characters characters

Trauma complexa din copilarie

Ce inseamna si ce efecte are

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 februarie 2020    |   2231 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

trauma complexa din copilarie
Nu toti copiii au copilaria pe care o merita. Cand mediul de acasa este unul lipsit de siguranta, confort si protectie, copilul isi va dezvolta diferite modalitati de a face fata provocarilor cu care se va confrunta. Astfel, unii copii vor deveni sensibili la dispozitiile emotionale ale adultilor-parintilor, incercand mereu sa fie pe placul lor pentru a primi afectiune si atentie. Altii se vor detasa de propriile emotii si nu vor arata ca le este frica, ca sunt tristi sau furiosi. Pe masura ce copilul creste insa, aceste metode de a face fata stresului nu il vor mai ajuta, ci vor interfera cu capacitatea lui de a iubi, a trai si a fi iubit.

Citeste si:

Experientele adverse din copilarie – ce inseamna si ce efecte au

Neglijarea emotionala in copilarie – efectele la maturitate


Trauma complexa din copilarie – ce inseamna


Trauma complexa descrie atat expunerea copilului la evenimente traumatice, cat si efectele pe termen lung ale acestor evenimente. Este vorba de traume severe si de durata, precum abuzul sau neglijarea severa, care au loc timpuriu in viata, influentand multe aspecte de dezvoltare din viata unui copil, precum si modul in care i se formeaza imaginea de sine.

Pentru ca cel mai adesea aceste evenimente au loc in preajma unui adult, ele vor influenta si abilitatea copilului de a-si forma un atasament securizant. Atasamentul sigur este esential pentru dezvoltarea fizica si psihica armonioasa a copiilor, pentru ca le ofera siguranta si stabilitate.

Dr. Christine Curtois, psiholog specializat in trauma, descrie trauma complexa ca fiind factori de stres:

  • repetitivi, prelungiti sau cumulativi
  • cel mai adesea interpersonali, implicand vatamare, exploatare si maltratare (inclusiv neglijarea, abandonul sau antipatia din partea adultilor importanti din viata copilului)
  • care apar in momente vulnerabile ale dezvoltarii copilului, in copilaria timpurie sau in adolescenta, dar care pot sa apara si mai tarziu in viata, in conditii de vulnerabilitate (dizabilitate, dependenta fata de ceilalti, varsta inaintata etc.)

Trauma complexa din copilarie – ce efecte are

Traumele complexe vor influenta modul in care copilul isi va forma relatii de atasament cu cei din jur. Nivelul de incredere in alte persoane va fi scazut, capacitatea de reglare a propriilor emotii ii va fi perturbate, iar adesea un copil cu trauma complexa isi va dezvolta un sentiment al unei lumi nesigure, in care nu se poate baza pe nimeni si in care relatiile dintre oameni sunt impredictibile. Studiile arata ca acei copii care nu reusesc sa formeze in copilaria timpurie atasamente securizante cu un adult vor fi mult mai vulnerabili la stres, iar in viitor, relatiile lor sociale vor avea de suferit.

Din punct de vedere fizic, traumele complexe isi lasa amprenta asupra dezvoltarii copilului. Nivelurile ridicate de stres nu vor face decat sa scada imunitatea organismului, iar dezvoltarea creierului va avea si ea de suferit de pe urma stresului. Copiii care au fost victime ale traumelor complexe, adesea se plang de dureri de stomac sau de cap, sunt hipersensibili la sunete, mirosuri, atingeri, lumina. In plus, copiii care au suferit traume complexe tind sa adopte comportamente de risc in perioada preadolescentei precum consumul de tutun, alcool si substante interzise.

Din punct de vedere emotional, traumele complexe impiedica persoana in cauza sa isi identifice, sa isi exprime si sa isi gestioneze in mod adecvat emotiile. Adesea copiii internalizeaza si/sau externalizeaza reactiile la stres si pot suferi de episode depresive, anxioase sau chiar de furie. Raspunsul emotional al unui copil care a fost victima sau martor al unei trauma complexe va fi adesea impredictibil si exploziv. Unii adopta pozitii defensive pentru a se proteja, in timp ce altii vor adopta comportamente care le cresc riscul de a deveni victime.

Un alt efect al traumei complexe il reprezinta si fenomenul de disociere”. Disocierea inseamna separarea mentala de o situatie neplacuta. Un copil care este victima sau martor, se va detasa de situatie simtind ca se afla in exteriorul corpului sau ori intr-un alt colt al incaperii. Unii copii descriu senzatia ca fiind aceea de „a te afla intr-un vis” sau de a nu „ti se intampla tocmai tie asta”. Altii uita tot ce li s-a intamplat, facandu-si aparitia goluri in istoricul personal. Disocierea afecteaza abilitatea copilului de a fi prezent cu adevarat in activitatile de zi cu zi si ii afecteaza simtul timpului si al continuitatii.


Unul dintre aspectele cele mai grave ale traumelor complexe este ca efectele lor duc la comportamente ale copiilor care le cresc riscul de a fi traumatizati din nou. Metodele punitive de disciplina, respingerea emotionala sau sociala folosite ca metode de disciplina in clasa ori in alte medii nu ii ajuta pe copii decat sa isi intareasca ideea ca lumea in care traiesc nu este una in care se pot simti in siguranta, acceptati sau doriti. De aceea, poate primul pas pe care il pot face adultii care lucreaza cu copiii este sa se informeze mai mult despre cum se manifesta copiii care au trecut prin experiente traumatizante.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe