Succesul copiilor
Comportamente ale parintilor care stau in calea succesului copiilor
De-a lungul timpului, Tim Elmore, fondatorul organizatiei GrowingLeaders.com, expert in leadership si autor al numeroase carti de psihologie, a reusit sa observe care sunt comportamentele parintilor care ii impiedica pe copii sa aiba succes.
Aceste comportamente afecteaza increderea in sine si sansele sale de a se dezvolta. Un copil care nu are incredere in propria persoana nu va reusi sa devina un adult echilibrat si cu o viata personala satisfacatoare, sustine acesta. Iata comportamentele cele mai frecvente ale parintilor care stau in calea succesului celor mici:
Nu permitem copiilor sa traiasca experienta riscului
Fiecare parinte este preocupat de bunastarea copilului sau si cauta sa il fereasca de orice pericol care ar putea aparea. Cu toate acestea, psihologii recomanda o implicare mai redusa a parintilor in viata copiilor. Spre exemplu, daca un copil nu este lasat prea des sa se joace afara, daca nu isi juleste genunchii sau nu se murdareste (macar putin:) ), poate deveni un adult cu riscuri ridicate de a dezvolta diferite forme de fobii. Copiii au nevoie sa fie lasati sa cada, adolescentii au nevoie sa treaca printr-o despartire pentru a se maturiza emotional etc.
Sarim prea repede in ajutorul copiilor
Copiii de astazi nu isi dezvolta aceleasi abilitati precum copiii de acum 30 de ani fiindca astazi adultii sunt cei care le rezolva majoritatea problemelor. Atunci cand sarim prea repede sa ne ajutam copiii si devenim ultraprotectivi, le luam ocazia de a invata ce inseamna rezilienta si cum anume se rezolva problemele. Foarte repede, copiii se obisnuiesc cu ajutorul oferit si astfel, se vor implica tot mai putin: „Daca voi cadea, ma va ridica.”, „Daca gresesc, voi fi ajutat.”. Acest ajutor dat mult prea repede, nu permite copiilor sa devina adulti competenti si capabili. Este important sa ii lasam pe copii sa greseasca, sa le dam sansa sa incerce sa isi rezolve problemele singuri inainte de a le rezolva noi si sa avem incredere ca pot face toate aceste lucruri.
Laudam prea repede
Mentalitatea dezvoltata la inceputul anilor 1980, conform careia fiecare copil trebuie sa se simta castigator, ofera copiilor sentimentul ca fiecare dintre ei este ceva special si astfel li se cuvine totul. Atunci cand folosim prea des lauda si nu reactionam si la comportamentele neadecvate, copiii vor invata sa insele, vor exagera si vor folosi minciuna ca instrument de a evita realitatea. Lauda efortul depus de copil, atunci cand acesta cu adevarat incearca sa obtina un rezultat, vorbeste-i despre importanta perseverentei si curajului pentru a obtine succesul si invata-l sa faca fata esecurilor, atunci cand acestea apar.
Ne permitem sa fim coplesiti de vinovatie
Copiii nu trebuie sa isi iubeasca parintii in fiecare minut. Ei au nevoie sa simta ca nu sunt rasfatati mai tot timpul, au nevoie sa li se spuna din cand in cand „Nu.” sau „Nu acum.” si sa fie lasati sa descopere adevaratele valori si nevoi. Deseori parintii se simt vinovati fiindca nu ofera la fel de mult ca alti parinti ori tind sa compenseze lipsa timpului petrecut impreuna cu copilul prin obiecte si favoruri. Copiii trebuie sa invete ca succesul depinde de efortul personal, de propriile actiuni si nu de ale altora. Daca relatia parinte-copil se bazeaza pe recompense materiale, copiii nu vor invata ce inseamna motivatie intrinseca si nici iubire neconditionata.
Nu vorbim copiilor despre propriile greseli din trecut
Copiii au nevoie sa descopere pe propria piele ce inseamna realitatea, insa acest lucru nu trebuie sa stea in calea impartasirii experientelor de viata trecute. Vorbind despre greselile facute la anumite varste, il poti ajuta pe copil sa ia cele mai bune decizii. In plus, impartasirea experientelor poate favoriza o mai mare apropiere intre parinte-copil.
Intelegem gresit inteligenta, talentul si maturizarea
Deseori parintii cred ca daca un copil este inteligent sau talentat, el este pregatit pentru lume. Ceea ce e gresit. Doar pentru ca talentul este prezent intr-un domeniu din viata copilului, nu inseamna ca acel copil se va descurca la fel de bine pe plan emotional sau social. Nu exista o „varsta a responsabilitatii” sau un ghid pe care sa il urmeze fiecare copil in parte. E important sa recunosti individualitatea si originalitatea fiecarui copil in parte, chiar daca asta inseamna o independenta castigata mai tarziu.
Spunem ceva, dar facem altceva
Una dintre responsabilitatile parintilor este de a modela viata pe care ne-am dori sa o aiba copiii nostri. Pentru a-i ajuta sa isi aleaga modele adecvate de urmat, e important sa existe o concordanta intre cuvinte si actiuni. Asigura-te ca tu faci alegeri corecte, fiindca cei mici sunt foarte buni observatori.
Toate aceste comportamente pot fi inlocuite cu altele mai eficiente daca pornim mereu de la intrebarea „Ce vreau sa il invat pe copilul meu?”. Deseori, protejarea exagerata a copilului, imposibilitatea de a-l refuza sau tendinta de a-l considera mai matur decat este de fapt se nasc din temerile parintilor. Constientizand aceste temeri si incercand sa le depasesti, poti reusi sa cresti un copil curajos si increzator in fortele proprii.
*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: