characters characters

Respingerea sociala in randul copiilor

Cum il ajuti pe copil sa faca fata respingerii sociale

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 ianuarie 2017    |   5404 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

respingerea sociala copii
Respingerea sociala este inevitabila si este dureroasa, la orice varsta. Din pacate, respingerea sociala in randul copiilor apare de la cele mai mici varste, cand la locul de joaca, micutii vor spune sau vor auzi pentru prima data „Nu ma joc cu tine!”. Rolul parintilor in aceasta situatie este sa il ajute pe copil sa treaca peste tristetea nascuta din respingere, sa invete cum altfel poate proceda data viitoare cand va aborda alti copii si sa se simta iubit si acceptat.

Pentru ca la nivel emotional si al gandirii nu si-au dezvoltat inca suficient de bine anumite abilitati, respingerea sociala poate avea consecinte puternice asupra copiilor:

  • „Nimeni nu ma accepta.”- generalizare
  • „Nu sunt suficient de bun.”- stima de sine scazuta
  • „Am gresit eu cu ceva.”- autoinvinovatire
  • „Nimeni nu va dori niciodata sa se joace cu mine.”- devalorizare
  • „Nu ma voi descurca niciodata sa imi fac prieteni.”- lipsa senzatiei de control asupra situatiilor viitoare

Pe langa acestea, respingerea sociala poate duce la anxietate, simptome depresive, o stima de sine scazuta si izolare sociala.

Cum poti sa iti ajuti copilul sa faca fata respingerii sociale?

Explica-i ca respingerea sociala se intampla frecvent si ca nu e neaparat ceva personal. Copiii pot alege sa respinga alti copii din motive care nu au nicio legatura cu personalitatea copilului respins. De exemplu, copiii anxiosi se pot simti amenintati de un copil nou, pe care nu il cunosc si care le propune sa se joace impreuna. De multe ori respingerea sociala spune ceva despre persoana care respinge, nu despre cea respinsa. Ii poti spune copilului tau aceste lucruri: „Copilul acela era putin speriat/nervos, de aceea nu a vrut sa va jucati impreuna. Nu stie cum altfel sa se comporte, dar vei gasi si alti copii, care vor vrea sa va jucati impreuna.”

Acorda atentie propriei tale reactii la respingerea suferita de copilul tau. Chiar daca esti furios, dezamagit sau ingrijorat, incearca sa iti gestionezi aceste emotii astfel incat sa le transmiti cat mai putin copilului tau. Reactiile tale emotionale puternice pot transmite copilului tau ca respingerea suferita este intr-adevar extrem de grava si iremediabila.

Vorbiti despre ce poate face diferit data viitoare intr-o situatie asemanatoare. In alte situatii, copilul poate fi respins de un alt copil pentru ca a avut un anumit comportament. De exemplu, daca va fi respins de un copil pentru ca nu are destula experienta la un joc, ii poate raspunde „Dar daca exersez cu voi, voi fi mai bun.” Sau daca i se spune „Ai trisat.”, copilul poate raspunde „Nu am vrut, hai sa stabilim regulile inca o data!”.  Daca va fi in continuare respins, chiar daca ofera argumente de acest fel, invata-l sa plece cu demnitate si putin umor. Poate cauta alti copii cu care sa se joace. De asemenea, invata-l pe copil sa se alature jocului altor copii si abia apoi sa propuna unul nou, nu sa incerce de la inceput sa ii convinga sa se joace ce vrea el.

Aminteste-i ca exista persoane care il iubesc si apreciaza. Propune-i o intalnire de joaca cu alti copii cu care se intelege bine sau o dupa-amiaza petrecuta la bunici.

Alte recomandari generale care il ajuta pe copil sa faca fata respingerii sociale:

  • Ajuta-l sa isi creasca stima de sine.
  • Evita etichetarile, discriminarea si compararea copilului cu alti copii.
  • Ofera-i feedback, nu critica.
  • Arata-i ca il iubesti neconditionat.
  • Observa daca are asteptari negative de la situatiile sociale. De exemplu, se asteapta ca niciun copil sa nu se joace cu el la locul de joaca? Incearca sa ii arati ca nu putem sti dinainte cum va evolua o situatie: este la fel de probabil sa isi faca prieteni, nu doar sa fie respins.
  • Arata-i ca socializarea este distractiva. Este important ca fiul sau fiica ta sa te observe atunci cand interactionezi cu prietenii tai sau cu oameni necunoscuti, intr-o maniera pozitiva si prietenoasa.

Descopera impreuna cu copilul tau care ii sunt calitatile si care ii sunt defectele, ce poate imbunatati si ce metode poate folosi pentru a nu se mai simti respins.

Specialistii sustin ca exista doi factori care contribuie foarte mult la modul in care va face fata un copil respingerii sociale. Acestia sunt diferentele fata de ceilalti si viata de familie. Diferentele se refera la ce anume il face pe copilul tau sa fie diferit fata de ceilalti copii (Poarta ochelari de vedere? Este mult mai bun la scoala decat altii? Are un temperament introvertit sau unul extravertit? etc.). Desigur ca fiecare copil este unic, insa uneori copiii pot respinge foarte usor alti copii in mod evident diferit fata de ei. Usurinta cu care copilul isi accepta si arata diferentele pot influenta insa mult reactiile celorlalti copii. Incearca sa il ajuti pe copil in privinta infatisarii fizice astfel incat sa nu fie extrem de diferit fata de ceilalti copii (de exemplu, alegeti o pereche de ochelari care i se potriveste), dar in acelasi timp sa isi pastreze unicitatea.

Conteaza daca copilul tau vine dintr-o familie mica sau una complexa din punct de vedere social fiindca altfel se va raporta la cei din jur, precum si daca exista diversitate etnica sau de orice alta natura. De asemenea, retine ca viata de familie ii va dicta copilului tau atitudinea fata de lume si fata de socializare. Copiii care cresc obisnuiti cu intalniri si vizite ale prietenilor parintilor lor, ale altor copii, vor invata mai repede sa se bucure de interactiunile sociale, atat cu copiii, cat si cu adultii.

Acesti doi factori conteaza foarte mult si necesita o atentie deosebita. Acceptarea de sine si iubirea de sine sunt doua arme foarte puternice care pot bate oricand respingerea sociala.

Nu uita sa cresti si rezilienta copilului tau invatandu-l sa caute logica, sa rezolve probleme, sa isi intareasca relatiile de prietenie cu cei care deja ii sunt prieteni si sa aiba demnitate.

Atunci cand copiii cresc acceptandu-si emotiile, ei vor fi mult mai buni in a le procesa si a raspunde in situatii neplacute. De aceea, copilul tau are nevoie sa fie invatat sa isi gestioneze atat emotiile pozitive, cat si pe cele negative. Arata-i copilului ca il accepti si il iubesti neconditionat fiindca numai asa va invata sa aiba incredere in propria persoana.

Incurajeaza-l din punct de vedere emotional permanent si profita de orice sansa pentru a-l ajuta sa se dezvolte armonios pe interior.

Tu cum l-ai ajutat pe copilul tau sa faca fata respingerii sociale?

Citeste si:

Comportamentele copiilor respinsi sociali 


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/mobyrock/3592374663/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 4 faze ale prieteniilor intre copii
    4 faze ale prieteniilor intre copii
    04 aprilie 2024   

    Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

  • Conflictele dintre copii
    Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
    29 septembrie 2022   

    O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

  • Abilitati sociale
    Relatiile armonioase cu alti copii: esentiale pentru succesul scolar
    22 septembrie 2022   

    Cand ne gandim la succesul copiilor la scoala sau la gradinita, ne gandim in primul rand la abilitatile lor intelectuale: cat de atenti sunt la lectii, cat de usor inteleg explicatiile sau cat de repede retin informatiile noi.

Mai multe