characters characters

Principii ale terapiei prin joaca pe care le pot aplica parintii

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 ianuarie 2017    |   2445 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

terapia prin joaca
Joaca dintre parinte si copil imbunatateste relatia dintre parinte si copil si faciliteaza creearea unui mediu sigur in care copilul se poate simti in largul sau. Joaca este o parte importanta in terapia copiilor, iar de multe ori parintii sunt invatati de catre terapeuti abilitatile care ii pot ajuta sa se apropie de copil prin joaca.

Terapia prin joaca poate duce, atunci cand este realizata de catre un specialist, la solutionarea unor probleme precum:

- anxietate

- fobie

- depresie

- probleme de socializare

- bullying


Terapia prin joaca este o forma de terapie adresata copiilor, iar obiectivele vizeaza formarea unei relatii de incredere intre copil si adultul care face terapia si rezolvarea problemelor intr-un mediu in care copilul se simte in siguranta.


Parintii pot invata anumite abilitati specifice terapiei prin joaca, astfel incat relatia cu copilul sa devina mai apropiata, iar comunicarea cu acesta, mai eficienta, in viata de zi cu zi. Pentru copiii cu probleme emotionale sau de comportament nu se recomanda insa ca parintele sa abordeze “terapia”, ci sa apeleze la un specialist.

Cum este recomandat sa te joci cu copilul

Recomandarile urmatoare sunt potrivite pentru parintii copiilor cu varste intre 2-7 ani.

Asaza-te alaturi de copil langa jucarii si spune-i ca va puteti juca asa cum isi doreste. In timpul jocului, este important sa pui in aplicare urmatoarele recomandari:

Lauda

Recunoaste efortul si munca depusa de copil in timpul jocului: echilibrarea cuburilor de constructie, rabdarea si atentia cu care a desenat o floare, felul meticulos in care a ordonat jucariile etc..

Reflecta

Oglindeste ceea ce iti spune copilul, pentru a-i arata ca esti atent si interesat de joaca. Daca copilul iti spune “Am construit un turn urias!”, poti sa ii spui “Daaa, este intr-adevar un turn foarte mare!”.

Imita

Permite copilului sa conduca joaca si sa inteleaga ca esti si tu la fel de implicat ca el in joaca. Daca copilul iti spune “Voi construi un turn imens.”, spune-i “Atunci si eu voi construi un turn imens”. Cauta sa urmaresti ceea ce spune si face si sa il imiti.

Descrie

Descrie ceea ce face copilul tau. Acest comportament ii arata ca esti atent si il vei ajuta sa se simta conectat cu tine in timpul jocului. De exemplu: “Aha, colorezi cu verde omuletul si cu rosu floarea.”

Arata-ti entuziasmul

Manifesta interes pentru joaca cu copilul tau. Spune-i, de exemplu, “Ce frumos ne jucam impreuna!”. Arata-i copilului, prin zambete, tonul vocii, imbratisari, ca iti face placere sa te joci cu el.

Poate parea simplu sa aplici aceste abilitati, dar parintii pot avea dificultati cand vine vorba de a-l lasa pe copil sa conduca jocul si de a renunta la control. Daca descoperi ca acesta este cazul tau si te surprinzi incercand sa il directionezi pe copil in timpul jocului, aminteste-ti ca poate fi distractiv sa il urmaresti pe copilul tau cum ia decizii si cum conduce jocul. Propune-ti sa fii curios in legatura cu el, nu doar preocupat sa ii supraveghezi comportamentul :). Gandeste-te la temerile care te fac sa incerci sa il controlezi pe copil si confrunta-le cu realitatea: daca cel mic nu isi pune in pericol sanatatea sau integritatea fizica, lasa-l sa se joace cum doreste.

In terapia prin joaca trebuie evitate comportamentele intrusive, intrebarile, critica, comenzile si ironia. Cand copilul primeste prea multe “instructiuni”, nu se va mai putea bucura de joaca, dar nici de relatia cu parintele, deoarece va simti ca nu este apreciat si considerat “adecvat” de catre parinte. In aceste situatii, ceea ce ar fi trebui sa fie o activitate placuta si plina de afectiune devine o sursa de stres pentru copil.

Recomandarile pot fi benefice pentru orice copil si parinte, atat timp cat cei doi reusesc sa stabileasca o conexiune puternica. Inainte de a avea loc schimbarea unui comportament, copilul are nevoie sa se simta in siguranta si in largul lui, sa se simta in conexiune cu parintele.

Pentru ca acest lucru sa se intample e nevoie de o buna relatie de comuncare si timp acordat unul altuia. Tu cum te joci cu copilul tau?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/chr1sp/2484447098/


Citeste si:

Ce invata copiii cand se joaca 

Importanta conexiunii dintre parinte si copil

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe