characters characters

Critica exagerata in relatia parinte-adolescent

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 iulie 2019    |   1550 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

critica exagerata in relatia parinte-adolescent
Una din cele mai frecvente plangeri pe care le au adolescentii sunt faptul ca parintii se concentreaza prea mult asupra lucrurilor pe care copiii le fac gresit, fara a aprecia momentele in care fac ceva bine. In replica, parintii adesea sustin ca folosesc critica mai mult din dorinta de a-si ajuta copiii.

Citeste si:

Zece lucruri care ii indeparteaza pe adolescenti de parintii lor 

Lipsa de respect la adolescenti. De ce apare si cum ii faci fata 


De ce ajung parintii sa isi critice excesiv copiii?

Iata cateva dintre cele mai frecvente motive pentru care parintii isi critica excesiv copiii, mai ales la varsta adolescentei:

  • Parintii se tem ca fara critica, adolescentii nu vor invata niciodata sa aiba un comportament mai adecvat.
  • Parintii isi simt propria imagine de sine amenintata de greselile (mai mult sau mai putin grave) ale adolescentului.
  • Furia si frustrarea au devenit deja un obicei in comunicarea cu adolescentul, din cauza conflictelor frecvente dintre parinte si copil.

Una dintre partile cele mai neplacute ale criticii exagerate dintre parinte si copil este ca da nastere la conflicte. Cu putine exceptii, adolescentii care se simt criticati excesiv si injust de catre parinti, se vor revolta si vor declansa conflicte cu acestia. Parintii, la randul lor, se vor simti indreptatiti sa critice in continuare adoelscentul, pe care il percep ca fiind lipsit de respect. Se creeaza astfel un cerc vicios, in care parintele si adolescentul se indeparteaza unul de celalalt, deoarece nevoile niciunuia dintre ei nu sunt implinite.

Deoarece parintele este adultul in aceasta relatie, ii revine datoria de a schimba acest tipar de comunicare. Primul pas este constientizarea tendintei de a-l critica excesiv pe copil.

Pentru a evita conflictele cu adolescentul tau, este bine sa te opresti din cand in cand si sa te intrebi:

  • Cand am facut un compliment copilului meu ultima oara?
  • Cat de benefic si util este ce ii spun acum copilului meu?
  • Cum se simte copilul meu cand ii spun ca nu e suficient de bun, atent, organizat etc?
  • Cum altfel pot sa il motivez sa aiba un comportament mai adecvat?

Un alt lucru important pe care il poti face este sa il intrebi pe copilul tau, in momentele de calm si liniste, daca se simte criticat excesiv de catre tine. Deseori, parintii cred ca doar isi indruma copiii cu sfaturi si sugestii, iar copiii se simt de fapt criticati si respinsi. Intrebandu-l pe adolescentul tau cum se simte in relatie cu tine ii arati ca esti dispus sa schimbi felul in care comunicati si ca ce simte el conteaza. 


Al doilea pas este schimbarea strategiei folosite.
Daca ai folosit critica pentru a-l motiva pe copil sa isi schimbe comportamentul, poti folosi si alte tactici :).

Cu ce poti inlocui critica exagerata in comunicarea cu adolescentul


Ofera sugestii in loc de critica

Este mai eficient sa comunici cu copilul tau inainte de momente importante, in care risca sa faca alegeri mai putin fericite. De exemplu, daca se duce la o petrecere, este important sa vorbesti cu inainte despre ce comportamente sunt acceptabile pentru tine (la ce ora sa se intoarca, de exemplu).

Cand apar greseli, pune accentul pe invatare

Chiar si cei mai responsabili si constiinciosi adolescenti vor face alegeri mai putin bune. Este important in acele momente sa il ajuti sa invete din greseli, nu sa ii amintesti cat de gresite au fost. In majoritatea cazurilor, adolescentii sunt capabili sa inteleaga consecintele greselilor lor, dar au nevoie de sprijin pentru a avea increere ca data viitoare vor alege mai bine.

Ofera atentie pozitiva

Cand sunt criticati frecvent, adolescentii nu invata decat ca parintii observa doar lucrurile negative pe care le fac. Implicit, comportamentele pozitive “nu conteaza”, asa ca nu se vor obosi sa isi schimbe comportamentul.

A arata copilului ca ai observat un lucru bun pe care l-a facut, va creste sansele ca el sa reproduca acel comportament, decat daca ar fi criticat de fiecare data ca nu a facut ceea ce trebuia sau cum trebuia.

Invata despre feedback-ul constructiv.

Diferenta esentiala dintre critica si feedback-ul constructiv consta in faptul ca acesta din urma este orientat catre comportament, nu catre persoana si are ca scop imbunatatirea comportamentului pe viitor. Cand oferim feedback constructiv, intentia nu este de a umili, de a "invata minte" sau de a eticheta persoana in mod negativ, ci de a oferi ajutor autentic pentru rezultate mai bune in viitor.


Din pacate, critica excesiva in relatia parinte-copil ramane deseori neconstientizata ca fiind sursa problemelor in familie, devenind un aspect normal al comunicarii in familie. De aceea, este util sa reflectam din cand in cand asupra propriilor comportamente ca parinti si asupra nevoilor care stau la baza acestora.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe