sau importanta trasaturilor pozitive de caracter sunt alte concepte utile, care te pot ajuta sa fii un parinte mai bun.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe