characters characters

De la “Ma plictisesc” la “Sunt creativ”

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 mai 2015    |   1677 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

fetita privind pe fereastra
Primul lucru la care te gandesti atunci cand copilul iti spune “Ma plictisesc.” este ca ar trebui sa il ajuti sa iasa din aceasta situatie neplacuta. Pana la urma, nimanui nu ii place sa se plictiseasca, nu-i asa? Paradoxal la prima vedere, momentele “de plictiseala” il pot stimula pe copil sa devina mai creativ, punandu-i imaginatia la joaca si dandu-i ocazia sa se conecteze cu el insusi.

Copiii nostri au probabil mai multe jucarii decat am avut noi cand eram mici, mai multe cursuri extrascolare, mai multe evenimente la care pot participa si cu siguranta mult mai multe surse tehnologice de distragere a atentiei. Astfel, e posibil ca in prezent, copiii sa se plictiseasca pentru ca de fapt sunt supra-stimulati si nu sub-stimulati, asa cum am tinde sa credem. Profesorii cu experienta stiu ca atunci cand spre exemplu, elevii au posibilitatea de a alege, pierd mai mult timp in luarea deciziei decat in a face ceva practic. Avand prea multe alegeri, copilul simte ca intotdeauna ar putea exista ceva mai bun de facut decat ceea ce face in momentul respectiv. Unii specialisti cred ca atunci cand copilul are parte de prea multa stimulare si putere de alegere, va creste avand mai putina rabdare si un nivel mai scazut de concentrare.

Cercetatorul Richard Ralley sustine ca plictiseala poate fi buna pentru copii si uneori e un semnal pe care il da creierul atunci cand e momentul de odihna sau, dimpotriva, atunci cand simt nevoia sa faca ceva mai interesant decat fac in momentul respectiv. De aceea, in loc sa ii invatam sa evite plictiseala, este preferabil sa ii incurajam pe copii sa gaseasca modalitati prin care pot sa treaca prin aceasta stare. Atunci cand copiii nu au ceva de facut, tind sa aprinda instant calculatorul sau televizorul, telefonul sau orice alt dispozitiv. Timpul petrecut alaturi de acestea a crescut mult prea mult si din pacate afecteaza dezvoltarea capacitatii creative, sustin specialistii.

Pe de alta parte, plictiseala poate fi catalizatorul creativitatii:

“Meera Syal este artist si autor al mai multor carti, care si-a petrecut o mare parte din viata intr-un oras mic, cu prea putine posibilitati de a face ceva. Plictiseala a fost starea generala pe care a simtit-o in toti anii copilariei. Syal isi petrecea ore intregi uitandu-se pe geam la campiile si padurile din imprejurime, urmarind schimbarile vremii si anotimpurile. Cel mai important este ca plictiseala a ajutat-o pe Syal sa scrie. Ea a tinut un jurnal de la o varsta frageda, in care si-a notat observatiile ei, scurte povestioare, poeme si critici. Acesta a fost inceputul pentru ca ea sa devina o mare scriitoare, mai tarziu”, povesteste Teresa Belton, cercetator al unei unversitati din estul Angliei.

Ce alte lucruri aduc momentele de plictiseala in viata copiilor

  • Copiii au timp sa se gandeasca la ce isi doresc
  • Copiii pot invata sa fie independenti si sa aiba initiativa – acestia invata sa caute singuri activitati care le plac, fara a fi nevoie sa ceara ajutor.
  • Pot stimula visatul cu ochii deschisi, care dezvolta increderea in sine si motivatia.
  • Incurajeaza reflectia;
  • Faciliteaza relaxarea si odihna;
  • Favorizeaza descoperirea de hobby-uri si interese noi;
  • Permit o mai buna aplicare a tehnicilor de relaxare si de mindfulness;

Belton recomanda parintilor si copiilor, “pentru binele creativitatii, avem nevoie sa o luam mai incet si din cand in cand sa stam offline”. Tu ce spui copilului tau cand se plictiseste?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/alexnormand/12871555644/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe