characters characters

Dezamagirea parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 noiembrie 2022    |   1390 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

dezamagirea parintilor
Una dintre cele mai dureroase si dificile experiente din viata de parinte este dezamagirea simtita fata de comportamentul propriului copil. Oricat de intensa ar fi reactia ta insa, aminteste-ti ca prioritatea trebuie sa fie intotdeauna binele copilului tau. De aceea, este important sa eviti sa iti exprimi dezamagirea fata de copil in termeni duri, in mod frecvent sau intr-o maniera in care transmiti copilului tau ca doar reactia ta conteaza in aceasta situatie.

Citeste si:


Cinci semne ca ai asteptari prea mari fata de copilul tau


Furia mamelor - cand simti ca pierzi controlul in relatia cu copilul tau


Dezamagirea parintilor – cum o gestionezi


Evita reactiile impulsive si imediate. Multi parinti tind sa isi exprime dezamagirea fata de copii in mod impulsiv, deseori prin cuvinte dure, care pot afecta pe termen lung relatia cu copilul. Este important sa retii ca dezamagirea pe care o simti este o experienta emotionala care iti apartine tie, deci este nevoie sa fie mai intai inteleasa si gestionata de catre tine. Deseori, parintii simt dezamagire intensa fata de alegerile sau comportamentele copiilor pentru ca simt ca acestea reflecta propria calitate personala: „Copilul meu a gresit, deci sunt un parinte rau/ m-a facut de rusine.”. Aceste trairi si convingeri nu sunt utile pentru a-l ajuta pe copil sa faca alegeri mai bune in viitor. Asadar, reflecta in liniste asupra propriilor emotii, asupra motivelor pentru care te simti dezamagit, dar si asupra felului in care poti aborda acest subiect cu copilul tau.


Aminteste-ti calitatile pozitive ale copilului tau. Poate fi usor pentru parinti sa uite ca, in ciuda performantei scazute, a comportamentului nepotrivit sau a alegerii nefericite, copiii lor au in continuare calitati demne de apreciere. Cu cat iti poti concentra atentia asupra calitatilor pozitive ale copilului tau, cu atat mai usor va fi sa ai o abordare constructiva pentru a-l ajuta sa evolueze.


Exprima-ti dezamagirea fata de un comportament specific. „M-ai dezamagit complet!” sau „Mereu ma dezamagesti.” sunt replici care pot duce la ruptura emotionala pe termen lung, dar si la probleme legate de stima de sine si increderea in sine a copilului tau. Evita sa iti exprimi emotiile in termen absoluti si generali, formuland un mesaj specific: „Ma asteptam sa faci o alegere mai inteleapta.” sau „Sunt surprins ca ai avut acest rezultat.” si continua discutia intotdeauna catre modalitati prin care il poti ajuta pe copil sa isi imbunatateasca rezultatele in viitor.

Afla care este reactia copilului. Deseori, copiii nu au nevoie sa li se spuna ca i-au dezamagit pe parinti, pentru ca ei insisi simt aceeasi dezamagire. De aceea, este nevoie sa abordezi subiectul bland si rational, punand accentul pe ce gandeste si simte copilul: „E mai important sa inteleg cum te simti tu acum.”. Astfel, ii arati copilului tau ca propriile actiuni si alegeri ii apartin, in timp ce tu ii poti fi aproape ca sursa de sprijin, de orientare si incurajare.


Exprima-ti increderea in potentialul copilului tau. Oricare ar fi fost greseala sau esecul cu care se confrunta copilul tau, este esential sa ii amintesti (si sa iti amintesti tie insuti, daca este nevoie) ca este o situatie singulara, care nu ii dicteaza in mod absolut viitorul. Arata-i ca ai incredere ca poate depasi acest moment si ca impreuna puteti gasi calea catre echilibru si implinire.


Nu iti face un obicei din a-ti exprima dezamagirea fata de copil. In momentele importante, cand propria ta reactie este relevanta pentru copil, exprimarea dezamgirii poate fi benefica pe termen lung pentru el. In situatiile mai putin importante, cand alegerile nepotrivite ale copilului tau se datoreaza mai degraba oboselii, stresului, fricii sau altor factori legati de situatia in care se afla, este mult mai benefic sa vorbesti copilului doar despre modalitati de a gestiona situatiile asemanatoare mai bine.


In cele din urma, nu uita ca principalul protagonist in viata copilului tau este chiar el. Asadar, dezamagirea parintilor, desi este importanta si poate sprijini schimbarea in bine a copilului, nu ar trebui sa fie principala preocupare a copilului tau. Mai degraba, sprijina-l sa inteleaga mai bine propriile comportamente si reactii si sa gaseasca modalitati mai pozitive sau constructive pentru situatii similare viitoare.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe