characters characters

Despre inteligenta copiilor

Mituri despre inteligenta la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 mai 2015    |   1836 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

coeficient de inteligenta
Este inteligenta cea mai importanta calitate pe care trebuie sa o stimulezi la copilul tau? Mediul sau ereditatea dicteaza nivelul de inteligenta? Exista anumite alimente sau activitati care il ajuta pe copil sa devina mai inteligent? O multime de intrebari se nasc in legatura cu acest subiect pe masura ce competitivitatea la scoala si in mediile profesionale se accentueaza, iar parintii isi doresc sa ofere copilului toate avantajele pentru a reusi.

Iata cele mai frecvente mituri despre cum poate fi crescuta inteligenta copiilor:

Inteligenta este mostenita si nu se mai poate face nimic.

Psihologii au definit doua tipuri de inteligenta: fluida si cristalizata.

Inteligenta fluida se refera la capacitatea de a gasi solutii rapid, de a gasi analogii intre domenii diferite si principiile care stau la baza unor procese sau fenomene. Inteligenta fluida depinde mai mult de neurofiziologie si, implicit, de mostenirea genetica, desi exista studii care arata ca miscarea fizica si lectiile de muzica ajuta la stimularea inteligentei fluide.


Inteligenta cristalizata este capacitatea de a folosi informatiile pe care le-am invatat si abilitatile pe care ni le-am format de-a lungul timpului, prin educatie. Este activata atunci cand dam teste de cunostinte si depinde indirect de mostenirea genetica. Inteligenta cristalizata poate fi crescuta prin activitati prin care invatam lucruri noi, de aceea este esential sa stimulezi curiozitatea copilului tau.

Muzica clasica ascultata in timpul sarcinii creste inteligenta copilului

Inteligenta copilului nu creste daca ascultam in timpul sarcinii muzica clasica, insa ii poate dezvolta celui mic abilitati precum: gandirea spatio-temporala si preferinta pentru muzica. Mitul despre “efectul Mozart” a pornit de la un studiu realizat in 1993 care implica adolescenti si care sustinea ca ascultarea muzicii clasice ajuta studentii sa realizeze mai bine anumite sarcini. Ulterior, aceste concluzii au fost contestate de alte studii, dar mitul nu a mai putut fi eliminat.

Cu cat ii dam copilului mai multe vitamine cand este mic, va fi mai inteligent

Consumul ridicat de vitamine nu este foarte util (studiile arata ca unele vitamine administrate in lipsa prescriptiei unui medic pot fac mai mult rau decat bine), insa daca mama are o alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii si asigura copilului o alimentatie echilibrata, va asigura dezvoltare fizica armonioasa si astfel, un “spatiu” pe care se poate construi dezvoltarea cognitiva a copilului.

Daca copilul nostru ia ore particulare cu siguranta va fi mai destept

Orele particulare sunt utile atunci cand copilul nu se descurca la o materie si are nevoie de ajutor ori daca doreste sa se perfectioneze intr-un anumit domeniu. In rest, el ar putea la fel de bine sa se pregateasca singur acasa, fara niciun alt sprijin.

Cu cat il lasam pe copil sa se uite la televizor, cu atat va fi mai putin inteligent

Prea mult timp petrecut in fata televizorului, mai ales la varste mici, poate dauna copiilor. Totusi, daca selectam cu grija continutul pe care il vizioneaza copilul, putem spune ca il ajutam sa se dezvolte prin informatiile noi pe care il obtine in cadrul acestei activitati.

Ce este bine sa retii din amalgamul de informatii pe care le afli despre inteligenta? Asigurand o dezvoltare fizica armonioasa copilului, lasandu-i libertatea de a invata ce il intereseaza cel mai mult, oferindu-i ocazii diverse de invatare si informatii despre tehnici eficiente de invatare, il poti ajuta sa isi valorifice la maxim inteligenta:). Nu uita insa ca inteligenta emotionala este considerata mai importanta pentru succesul academic si profesional decat coeficientul de inteligenta. Asadar, in afara de sprijinul pe care il oferi copilului pentru a se dezvolta cognitiv, este important sa il ajuti sa se dezvolte si emotional.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/dkalo/3031915016

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe