Trei tipuri de inteligenta si succesul in viata
Cand spunem inteligenta, ne referim deseori la inteligenta de tip logic, cea care ne ajuta sa rezolvam probleme sau sa formulam rationamente. Tot la ea ne gandim si cand vorbim despre succesul scolar al copiilor sau cel profesional la maturitate. Insa lucrurile nu sunt atat de simple, iar inteligenta incepe sa fie definita din ce in ce mai specific, de diverse teorii, astfel incat sa putem sa ii ajutam pe copii cat mai eficient sa isi puna in valoare potentialul.
Teoria inteligentelor multiple vorbeste despre sapte tipuri de inteligenta, iar teoria triarhica a inteligentei, despre trei tipuri de inteligenta importante pentru copilul tau: inteligenta practica, inteligenta creativa si inteligenta analitica.
Care sunt tipurile de inteligenta importante pentru succes?
IQ-ul sau inteligenta „logica” este puterea de a procesa, intelege si sintetiza informatia. Avem nevoie de aceasta pentru a analiza sau pentru a rezolva probleme. Acest tip de inteligenta se masoara in general prin teste de logica si prin teste verbale. Acest tip de inteligenta determina viteza cu care intelegem informatii noi, gasim solutii potrivite la probleme si vedem legaturi si asocieri intre notiuni si fenomene.
Inteligenta emotionala este cea care ne ajuta sa ne controlam reactiile impulsive (precum cele dictate de furie), sa interpretam corect emotiile celorlalti si facem fata situatiilor stresante. Cadrele didactice stiu ca este esentiala pentru succes, deoarece sunt martore la problemele cu care se confrunta copiii inteligenti, dar prea tematori sau anxiosi. Inteligenta emotionala presupune capacitatea de a constientiza propriile trairi, de a incuraja anumite emotii si de a le pune in valoare in anumite activitati si de gestiona emotiile (de exemplu, capacitatea de a nu lasa teama sa ne copleseasca).
Inteligenta sociala corespunde in mare parte cu inteligenta interpersonala din teoria inteligentelor multiple formulata de Howard Gardner si se refera la capacitatea de a interpreta corect situatiile sociale, de a reactiona adecvat si de a mentine relatii sociale armonioase. Este esentiala pentru succesul in calitate de lider. Exista studii care arata ca abilitatile sociale in copilarie sunt mai relevante pentru succes la maturitate decat rezultatele academice.
Ce pot face parintii pentru a-si ajuta copiii sa aiba succes
Cercetarile arata ca atunci cand copiii sunt convinsi ca inteligenta este flexibila si ca poate fi imbunatatita prin efort, obtin rezultate mai bune la scoala. Astfel, este important sa incurajezi convingerea copilului ca inteligenta poate fi antrenata prin efort constant si sa pui accentul pe progresul facut de copil, nu pe
De asemenea, abilitatile emotionale si sociale ale copiilor pot fi imbunatatite considerabil, chiar daca cei mici au un temperament introvertit sau rezervat. Punand accentul pe abilitatile sociale si emotionale ale copiilor, parintii ii pot ajuta sa aiba succes la maturitate.
*Sursa foto: Pexels.com
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Abordare versus evitare: doua strategii opuse de gestionare a problemelor
Mecanismele de coping sau strategiile prin care reactionam in fata problemelor pot fi impartite in doua categorii mari: abordarea directa sau evitarea acestora. Cum ii incurajam pe copii si adolescenti sa isi formeze strategii de coping bazate pe abordarea directa a problemelor.
-
Complexul de inferioritate la copii si adolescenti
Cand copiii sunt respinsi, criticati sau agresati in mod constant, dezvolta sentimente de inferioritate si inadecvare, care ii vor afecta pe termen lung.
-
Cum reactionezi la furia copilului sensibil
Copiii sensibili din punct de vedere emotional pot avea reactii intense de furie, dificil de gestionat de catre cei mici, dar si de catre parinti. Cum poti ajuta copilul sensibil sa gestioneze furia.
Adauga tu primul comentariu: