characters characters

Note mici la scoala

Una dintre situatiile cele mai dificile traite de parinti este aceea cand copilul pare ca nu mai face fata activitatii de la scoala si notele incep sa scada in mod simtitor, iar profesorii vorbesc despre riscul de corigenta. Stresul, descurajarea copilului si ingrijorarea parintilor sunt ingredientele principale care dau nastere conflictelor si care ii impiedica pe cei implicati in problema sa gaseasca solutii. Asadar, merita sa vorbim despre esecul scolar si despre notele mici la scoala.

Ce inseamna esecul scolar?

Specialistii vorbesc despre conceptul de esec scolar. Se poate vorbi de esec scolar atunci cand elevii nu reusesc sa mai tina pasul cu restul colegilor in a indeplini obiectivele propuse la nivel de clasa, materii si scoala. Esecul scolar inseamna rezultate slabe (note mici), sentimente de nesiguranta, senzatia copilului ca este depasit de activitatea de la clasa, ca nu mai poate recupera lacunele din pregatirea sa.


De ce apar notele mici?

Rezultatele la scoala depind de:

  • Capacitatea copilului de invatare
  • Efortul depus pentru a invata si a intelege materia
  • Dificultatea lectiilor
  • Factori care nu pot fi controlati de catre copil (de exemplu, propria stare fizica, dispozitia cadrului didactic, conditiile de lucru din clasa, problemele din familie – conflicte, divort etc.)


Ce pot sa faca parintii pentru a impiedica esecul scolar?

  1. Identifica motivele pentru care copilul tau incepe sa aiba rezultate slabe la scoala. Materiile sunt prea grele? Nu intelege metoda de predare? Este o victima a agresivitatii de la scoala? Nu i se pare interesant nimic din ceea ce invata? Se simte stresat sau presat de ceva?
  2. Gaseste o persoana care poate sa ii ofere sprijin copilului. Poate fi vorba de unul dintre parinti sau o ruda fata de care copilul tau se simte mai apropiat si cu care poate sa discute despre orice subiect. In acest mod poate cere sfaturi atunci cand simte nevoia si poate primi ajutorul si sprijinul moral care ii lipsesc.
  3. Discuta cu cadrele didactice ale copilului tau pentru a afla care este parerea lor..
  4. Fii cat mai mult timp prezent in viata copilului tau. Implica-te in ceea ce face, ofera-i sprijin neconditionat, incredere si ajuta-l sa se cunoasca pe el insusi.
  5. Apeleaza la specialisti: psiholog, consilier scolar, profesor de sprijin. Atunci cand copilul nu se descurca la scoala, are dreptul la un profesor itinerant care va veni in scoala si il va ajuta sa invete si sa depaseasca dificultatile scolare.

Articole despre "Note mici la scoala"

Mai multe


Intrebari si respunsuri despre "Note mici la scoala"