characters characters

Inteligenta interpersonala

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 decembrie 2010    |   13670 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

inteligenta interpersonalaIata o situatie sociala in care inteligenta interpersonala este esentiala pentru ca o problema sa fie interpretata si rezolvata eficient. Un grup de copii au de realizat impreuna un proiect pentru scoala. Bogdan, unul dintre colegi, nu este de acord cu ideea pe care a avut-o Ionut si ii spune acest lucru. Ionut se enerveaza si spune ca nu mai vrea sa lucreze cu Bogdan in echipa. Andreea intervine si spune ca Bogdan trebuie sa propuna o alta idee mai buna, daca nu este de acord cu cea a lui Ionut. Alina ii propune lui Bogdan sa le spuna de ce nu crede ca ideea lui Ionut este buna si apoi sa discute impreuna, pentru a gasi o solutie.
Copilul tau cum ar fi reactionat in aceasta situatie?  

 

Teoria inteligentelor multiple, formulata de Howard Gardner, demonstreaza ca a evalua inteligenta prin teste de logica nu este suficient, pentru ca exista mai multe tipuri de inteligenta.

Teoria inteligentelor multiple stabileste existenta a opt tipuri de inteligenta: vizual-spatiala, chinestezica, muzicala, logica, interpersonala, intrapersonala, lingvistica si naturalista. Fiecare persoana dispune de toate aceste tipuri de inteligenta, insa in grade diferite. Teoria lui Gardner evidentiaza necesitatea modificarii sistemelor de invatamant traditionale astfel incat acestea sa incurajeze dezvoltarea fiecarui tip de inteligenta si gasirea unui stil de predare-invatare adecvat tipului de inteligenta dominant al copilului.

Notiunea de inteligenta interpersonala se refera la capacitatea de a dezvolta si intretine relatii sociale, de a intelege actiunile altor persoane si de a interpreta situatiile din perspectiva celorlalti.

 

Caracteristicile unui copil cu inteligenta interpersonala ridicata

  • Copiii cu inteligenta interpersonala apreciaza in mod deosebit prezenta altor copii, au multi prieteni, ii ajuta pe cei din jur si isi fac prieteni cu usurinta.
  • Interpreteaza usor starea de spirit a celor din jur dupa voce, gesturi sau atitudine si pot sa isi dea seama repede care sunt relatiile dintre alti oameni.
  • Le place sa negocieze si sa convinga oamenii, precum si sa medieze conflicte sau neintelegeri.

Cum il ajuti pe copil sa isi dezvolte inteligenta interpersoanala?

  • Implica-l in activitati de grup. Il poti inscrie la diverse activitati extrascolare sau il poti incuraja sa isi invite colegii acasa pentru a invata impreuna.
  • Ofera-i sansa de a interactiona cu persoane necunoscute. Inteligenta interpersonala se dezvolta in contexte sociale in care copilul experimenteaza situatii diverse, in compania unor persoane cat mai diferite.
  • Discuta cu el despre ce a invatat la scoala, pune-i intrebari care sa il ajute sa vada lucrurile din perspective noi. Copiii cu inteligenta interpersonala invata usor din discutiile cu ceilalti.
  • Arata-i ce inseamna comportament adecvat in relatie cu cei din jur: cum sa ii ajute pe cei din jur, cum sa ceara o informatie sau cum sa multumeasca.
  • Sugereaza-i sa observe felul in care oamenii din jur interactioneaza, sa acorde atentie felului in care vorbesc, gesticuleaza si se privesc, sa isi puna intrebari referitor la intentiile lor, la tipul de relatie care exista intre ei, la felul in care se va incheia interactiunea.

Domeniile profesionale potrivite pentru persoanele caracterizate de inteligenta interpersonala sunt: psihologie, sociologie, politica, publicitate, resurse umane, vanzari.

Tu cum il ajuti pe copil sa isi dezvolte inteligenta interpersonala?




 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    09.04.2013 - 15:19
    Acestia au darul de a conduce si a organiza :stiu sa manipuleze pe altii,sa medieze conflicte,sa inteleaga perfect semenii.Este sensibil la sentimentele, motivatia celor din jur. Opteaza pentru lucrul in cooperare,da dovada de intelegerea perspectivelor celorlalti,sunt capabili sa creeze, sa participe la evenimente ,are multi prieteni si colaboreaza cu cei din grupuri cu interese comune.Il ajut orientandu-l spre jocurile si activitatile de grup. participam la activitati ale comunitatii, este inscris la mai multe cluburi.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe