characters characters

Jocuri si jucarii

Ce jocuri si jucarii sunt recomandate copiilor la aceasta varsta?

 • Jocuri de miscare: “De-a prinselea”, “De-a ascunselea”, “Batistuta”, “Tara, tara, vrem ostasi!”,“Ratele si vanatorii”, “Magarusul”, “Leapsa”, “Sotron”, etc.
 • Lectii pe calculator: Cu siguranta ai fost pus cel putin o data in situatia de a-l ajuta pe copil sa invete mai usor si mai placut. Produsele Intuitext ofera o astfel de solutie. Acestea folosesc imaginatia, jocul si situatiile din viata reala pentru a-l ajuta pe copil sa inteleaga notiunile invatate la scoala.
 • Plastilina, acuarelele si creioanele colorate. Copiii pot petrece zeci de minute pictand sau colorand, fiindca le plac culorile si ii fascineaza modul in care acestea dau viata imaginilor sau unei coli albe de hartie. In plus, cu plastilina pot realiza cosulete cu fructe sau diferite obiecte pe care apoi sa le foloseasca in joaca lor. Abilitati dezvoltate: modelare, motricitate fina.
 • Jocuri didactice – cele care ii invata pe copii literele, Scrabble, sahul, table, jocuri de calcul, jocuri cu reguli (Nu te supara frate, Comoara lui Piticot, Sus-jos). La ce folosesc aceste jocuri: recunoasterea literelor, abilitati de calcul, dezvoltarea vocabularului, gandire strategic.
 • Jocuri ce dezvolta limbajul verbal, scris si nonverbal: “Fazan”, “Tari ape si orase”, “Mima”, “Telefonul fara fir”, “Valiza” (copiii trebuie sa spuna cuvinte care incep cu o anumita litera si care ar incapea intr-o valiza).
 • Puzzle-uri
 • Mingea. Cu ajutorul mingii exista o multime de jocuri ce pot fi practicate atat individual, cat si in grup. Abilitati dezvoltate: forta, coordonare, urmarirea unui obiect, concentrarea atentiei.
 • Coarda. Copiilor le place sa sara, iar cei care s-au jucat cu coarda stiu diferite miscari pentru fiecare numar, pornind de la 1 la 10 (de exemplu, la 10 se sare tinand coarda cu mainile incrucisate, de zece ori, inapoi, fara a pasi coarda sau a te impiedica in ea).
 • Dinozauri, papusi, casute cu bucatarie sau service auto. De la aceasta varsta, copiii incep sa fie interesati de meserii, iar in jocurile de rol tind sa imite comportamente pe care le-au vazut la oamenii care lucreaza in domeniul care ii intereseaza. In plus, interesul pentru stiinte incepe sa se manifeste si iti va cere sa ii cumperi dinozauri sau diferite seturi pentru experimente.
 • Cercurile. Acestea se arunca in jurul unui obiect si castiga persoana care reuseste sa puna cat mai multe cercuri (deseori se foloseste o rata din plastic si se stabileste distanta de la care se arunca cercurile din plastic). Abilitati dezvoltate: coordonare ochi-mana, concentrare.

Articole despre "Jocuri si jucarii"

 • Joaca senzoriala si povestile - mic ghid de pus in practica
  Joaca senzoriala si povestile - mic ghid de pus in practica
  19 mai 2022   

  In primii ani de viata, copiii exploreaza lumea cu ajutorul simturilor. De aceea, vor atinge, trage, arunca, gusta, mirosi obiecte de tot felul si vor privi si asculta cu atentie ce se intampla in jurul lor.

 • Joaca cu obiecte casnice
  Joaca cu obiecte casnice - beneficiile sale pentru dezvoltarea copiilor
  13 aprilie 2022   

  In primii 3 ani de viata, majoritatea copiilor sunt atrasi de obiectele casnice, pe care incearca sa le foloseasca in diverse feluri, fie imitand adultii, fie integrandu-le in joaca lor. Cum poti incuraja acest tip de joaca si de ce este importanta pentru dezvoltarea copilului tau?

 • Greseli pe care le fac parintii in joaca cu copiii
  Greseli pe care le fac parintii in joaca cu copiii
  05 aprilie 2022   

  Joaca alaturi de copilul tau nu ar trebui sa fie ceva extrem de complicat. Dar poate deveni o sursa de frustrare pentru copil sau pentru tine ori o activitate monotona sau neinteresanta, daca nu eviti cateva greseli frecvente in randul parintilor.

Mai multe


Intrebari si respunsuri despre "Jocuri si jucarii"

Mai multe