characters characters

Stima de sine a copiilor incepe cu stima de sine a parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 mai 2019    |   2558 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

stima de sine a copiilor incepe cu stima de sine a parintilor
Modul in care parintii raspund la emotiile copilului lor are un rol covarsitor in dezvoltarea stimei de sine a copiilor. Un parinte care se simte stresat sau agitat, va avea un copil care nu se poate relaxa usor si nu se simte in siguranta. Un parinte calm si sigur pe sine, va avea cel mai probabil un copil care se va simti in siguranta si cu incredere in sine.

Citeste si:

Cate tipuri de stima de sine exista si de ce sunt importante

7 feluri in care poti incuraja stima de sine a fiicei tale


De ce se intampla acest lucru?
Copiii depind de parinti pentru a supravietui, de aceea ei sunt extrem de atenti la emotiile parintilor. De exemplu, in primul an de viata, studiile arata ca activitatea cerebrala a copiilor este sincronizata cu a mamelor. Cu cat este mai calm si plin de compasiune un parinte, cu atat copilul isi va dezvolta rezilienta si controlul emotional. De aceea, daca vrei sa devii un parinte mai bun, este bine sa iti amintesti ca fiecare reactie pe care o ai este absorbita de catre copilul tau si prin actiunile si cuvintele tale, copilul isi contureaza imaginea sa despre lume si despre sine.

Stima de sine a copiilor este influentata direct de stima de sine a parintilor deoarece atunci cand parintii se simt multumiti de ei insisi, apar o multime de efecte pozitive in relatia cu copilul:

  • sunt mai dispusi sa fie multumiti si de cei din jur, tinzand sa vada mai mult calitatile copilului decat defectele sale.
  • sunt mai dispusi sa il implice pe copil in diverse activitati si sa comunice mai bine cu acesta
  • inspira mai multa incredere si calm copilului, atunci cand acesta are intrebari sau comportamente mai putin adecvate
  • pot sa ofere copilului mai multa atentie si energie, deoarece nu sunt coplesiti de anxietate sau indoieli privind propriile abilitati si decizii

Pe de alta parte, cand parintii au o stima de sine scazuta, exista un risc mai crescut de a aparea comportamente precum:

  • intoleranta sau respingere fata de copil deoarece comportamentele sale dificile sunt pecepute ca un esec al parintelui sau ca fiind imposibil de gestionat
  • neglijarea emotionala a copilului, deoarece parintele nu are el insusi resursele emotionale necesare pentru a oferi copilului sprijin emotional
  • transfera copilului un mod negativ de a se privi pe el insusi. Copiii invata prin observatie de la parinti: cand acestia isi observa doar defectele sau sunt extrem de critici fata de ei insisi, copiii invata ca acesta este modul in care ar trebui sa se raporteze la ei insisi.

Cum poti sa iti imbunatatesti stima de sine?


Identifica-ti calitatile pozitive si pune-le in valoare.
Majoritatea dintre noi tindem sa vedem mai bine propriile calitati negative si sa ne concentram pe ele atunci cand ne gandim la dezvoltarea noastra personala. O cale mai simpla si mai sigura de crestere este sa pornim de la calitatile pozitive, pe care sa le punem in valoare. Abia apoi este bine sa trecem la etapa urmatoare..


Constientizeaza care sunt trasaturile personalitatii tale care iti plac mai putin
si accepta ca acestea exista. Incearca apoi sa gasesti modalitati prin care sa le imbunatatesti treptat.


Identifica momentele in care vocea ta interioara devine extrem de critica fata de tine sau fata de copilul tau. Incearca sa reformulezi de fiecare data gandurile care sunt extrem de negative si irationale.


Incearca sa inveti lucruri noi si sa te dezvolti personal in permanenta. Cu cat invatam si facem mai multe lucruri noi, cu atat stima noastra de sine are de castigat.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe