characters characters

Sapte lucruri la care sa renunti in 2018

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 ianuarie 2018    |   1526 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

sapte lucruri la care sa renunti in 2018
Inceputul anului este un moment potrivit pentru a reflecta asupra felului in care decidem sa fim parinti si pentru a ne propune sa facem alegeri mai bune in aceasta privinta. Iata sapte lucruri la care am putea decide sa renuntam, dupa ce am analizat relatia cu copilul. Desigur, pentru fiecare dintre voi, aceasta lista ar putea arata altfel, asa ca asteptam cu interes si ideile voastre.

Citeste si:


Cum iti poti forma obiceiuri sanatoase


Cum sa iti indeplinesti obiectivele pentru Anul Nou


Renunta sa mai faci lucruri in locul copilului
, daca acesta este destul de mare pentru a le face singur.

Invata sa iti lasi copilul sa fie mai independent si sa isi faca singur patul sau pachetelul pentru scoala. De asemenea, lasa-ti partenerul de viata sa isi impatureasca singur hainele sau sa planifice urmatoarea voastra vacanta. Timpul ramas liber pentru tine, pentru lucrurile pe care ai vrut dintotdeauna sa le faci si nu ai apucat.

Renunta la strategiile care nu dau rezultate.

Toti parintii ajung la un moment dat intr-un tipar de comportament in relatia cu cel mic. De exemplu, copilul refuza sa te asculte, ii explici frumos de cateva ori, te enervezi si tipi, copilul face ce i-ai cerut, dar buna dispozitie a disparut. Primul pas pentru a nu repeta acest tip de situatii la nesfarsit este sa le constientizezi. Multi parinti nu renunta la acest comportament pentru ca li se pare intr-un oarecare grad eficient si pentru ca nu stiu ce alte solutii sa puna in practica. Cand copilul tau refuza sa coopereze cu tine, poti sa afli care sunt nevoile sale care stau in spatele acestui comportament. In exemplul de mai sus, poate fi vorba de nevoia copilului pentru atentie. Citeste mai multe despre disciplina fara pedepse si despre ce poti face dupa ce ai tipat la copil.

Nu iti mai lasa atentia distrasa atunci cand esti cu copilul tau.

In timpul petrecut alaturi de copilul tau, atentia voastra ar trebui sa fie in totalitate dedicata activitatii pe care o faceti. Acest lucru nu inseamna sa renuntati total la internet sau telefon: tehnologia a devenit parte din viata noastra si este utila si importanta din multe puncte de vedere. Dar avem rezultate mai bune atunci cand ne concentram asupra unui singur lucru, asa ca atunci cand vreti sa navigati pe internet, faceti acest lucru, iar atunci, de exemplu, cand vreti sa va plimbati, plimbati-va fara a va lasa distrasi de alte lucruri.

Renunta la vinovatie.

Uneori chiar si atunci cand faci tot posibilul ca sa duci la indeplinire ceva, se poate sa nu iti iasa. In asemenea situatii invata sa intelegi ca exista si alti factori externi pe care nu ii poti controla si care pot sa influenteze mersul actiunilor tale.

Nu mai pune pe locul doi relatia cu partenerul de viata.

Pune accent pe calitatea relatiei voastre si aminteste-ti ca in timp, lucrurile se pot deteriora din cauza lipsei de comunicare. Copiii pot fi influentati pe termen lung de relatia nefericita de cuplu a parintilor, asa ca nu este egoist din partea ta sa acorzi atentie si rolului tau de partener de cuplu, nu doar celui de parinte.

Nu mai sacrifica timpul dedicat somnului tau.

Desigur, daca ai un bebelus cu un program de somn agitat, acest obiectiv pentru 2018 s-ar putea sa nu fie potrivit pentru tine. Insa parintii cu copii mai mari pot incerca sa imbunatateasca programul de somn al intregii familii. Somnul suficient este o parte importanta din reteta succesului in orice domeniu: relatii, munca (respectiv scoala), hobby-uri. Afla cate ore de somn sunt recomandate in functie de varsta si de ce nu este bine sa il lasi pe copil sa adoarma tarziu.

Renunta la renuntari :).

E important sa nu mai amani momentul in care sa faci un prim pas spre „altceva”, daca nu esti multumit de felul in care decurge viata ta. Nu-ti propune sa devii alt om peste noapte fiindca, din pacate, schimbarile necesita de multe ori timp. In prima etapa, in care incepi sa iti schimbi propriul comportament, esecurile sau dificultatile sunt normale. Este natural sa nu reusesti de fiecare data sa actionezi diferit. Creierul nostru functioneaza in mare parte pe „pilot automat”, iar schimbarile pe care incerci sa le faci (oricare ar fi acestea) necesita un proces de invatare (adica de repetitie). E nevoie de timp, greseli, reveniri pentru ca schimbarile sa fie durabile.

Tu la ce anume ai vrea sa renunti in acest an?

*Sursa foto: szymonpacek, Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe