Stima de sine scazuta. Cauze frecvente
Stima de sine scazuta poate afecta toate aspectele vietii copilului tau, reducand bucuria de a explora si invata lucruri noi, capacitatea de a se simti iubit si apreciat, dar si oportunitatile de a-si dezvolta potentialul. Cum identifici stima de sine scazuta la copii si care sunt cauzele acesteia in copilarie si adolescenta.
Citeste si:
Stima de sine a copiilor incepe cu stima de sine a parintilor
Ce inseamna stima de sine sanatoasa la copii
Stima de sine scazuta la copii. Cum o recunosti
Copiii si adolescentii cu o stima scazuta:
- evita situatiile pe care le considera dificile sau noi
- incearca sa faca totul perfect
- sunt extrem de critici fata de ei insisi (infatisare, rezultate obtinute, calitati personale)
- tind sa se invinovateasca pe ei insisi pentru greseli sau esecuri care depind si de circumstante
- isi cer scuze frecvent
- le este greu sa isi exprime parerile sau nevoile
- incearca sa obtina aprobarea si acceptarea celor din jur – cer des parerea altor persoane, solicita feedback sau incurajare frecvent
Pentru unii copii, stima de sine scazuta este partiala, fiind asociata doar cu anumite situatii. In aceasta categorie intra copiii care pot tolera usor majoritatea situatiilor in care se afla, care sunt convinsi ca au macar cateva calitati, dar care se indoiesc de propriile abilitati sau de propria valoare personala in unele situatii – de exemplu, la orele dificile sau in situatiile sociale noi.
Pentru alti copii, stima de sine scazuta este generalizata, fiind asociata cu o imagine de sine negativa, cu indoieli de sine constante si cu un impact negativ zilnic. Pentru acesti copii, convingerile negativ despre ei insisi devin realitate - le este greu sa isi vada propriile calitati pozitive sau sa se priveasca in mod flexibil pe ei insisi.
Cum apare stima de sine scazuta?
Cateva dintre cele mai frecvente cauze ale stimei de sine scazute in copilarie:
Pedepsele excesive, bazate pe rusine sau umilie, abuzul sau neglijarea. Copiii pedepsiti in mod excesiv, abuzati fizic sau emotional sau neglijati fizic sau emotional ajung sa fie convinsi ca merita aceste lucruri pentru ca sunt rai sau au defecte pe care nu le pot depasi.
Critica excesiva sau lipsa incurajarii si laudei. Chiar daca parintii nu isi pedepsesc sau abuzeaza copilul, cand acesta nu primeste destula iubire neconditionata, nu este incurajat sau apreciat pentru eforturile depuse, stima de sine poate fi afectata. Copiii au nevoie sa auda si sa vada ca sunt speciali, demni de iubire si afectiune si ca sunt acceptati in mod neconditionat.
Asteptari prea ridicate din partea parintilor. Chiar si atunci cand copiii nu sunt criticati sau pedepsiti excesiv de catre parinti, cand acestia au asteptari prea ridicate fata de ei si isi exprima frecvent dezamagirea cand aceste asteptari nu sunt implinite, stima de sine a copiilor va avea de suferit.
Problemele de socializare. Respingerea sociala, lipsa prietenilor sau bullying-ul in copilarie contribuie la probleme de lunga durata legate de stima de sine si increderea in sine a copiilor.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Tulburarea de personalitate narcisica. Factorii de risc in copilarie
Cum apare tulburarea narcisica de personalitate si cum putem evita factorii de risc in copilarie, astfel incat sa crestem copii echilibrati din punct de vedere emotional?
-
Cum identifici punctele forte ale personalitatii copilului tau
Cand ne concentram atentia asupra punctelor forte ale personalitatii copilului, il ajutam sa gaseasca resurse interioare pentru a rezolva problemele cu care se confrunta.
-
Cand fetele isi cer scuze prea des. De la modestie la asertivitate
Ai un copil care isi cere scuze foarte des, chiar si atunci cand nu este nevoie? Care se teme sa nu raneasca sentimentele celor din jur chiar si atunci cand isi exprima o parere sau preferinta?
Adauga tu primul comentariu: