characters characters

Stima de sine scazuta. Cauze frecvente

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 ianuarie 2023    |   990 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

stima de sine scazuta
Stima de sine scazuta poate afecta toate aspectele vietii copilului tau, reducand bucuria de a explora si invata lucruri noi, capacitatea de a se simti iubit si apreciat, dar si oportunitatile de a-si dezvolta potentialul. Cum identifici stima de sine scazuta la copii si care sunt cauzele acesteia in copilarie si adolescenta.

Citeste si:


Stima de sine a copiilor incepe cu stima de sine a parintilor


Ce inseamna stima de sine sanatoasa la copii


Stima de sine scazuta la copii. Cum o recunosti


Copiii si adolescentii cu o stima scazuta:

 • evita situatiile pe care le considera dificile sau noi
 • incearca sa faca totul perfect
 • sunt extrem de critici fata de ei insisi (infatisare, rezultate obtinute, calitati personale)
 • tind sa se invinovateasca pe ei insisi pentru greseli sau esecuri care depind si de circumstante
 • isi cer scuze frecvent
 • le este greu sa isi exprime parerile sau nevoile
 • incearca sa obtina aprobarea si acceptarea celor din jur – cer des parerea altor persoane, solicita feedback sau incurajare frecvent

Pentru unii copii, stima de sine scazuta este partiala, fiind asociata doar cu anumite situatii. In aceasta categorie intra copiii care pot tolera usor majoritatea situatiilor in care se afla, care sunt convinsi ca au macar cateva calitati, dar care se indoiesc de propriile abilitati sau de propria valoare personala in unele situatii – de exemplu, la orele dificile sau in situatiile sociale noi.

Pentru alti copii, stima de sine scazuta este generalizata, fiind asociata cu o imagine de sine negativa, cu indoieli de sine constante si cu un impact negativ zilnic. Pentru acesti copii, convingerile negativ despre ei insisi devin realitate - le este greu sa isi vada propriile calitati pozitive sau sa se priveasca in mod flexibil pe ei insisi.

Cum apare stima de sine scazuta?


Cateva dintre cele mai frecvente cauze ale stimei de sine scazute in copilarie:

Pedepsele excesive, bazate pe rusine sau umilie, abuzul sau neglijarea. Copiii pedepsiti in mod excesiv, abuzati fizic sau emotional sau neglijati fizic sau emotional ajung sa fie convinsi ca merita aceste lucruri pentru ca sunt rai sau au defecte pe care nu le pot depasi.

Critica excesiva sau lipsa incurajarii si laudei. Chiar daca parintii nu isi pedepsesc sau abuzeaza copilul, cand acesta nu primeste destula iubire neconditionata, nu este incurajat sau apreciat pentru eforturile depuse, stima de sine poate fi afectata. Copiii au nevoie sa auda si sa vada ca sunt speciali, demni de iubire si afectiune si ca sunt acceptati in mod neconditionat.

Asteptari prea ridicate din partea parintilor. Chiar si atunci cand copiii nu sunt criticati sau pedepsiti excesiv de catre parinti, cand acestia au asteptari prea ridicate fata de ei si isi exprima frecvent dezamagirea cand aceste asteptari nu sunt implinite, stima de sine a copiilor va avea de suferit.


Problemele de socializare. Respingerea sociala, lipsa prietenilor sau bullying-ul in copilarie contribuie la probleme de lunga durata legate de stima de sine si increderea in sine a copiilor.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe