Beneficiile atasamentului sigur
Teoria atasamentului arata ca, inca din primii ani de viata, relatia dintre parinti si copil este esentiala pentru dezvoltarea acestuia din urma. Atasamentul sigur sau securizant este cea mai sanatoasa forma de atasament, iar efectele sale pe termen lung sunt cercetate si confirmate de numeroase studii.
Citeste si:
Teoria atasamentului – de ce este esentiala relatia parinte-copil
Cum poti forma un atasament sigur sau securizant
De ce este benefic atasamentul sigur pentru copii?
Asteptari pozitive fata de lume si relatiile sociale
Atasamentul sigur se formeaza atunci cand parintii reactioneaza imediat la nevoile fizice ale bebelusului si ii ofera atentie si afectiune intr-un mod echilibrat – excesul de atentie si interactiune cu bebelusii poate avea efecte negative asupra acestuia. Astfel, in timp copilul isi dezvolta increderea fata de parinti si un sentiment general de siguranta. Pe masura ce creste, un copil cu o relatie sigura de atasament simte ca este inteles si apreciat pentru cine este el, nu pentru ce ofera celor din jur. Atasamentul sigur cu parintii il ajuta pe copil sa fie confortabil in relatiile sociale cu alti copii si alti parinti pentru ca isi formeaza asteptari pozitive fata de lume in general. Nu este de mirare asadar ca studiile arata ca exista o corelatie intre stilul sigur de atasament si comportamentele prosociale in randul copiilor (de exemplu, ajutorul acordat altor copii, generozitatea sau incurajarea).
Cand aceste asteptari pozitive nu sunt indeplinite (de exemplu, copilul este dezamagit de un conflict cu un alt copil sau este victima agresivitatii verbale din partea unui adult), efectele asupra lui nu sunt neaparat intense, intrucat copilul are o baza de siguranta, acceptare si iubire acasa, unde poate discuta si intelege toate interactiunile negative din afara familiei.
O mai buna capacitate de a face fata stresului
Unul dintre factorii cei mai importanti ai rezilientei este sprijinul social. Cu alte cuvinte, vom putea depasi situatiile dificile mai usor daca avem o retea de sprijin social care sa ne ajute. Atasamentul sigur nu doar ca ofera copilului o astfel de retea de sprijin, dar pune bazele resurselor neurofiziologice ale capacitatii de gestionare a stresului. Studiile realizate pe bebelusi arata ca un stil sigur de atasament ajuta la dezvoltarea zonelor din creier responsabile cu gestionarea stresului si adaptarea la schimbari rapide.
Sanatate emotionala
Atasamentul sigur este asociat cu un numar mai redus de probleme de comportament decat atasamentul nesigur. Studiile arata ca atasamentul nesigur si dezorganizat sunt asociate cu un numar mai ridicat de probleme emotionale orientate spre exterior (precum agresivitatea, hiperreactivitatea, impulsivitatea si refuzul de a coopera), in timp ce atasamentul evitant este asociat cu probleme emotionale internalizate (precum anxietatea, depresia, fobiile sau izolarea sociala).
O mai buna capacitate de invatare
Se stie deja faptul ca un copil stresat nu poate invata bine. Stilul sigur de atasament inseamna pentru copil un nivel semnificativ de siguranta si confort emotional, care ii sprijina sa isi indrepte in mod eficient atentia si eforturile catre invatare.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Provocarea lunii Februarie. 28 de zile pentru incurajarea fericirii in familie
Incepem luna Februarie cu un proiect de familie pentru fericire: 28 de idei pentru buna dispozitie, bucurie si multumire.
-
Negarea ca mecanism de aparare
Cunosti persoane care atunci cand se confrunta cu o problema, tind sa o evite sau sa ii minimizeze consecintele?
-
Gelozia parintilor. Cand copilul tau are o copilarie mai frumoasa decat tine
Un sentiment paradoxal, tabu si greu de exprimat apare atunci cand parintii reusesc sa ofere propriior copii o copilarie mai fericita decat au avut ei insisi: gelozia si tristetea fata de lucrurile pe care nu le-au primit ei insisi de la propriii parinti.
Adauga tu primul comentariu: