characters characters

Cum cresti un copil care se simte sigur pe el insusi

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 mai 2019    |   2368 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

siguranta de sine la copii
Un copil care se simte in siguranta in lume (nu doar acasa, de exemplu) este un copil care are incredere in el insusi si care are un nivel ridicat de rezilienta. Cand copiii invata ca lumea este un loc (predominant) sigur, pot fi relaxati in interactiunile sociale, pot depasi dificultatile mai usor si isi pot pune in valoare potentialul mai bine. Sentimentul ca se afla in siguranta il poate ajuta pe copil sa devina un adult increzator in el insusi, capabil de relatii sociale armonioase.

Copiii care se simt siguri pe ei invata de la adultii din jur trei lectii importante, despre:

  • Cei din jur: Exista oameni langa mine care ma pot apara si ajuta atunci cand am nevoie.
  • El insusi: Pot sa iau decizii despre mine (despre corpul si mintea mea) si pot sa am grija de mine.
  • lume in general: Lumea este un loc in general sigur, pe care il pot cunoaste si explora in siguranta.
In contrast, copiii care sunt anxiosi, inhibati si tematori invata lectii opuse despre ei si despre lumea din jur:
  • Nu ma pot baza pe alti oameni sa ma apere atunci cand am nevoie.
  • Nu stiu sa iau decizii bune pentru mine si sa am grija de mine insumi.
  • Lumea este un loc plin de pericole, pe care nu le pot preveni sau intelege, asa ca este mai sigur sa nu o explorez.

Citeste si:

Parenting-ul bazat pe frica versus parenting-ul bazat pe incredere 

Jocurile riscante si beneficiile lor 


Pentru a dezvolta siguranta de sine la copilul tau, e important sa tii cont de cateva lucruri:


Construieste incredere.

Un copil se simte in siguranta atunci cand are o relatie de atasament sigura cu propriii lui parinti. Atasamentul are la baza increderea, de aceea, asigura-te ca esti mereu disponibil sa ii recunosti si sa ii indeplinesti nevoile fizice si mai ales pe cele emotionale. Cand copilul tau are nevoie de mancare sau cand ii este frig, ofera-i alimente si caldura. Cand se simte singur sau trist, permite-i sa se apropie de tine pentru a-i oferi confortul de care are nevoie.

Pe langa atasamentul fata de parinti, un copil are nevoie sa invete sa aiba incredere si in alte persoane. O lume in care nu stii in cine te poti increde este o lume nesigura, cu efecte negative asupra vietii emotionale si sociale a copiilor. Evita sa formezi copilului principii sau convingeri precum „Nu trebuie sa ai incredere in nimeni altcineva in afara de noi.”, „Doar parintii tai te pot iubi cu adevarat.” etc. Daca esti adeptul acestor principii, incearca sa analizezi care este cauza lor si daca le poti reformula intr-o maniera mai flexibila: oamenii ne pot dezamagi, dar si surprinde placut. Dezamagirile sau conflictele cu alte persoane sunt o parte naturala a vietii noastre, insa acestea nu ar trebui sa ne impiedice sa formam relatii apropiate si autentice cu alte persoane. Invata-l pe copil despre diferenta dintre prieteniile adevarate si cele false, ajuta-l sa treaca peste dezamagiri sau respingerea sociala, dar invata-l sa porneasca de la autenticitate si loialitate in relatiile sociale cu cei din jur.

Fii consecvent in relatia cu copilul tau

Consecventa sta la baza unui atasament securizant pentru ca atunci cand copiii au incredere in proprii parinti, invata ca si lumea din jur este predictibila. Inconsistenta este specifica atasamentelor de tip dezorganizat, in care nu exista un tipar clar de atasament (uneori apropieri, alteori respingeri), ceea ce poate duce la dezorientare si anxietate in randul copiilor.

Consecventa este importanta si atunci cand il inveti pe copil despre pericole si despre cum poate fi in siguranta. Daca intr-o zi insisti sa poarte echipament de protectie cand merge cu bicicleta, dar in alta zi il lasi sa mearga pe bicicleta fara casca de protectie, cel mic nu va intelege de ce este bine sa respecte regulile care il tin in siguranta in diverse situatii. De asemenea, acorda atentie propriilor tale temeri si anxietati: daca tie iti e frica de apa si cand vine vorba de inot, oscilezi intre o atitudine ultraprotectoare sau incurajatoare fata de copil, risti sa ii produci confuzie in mintea copilului tau fata de aceasta activitate.

Apreciaza calitatile unice ale copilului tau

Copiii au temperamente, stari si stiluri emotionale diferite. Ei transmit mesaje in mod diferit pentru a-si exprima nevoile. Pentru a avea un copil sigur pe sine, e important sa cunosti ce anume are el nevoie, fara a-l compara cu alti copii sau a-l raporta la "majoritatea copiilor". Daca e timid, evita sa il fortezi sa devina mai increzator. In schimb, ofera-i confort in situatiile sociale. Daca copilul tau isi asuma riscuri fara sa le gandeasca, ofera-i limite de care sa se foloseasca pentru a se mentine in siguranta. Cand copilul tau se simte acceptat si inteles de catre tine, isi formeaza convingerea sanatoasa ca si alti oameni il pot accepta, intelege si aprecia.


Invata-l sa inteleaga ceea ce il sperie

Lucrurile pe care nu le cunoastem ne pot speria, mai ales daca au potentialul de a ne ameninta sanatatea sau integritatea fizica. Daca se sperie de insecte, invata-l care sunt cele potential periculoase, cum se poate apara de ele si ce ar trebui sa faca in cazul in care este intepat de una.

Este foarte probabil ca il incurajezi pe copil sa fie autonom si i-ai aratat in nenumarate randuri ca esti aproape de el atunci cand are nevoie de protectie. Cel mai greu este pentru parinti sa transmita ideea ca lumea este in general un loc sigur, in care copilul se poate dezvolta armonios. Este cu siguranta important ca un copil sa inteleaga potentialele pericole la care este expus, dar la fel de important este si sa invete ca le poate preveni sau le poate face fata. In caz contrar, va trai in umbra unor temeri exagerate, care ii vor limita dezvoltarea.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe