Teoria inteligentelor multiple
Orice parinte este preocupat de inteligenta copilului sau, dorind sa o stimuleze si sa o puna in valoare de la cele mai mici varste. Testele de inteligenta clasica masoara nivelul de inteligenta prin sarcini de rationament logic si de scriere si citire. Cum ramane insa cu copiii ale caror capacitati nu se incadreaza in acest cadru restrans al definitiei inteligentei? Psihologii discuta acest aspect de ani de zile, iar Howard Gardner a propus o teorie care redefineste inteligenta: teoria inteligentelor multiple.
Cu alte cuvinte, nu exista un singur tip de inteligenta, ci mai multe, iar fiecare dintre noi dispune de acestea in grade diferite. In functie de tipul de inteligenta dominant, ne alegem hobby-urile si profesiile. De aceea, este important sa descoperi din timp care este tipul de inteligenta dominant al copilului tau si cum il poti ajuta sa si-l puna in valoare.
Citeste mai departe despre fiecare tip de inteligenta descris de specialisti:
In incercarea de a-l ajuta pe copilul tau sa isi dezvolte diferite tipuri de inteligenta, trebuie sa tii minte ca inteligenta dominanta este o tendinta innascuta, care nu poate fi inlocuita cu alta, ci ajutata sa se dezvolte. Asadar, daca ti-ai dori foarte mult ca fiul tau sa devina un informatician de succes, dar el este mai atras de literatura si limbi straine, il vei ajuta mai mult daca ii permiti sa se dezvolte in domeniile pentru care are potential.
Care este tipul de inteligenta care il caracterizeaza in cea mai mare masura pe copilul tau?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Motivatia extrinseca – ce inseamna si cand este benefica
Ce rol au recompensele externe in motivarea copiilor si cum le putem folosi in mod benefic si echilibrat?
-
Cum pot profesorii sa incurajeze motivatia intrinseca pentru invatare
Cand vine vorba de invatare, motivatia intrinseca a copiilor este scopul principal al parintilor si al cadrelor didactice: cand copiii sunt motivati intrinsec, nu este nevoie sa insistam sa isi faca temele, sa ii convingem sa citeasca suplimentar sau sa exerseze o abilitate.
-
Piramida lui Maslow - cum intelegem mai bine nevoile noastre si ale copiilor nostri
Ii putem intelege mai bine pe copii cand le intelegem nevoile si invatam sa le interpretam comportamentele ca feluri de a-si exprima si implini aceste nevoi.
Adauga tu primul comentariu: