characters characters

Timpul liber, de la plictiseala la creativitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 iulie 2022    |   780 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

timpul liber de la plictiseala la creativitate
Plictiseala, lipsa de inspiratie sau rutinele care nu trezesc interesul copiilor sunt cateva dintre sursele de exasperare si frustrare in vacanta de vara. Desi ar trebui sa fie cea mai frumoasa perioada din an, vara devine deseori pentru copii o serie de zile lungi, in care nimic interesant nu se intampla. Cum putem preveni acest lucru?

Citeste si:


Recomandari pentru parinti: Cand copiii se plictisesc


Visatul cu ochii deschisi. Ce avantaje aduce


Timpul liber - de la plictiseala la creativitate si bucurie


Momentele de plictiseala si monotonie sunt naturale si pot avea rolul de a da copilului tau un imbold pentru a gasi activitati si interese care ii aduc implinire. Cand copiii nu pot depasi aceasta faza naturala si benefica a plictiselii si se plang in mod excesiv de lipsa de inspiratie in timpul liber, este momentul sa primeasca ajutor de la parinti.

De ce este important sa observi care este relatia copilului tau cu timpul liber?

Studiile arata ca exista o corelatie intre plicitiseala excesiva in copilarie si adolescenta si riscul de a dezvolta comportamente delincvente si depresie, mai ales pentru adolescentii cu un temperament dezinhibat (cu un grad ridicat de impulsivitate).

Abilitatea de a ne bucura cu adevarat de timpul liber reflecta echilibrul emotional si fizic. Copiii si adolescentii care pot gasi activitati care sa ii relaxeze si sa ii bucure in timpul liber au suficienta energie fizica, dar si un echilibru psihologic care le permita sa faca acest lucru. Un copil cu tendinte anxioase sau un adolescent cu simptome depresive nu vor depasi stadiul plictiselii si apatiei deoarece la nivel emotional, exista blocaje care ii impiedica sa faca acest lucru.

Plictiseala excesiva duce in timp la lipsa de incredere in propriile forte, la lipsa credintei intr-un sens al vietii si, in general, apatie si lipsa de motivatie. Pe termen lung, la maturitate, plictiseala excesiva in timpul liber este asociata cu o satisfactie scazuta fata de viata in general.

Plictiseala excesiva ii poate conduce pe copii catre activitati sedentare, precum timpul petrecut in fata ecranelor, cu efecte nedorite pe termen lung asupra sanatatii lor fizice, dar si asupra abilitatilor lor cognitive.

Cum il poti ajuta pe copil sa se bucure cu adevarat de timpul liber?

Verifica daca plictiseala copilului tau este cauzata de singuratate sau respingere sociala. Copiii care nu au destui prieteni vor avea dificultati in a-si organiza timpul in vacanta intr-un mod placut. Daca acesta este cazul copilului tau, cautati impreuna cursuri si evenimente la care poate cunoaste alti copii sau incurajeaza-l sa interactioneze cu copiii din proximitate (vecini, rude, prieteni de familie).

Vorbeste cu copilul tau despre ce crede ca i-ar placea sa faca si propune-i activitati noi pe care sa le incerce. Deseori, copiii refuza sa incerce activitati noi pentru ca se tem ca nu vor fi suficient de competenti si nu vor obtine rezultate bune. Spune-i copilului tau ca atunci cand incercam un hobby nou, il incercam pentru a vedea daca ne place, nu pentru a obtine performante spectaculoase.

Observa starile emotionale ale copilului tau si ajuta-l sa le constientizeze. Cand pare absorbit de o activitate, spune-i ca pare extrem de interesat de ceea ce face, cand pare ca a luat telefonul in mana pentru ca nu are nicio idee mai buna, spune-i ca pare plictisit. Astfel, il poti ajuta sa aleaga in viitor activitati care ii plac sau sa intrerupa activitatile care il plictisesc, pentru a alege altele mai bune.

Capacitatea copiilor de a gasi modalitati prin care sa se bucure de timpul liber este esentiala, deoarece le activeaza motivatia intrinseca, gandirea, autoeficacitate (increderea in propriile abilitati de a obtine ce ne dorim) si functiile executive – abilitatile care ne ajuta sa ne organizam, planificam si prioritizam comportamentele. Toate aceste abilitati sunt esentiale de-a lungul intregii vieti.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe