characters characters

Sanatatea emotionala in noul an

5 schimbari pe care le poti face pentru sanatatea emotionala a familiei in 2023

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 decembrie 2022    |   546 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

sanatatea emotinoala in noul an
Cum poti imbunatati sanatatea emotionala a intregii familii? Schimband mai intai cateva lucruri pe care le faci tu insuti, ca parinte. In timp, relatiile de familie se vor schimba la randul lor, iar copiii pot invata prin imitatie comportamentele care le imbunatatesc sanatatea emotionala.

Citeste si:


Cinci recomandari simple pentru sanatatea emotionala a copiilor


Sapte principii care iti protejeaza sanatatea mintala


Sanatatea emotionala in 2023: 5 schimbari pe care le poti face


Iata 5 recomandari pe care le poti pune in aplicare tu, ca parinte, dar pe care le poti incuraja si la copiii sau adolescentii tai.

Incearca sa diminuezi ruminatia 

Daca in urma unei greseli, a unui esec sau a unei probleme, te surprinzi gandindu-te ore intregi la acestea, la cum ai fi putut proceda mai bine sau la potentiale consecinte, inseamna ca ai tendinta de a rumina. Aceasta tendinta poate duce la schimbarea dispozitiei emotionale a parintelui pentru perioade lungi de timp si, indirect, afecteaza intreaga familie. Incearca sa limitezi aceasta tendinta folosind tehnica activarii comportamentale – incepe o activitate care sa iti distraga atentia de la gandurile obsesive, schimba mediul in care te afli sau interactioneaza cu alte persoane.

Inlocuieste evitarea si amanarea cu abordarea directa si prompta a problemelor

Daca ai tendinta de a evita sa te gandesti la probleme sau sa amani sarcinile neplacute, in noul an, incearca sa adopti atitudinea opusa: abordeaza problemele sau responsabilitatile mai putin placute imediat cum apar. Deseori, tendinta de a evita problemele sau de amana are la baza anxietatea sau perfectionismul, dar este si un obicei construit in timp. Cu cat vei incerca sa actionezi mai rapid, cu atat mai repede vei elimina acest obicei. Poate fi benefic sa incurajezi aceeasi atitudine la intreaga familie – in timp, va veti incuraja reciproc sa rezolvati eficient problemele cu care va confruntati.

Adopta principiul “ruptura si reparare” 

Conflictele se prelungesc deseori in familie atunci cand nu ne asumam responsabilitatea pentru contributia la conflict. Parintii sunt cei care au datoria de a modela pentru copii aceasta atitudine. De aceea, de fiecare data cand iti pierzi rabdarea in relatia cu copilul sau iti incalci o promisiune, este important sa recunosti acest lucru si sa incerci sa repair relatia cu cel mic. “Rupturile” – conflictele, dezamagirile, momentele de furie sau frustrare – sunt inevitabile in orice relatie. Obiceiul de a le repara este cel care face diferenta dintre familiile fericite si cele nefericite.

Reevalueaza granitele interpersonale din familia ta

Ideea de granite sau limite interpersonale a fost intens dezvoltata si promovata in literatura de specialitate in ultimul an, iar succesul acesteia semnaleaza ca raspunde unei nevoi umane generale. Mai ales in rolul de parinti, granitele interpersonale au rolul de a proteja nu doar sanatatea emotionala, ci si pe cea fizica. Cu cat parintii pot sa isi protejeze timpul si spatiul dedicat propriilor nevoi, cu atat vor avea mai multa energie pentru relatia cu propriii copii. Pentru fiecare familie si persoana in parte, granitele personale vor arata diferit. Insa pentru ca acestea sa fie respectate, este nevoie ca ambii parinti sa coopereze si sa se ajute - de exemplu, daca ai nevoie de doua ore in fiecare seara pentru a lucra la un proiect personal, partenerul tau de cuplu trebuie sa fie de acord sa preia responsabilitatile casnice sau legate de copii pentru acel interval de timp.

Evita tendinta de a-i controla excesiv pe cei din jur

Mai ales cand vine vorba de copii, parintii pot cadea in capcana controlului excesiv – emotional si comportamental. Aminteste-ti ca fiul sau fiica ta sunt persoane diferite fata de tine, ca pot interpreta situatiile in care se afla diferit si ca pot decide sa actioneze in feluri in care tu nu ai reactiona. Poti incerca sa ii influentezi si sa ii ghidezi catre alegerile cele mai potrivite, dar nu vei putea sa le controlezi toate gandurile sau actiunile. Desigur, cand este nevoie, le poti interzice sau refuza anumite alegeri, pentru a-i mentine in siguranta.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe