characters characters

Cum poti creste coeficientul de inteligenta al copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 iulie 2015    |   6990 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Mult timp, oamenii au trait cu convingerea ca inteligenta fiecaruia dintre noi este “fixa”, predefinita prin mostenirea genetica si menita sa fie acceptata asa cum este. In prezent, psihologii si cercetatorii in domeniul invatarii si inteligentei accepta ca exista un potential intelectual innascut, care poate fi sau nu pus in valoare la maxim prin educatie, prin experiente noi si prin metode eficiente de invatare si predare.

Carol Dweck, profesoara de psihologie in cadrul universitatii Stanford, a aratat ca insasi schimbarea atitudinii pe care o avem fata de capacitatea noastra de invatare, poate duce la rezultate mai bune de invatare.

Asadar, iata o serie de factori care pot imbunatati inteligenta copilului:
inteligenta copilului


Asigura o relatie apropiata parinte-copil.
Copiii stresati sau speriati nu reusesc sa invete usor si nu isi manifesta curiozitatea, care este esentiala pentru dezvoltarea lor. Mai ales la varste mici, atasamentul sigur fata de parinte il ajuta pe copil sa exploreze lumea din jur si sa formeze astfel noi legaturi neuronale.

Explica-i faptul ca inteligenta este flexibila, iar capacitatea de invatare se imbunatateste prin exercitiu. Explica-i copilului faptul ca abilitatile noastre, de rezolvare a problemelor, de intelegere sau de memorare depind de exercitiu. Daca exersam mai mult si in modalitati mai diverse, vom invata mai usor.

Lauda efortul, nu calitatile innascute. Incurajand efortul copilului, il vei orienta catre formarea convingerii ca abilitatile noastre pot fi imbunatatite si ii vei forma calitati precum perseverenta si optimismul.

Ofera-i experiente variate. Cu cat ne expunem la cat mai multe situatii diferite de viata, acumulam mai multe cunostinte, ne flexibilizam gandirea si astfel, inteligenta noastra poate sa urmeze un trend usor ascendant. Asadar, sustine si incurajeaza curiozitatea copilului tau, pornind de la interesele lui, dar si propunandu-i activitati la care nu s-ar fi gandit singur.

Incurajeaza cititul. Cititul ajuta la dezvoltarea inteligentei verbale si imbogateste cunostintele copilului tau, facilitand astfel folosirea informatiilor in asocieri si analogii noi.

Evita pedepsele. Copiii supusi pedepselor fizice au rezultate mai slabe la scoala si nu reusesc sa isi formeze capacitatea de autocontrol a comportamentului. Efectul este vizibil si cand este folosita doar palmuirea si este direct proportional cu intensitatea si frecventa pedepselor fizice.

Abordeaza intr-o maniera pozitiva greselile si esecurile. „Din greseli se invata” nu este doar o consolare sau un cliseu lipsit de substanta, ci este confirmat de studii care arata ca un copil va tine mai bine minte informatia corecta daca a facut o greseala in incercarea de a gasi informatia corecta. Astfel, se dovedeste ca mediul scolar in care greselile sunt sanctionate aproape tot timpul nu este cel mai potrivit pentru invatare. Daca te gandesti bine, si tu vei gasi un exemplu in care, dupa ce ai facut o greseala, ai tinut mai bine minte solutia corecta si nu ai mai repetat eroarea.

Arata-i ca provocarile sunt distractive. Din teama de a gresi, copiii pot vedea situatiile noi sau mai dificile decat cele cu care sunt obisnuiti ca fiind stresante si lipsite de bucurie. Rolul tau este de a-i incuraja entuziasmul pentru provocari, asociind un nivel de dificultate mai ridicat cu bucuria. „Jocul acesta e mai dificil, dar e mai distractiv.” sau „Proba asta a fost prea usoara, nu atat de interesanta.”sunt replici prin care poti transmite ideea ca provocarile nu trebuie sa fie doar infricosatoare :).

Alti factori care sunt corelati cu inteligenta ridicata si cu rezultate bune la scoala:

 • Alaptarea prelungita (citeste studiul aici)
 • Lectiile de muzica imbunatatesc memoria (sursa aici)
 • Educatia timpurie (afla mai multe aici)
 • Miscarea fizica (mai multe detalii aici)

Discutia despre cresterea coeficientului de inteligenta va continua mult timp, probabil, insa este important sa retii ca experientele variate, relatia apropiata dintre copil si parinte si un stil de viata sanatos sunt cu siguranta factori care vor contribui la valorificarea potentialului intelectual al copilului tau.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe