characters characters

Efectele bullying-ului

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 mai 2022    |   2088 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

efectele bullying-ului
Bullying-ul sau hartuirea intre elevi nu le afecteaza doar pe victimele acestuia, ci si pe agresori si pe copiii care asista la aceste interactiuni. Efectele daunatoare pe termen lung ale acestui fenomen ar trebui sa justifice interventiile rapide si directe ale adultilor implicati in educatia copiilor: parinti, cadre didactice si alt personal al scolilor.

Citeste si:


Abilitati sociale care pot preveni bullying-ul


Bullying-ul in scoli. Cum pot interveni cadrele didactice

 

Efectele bullying-ului asupra victimelor, agresorilor si martorilor


Bullying-ul poate fi impartit in doua categorii: direct (amenintarea, insultarea, umilirea, intimidarea victimei in fata altor copii) si indirect (raspandirea de zvonuri, incurajarea excluderii din grup, diminuarea statutului social al victimei prin manipularea relatiilor acesteia cu alti copii). Ambele tipuri de bullying sunt daunatoare pe termen lung.


Efectele asupra victimelor


Probleme si dificultati de adaptare scolara. Rezultatele scolare si adaptarea sociala la mediul scolar pot avea de suferit pe termen lung, deoarece copiii victime ale bullying-ului nu se simt in siguranta emotionala in clasa si, implicit, nu se vor putea concentra in mod eficient asupra invatarii.

Imaginea de sine a copiilor este negativ influentata de hartuirea scolara, deoarece victimele bullying-ului tind sa creada ca ele sunt de vina pentru ca sunt agresate – interiorizeaza insultele si ridiculizarea la care sunt supuse.


In timp, pot sa apara singuratatea, izolarea sociala si anxietatea in legatura cu interactiunile cu alti copii sau in viata de zi cu zi.


Depresia si ideatia suicidara sunt efecte grave, dar frecvente ale hartuirii sau bullying-ului in randul copiilor si adolescentilor.

Efectele asupra agresorilor

Sanatatea emotionala a agresorilor are de asemenea de suferit pe termen lung, studiile aratand ca elevii agresori:

  • au la randul lor probleme emotionale precum anxietatea si depresia
  • au un risc crescut de a prezenta comportamente violente si in alte circumstante
  • au un risc mai crescut al problemelor legate de abuz sau dependente de substante

O mare parte din copiii care devin agresori au deja probleme emotionale, ca rezultat al experientelor adverse precum respingerea sociala sau hartuirea ori violenta fizica sau emotionala in familie.

Efectele asupra martorilor

Studiile arata ca expunerea repetata la hartuire ii afecteaza pe copii chiar daca nu sunt victimele directe ale acesteia: apar mai multe comportamente agresive, simptome de depresie si anxietate, performanta scolara scazuta si optimism scazut fata de viitor.


In plus, martorii la bullying, care nu intervin pentru a opri hartuirea pot simti emotii precum vinovatia sau rusinea.


Teama de a deveni victime la randul lor sau teama de o posibila razbunare a agresorului poate duce la niveluri ridicate de stres si anxietate in randul copiilor martori la bullying.


Riscul ca martorii, inclusiv adultii (cadre didactice, alti parinti) sa devina insensibili in fata incidentelor violente dintre copii este de asemenea crescut daca in scoala nu exista o cultura care nu tolereaza hartuirea intre elevi si in care exista masuri concrete pentru prevenirea si reducerea acesteia. Insensibilitatea in fata violentei poate avea efecte emotionale daunatoare pe termen lung pentru copii, inclusive un nivel scazut de 
compasiune si empatie, lipsa initiativei in situatiile de injustitie la care asista, dezvoltarea redusa a valorilor morale precum corectitudinea, respectul fata de diferente culturale, sociale sau de gen ori comunicarea nonviolenta.


Deseori, in cazurile de hartuire scolara, atentia cadrelor didactice sau psihologilor se indreapta doar catre victime, insa eforturile adultilor implicati in cresterea si educatia copiilor ar trebui sa fie orientate catre intregul grup din care fac parte copiii. Atat victimele, cat si agresorii si martorii la hartuire pot fi afectati emotional pe termen lung.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe