characters characters

Tehnici de automotivare

Cum ii ajutam pe copii sa se automotiveze

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 octombrie 2021    |   3027 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

tehnici de automotivare
Vorbim deseori despre cum putem creste ca parinti motivatia copiilor pentru invatare. La fel de important este cum putem sa ii ajutam pe copii sa se automotiveze. Ce inseamna acest lucru?

Citeste si:

Tehnica activarii comportamentale - cum iti schimbi dispozitia prin actiuni concrete


Motivatia intrinseca versus motivatia extrinseca


Tehnici de automotivare

Automotivatia este o componenta cheie a inteligentei emotionale definita drept abilitatea unei persoane de a-si recunoaste si a-si gestiona propriile emotii si ale celor din jurul sau. Expertul in inteligenta emotionala Daniel Goleman sustine ca motivatia are patru componente:

 • Dorinta de a obtine ceva sau dorinta personala de a atinge anumite standarde
 • Angajamentul pentru atingerea propriilor obiective
 • Initiativa sau pregatirea pentru a actiona cand apar oportunitatile
 • Optimismul sau tendinta de a merge mai departe si de a persevera cu credinta ca obiectivele personale vor fi atinse

Pentru a reusi sa ne crestem propriul nivel de motivatie, este important sa raspundem afirmativ la trei intrebari, potrivit psihologului Scott Geller:

 • Pot sa fac asta?
 • Va functiona ce incerc sa fac?
 • Merita efortul sa fac acest lucru?

Cu alte cuvinte, atunci cand copilul tau crede ca nu poate sa obtina un anumit rezultat, ca metoda pe care o are la dispozitie nu va functiona sau ca nu merita sa depuna efort pentru rezultatul dorit, nivelul sau de motivatie va fi scazut.

Atunci cand o persoana crede ca poate sa faca ceva, e vorba de autoeficacitate, daca crede ca va functiona inseamna ca exista credinta ca actiunea in sine va avea rezultatul dorit, iar daca si crede ca merita, inseamna ca a existat deja o analiza cost-beneficiu in care consecintele sunt considerate mai importante decat costul.

Cum ii putem ajuta pe copii si adolescenti sa isi creasca motivatia pentru responsabilitatile pe care si le-au asumat? Iata cateva idei.

Ajuta-l sa isi stabileasca obiective realiste, care sa il ajute sa isi implineasca un scop important. De exemplu, inainte de a obtine un premiu la un concurs, isi poate stabili obiective de invatare si pregatire care sa il ajute sa obtina un rezultat bun.

Incurajeaza-l pe copil sa foloseasca feedback-ul primit pentru a-si imbunatati performanta. Esecurile, greselile dar si succesul pot fi surse importante de invatare.

In momentele in care simte ca isi pierde motivatia sau interesul pentru un proiect, sfatuieste-l sa faca un singur pas sau o simpla actiune care sa il aduca mai aproape de succes. De exemplu, daca trebuie sa scrie un eseu, poate incepe cu o lista de carti sau resurse utile sau cu un plan al eseului. Cand incepem o activitate, motivatia pentru respectiva activitate creste.

Invata-l sa acorde atentie nevoilor fizice. Oboseala, dificultatea de concentrare a atentiei sau sedentarismul excesiv ne pot afecta motivatia chiar si pentru cele mai interesante activitati. Oricat de mult ar incerca, nu va putea sa invete sau sa fie creativ daca este epuizat fizic. De aceea, odihna, relaxarea si miscarea fizica sunt conditii esentiale pentru mentinerea unui nivel ridicat de motivatie.

Recomanda-i sa isi imagineze cum ar rezolva, in conditii ideale, problema cu care se confrunta sau cum va realiza activitatea pentru care simte ca nu are suficienta motivatie. O alta modalitate este de a-si imagina ce tip de persoana poate realiza activitatea respectiva in mod eficient. Apoi poate adopta comportamentele respective el insusi. De exemplu, daca trebuie sa realizeze un proiect complex pentru scoala, dar ii lipseste energia sau motivatia pentru el, intreaba-l cum ar actiona daca ar avea energie si interes pentru acesta. Incurajeaza-l sa isi imagineze in cat mai multe detalii fiecare actiune si atitudine pe care le-ar avea daca ar fi entuziasmat de proiectul respectiv. Apoi recomanda-i sa realizeze actiunile respective. In scurt timp, s-ar putea ca nivelul sau de motivatie sa creasca.

*Sursa foto: Freepik.com 

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • 10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar
  Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
  18 iunie 2024   

  Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.

 • Beneficiile automonitorizarii
  Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
  18 septembrie 2023   

  Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.

 • Lipsa de motivatie cauze frecvente
  Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
  14 septembrie 2023   

  La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.

Mai multe