characters characters

Cinci recomandari simple pentru sanatatea emotionala a copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 ianuarie 2022    |   1095 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

recomandari pentru sanatatea emotionala a copiilor
Si pentru copii si adolescenti, un nou an poate inspira energie si motivatie pentru schimbari sau lucruri noi. Iar cu sprijinul parintilor, acestea pot contribui la echilibrul emotional al copiilor si la dezvoltarea lor armonioasa. Iata cinci lucruri simple pe care le putem face ca parinti in 2022 pentru sanatatea emotionala a copiilor si adolescentilor nostri.

Citeste si:


Sapte obiceiuri care contribuie la sanatatea emotionala a copiilor


Mituri despre sanatatea mintala a copiilor si adolescentilor


5 recomandari pentru sanatatea emotionala a copiilor in noul an


Mai multa miscare in aer liber

Starea noastra emotionala este strans legata de starea noastra fizica, iar timpul petrecut in aer liber, in natura, in mod activ nu este niciodata prea mult pentru copii, dar si pentru adolescenti. Daca vreti sa creati un nou obicei in familie, in acest an, puteti incerca sa introduceti o plimbare lunga in natura in fiecare weekend. Miscarea in aer liber ajuta la concentrarea atentiei copiilor si la reechilibrarea starii emotionale, avand o influenta pozitiva generala asupra rezultatelor si activitatilor lor.

Orientarea catre solutii si crestere

Ca parinti, noi oferim copiilor modele de comportament si actiune pentru o multime de situatii. Cand ne confruntam cu o problema, cand ne organizam timpul si resursele, cand ne propunem sa atingem un obiectiv sau sa depasim o frica, iar copiii ne observa, invata sa actioneze la fel ca noi. In momentele dificile, in care ne confruntam cu probleme sau obstacole, este important sa ne orientam rapid catre solutii, pentru ca astfel ii invatam si pe copii sa faca acelasi lucru. Cand avem de luat o decizie, ne lasam condusi de frica sau de dorinta de crestere? In noul an, un obicei benefic pentru sanatatea emotionala a copilului tau este sa pornesti de la intrebarile: „Care este cea mai buna solutie in aceasta situatie? „Si care este alternativa care duce la crestere?” atunci cand iei decizii legate de copilul tau sau cand il ajuti sa ia decizii singur.

Faceti un obicei din a tine un jurnal emotional

Scrierea in jurnal poate fi terapeutica la orice varsta. Atunci cand copiii isi exprima in scris emotiile si gandurile, cand reanalizeaza intamplari dificile sau interactiuni intense cu alte persoane, pot sa isi inteleaga mai bine propriile emotii, isi dezvolta capacitatea de exprimare a emotiilor si elibereaza tensiunea emotionala asociata starilor intense precum furia sau frustrarea. La fel functioneaza jurnalul si pentru adulti. Cati dintre noi punem pret pe timpul dedicate reflectiei asupra propriilor trairi? Absenta acestui exercitiu insa se manifesta prin probleme in relatiile cu cei din jur, prin emotii exprimate in mod exploziv si prin perpetuarea unor comportamente care nu ne fac bine. Este important ca jurnalul copilului sa ramana spatiul in care doar el are acces, astfel incat sa se simta in siguranta si sa poata sa se bucure cu adevarat de beneficiile scrierii in el.

Invatati despre limitele interpersonale si incercati sa stabiliti unele noi

Limitele sau granitele interpersonale contribuie la sanatatea emotionala la orice varsta pentru ca: ne ajuta sa prioritizam lucrurile care sunt cu adevarat importante pentru noi, sa spunem nu atunci cand vrem, fara remuscari, sa evitam situatiile care ne dauneaza emotional sau fizic si sa ne folosim timpul cat mai eficient. Iata cateva exemple de limite sau granite interpersonale pe care le pot stabili atat copiii, cat si adultii: disponibilitatea de a discuta despre subiecte personale cu alte persoane („Nu ma simt confortabil sa vorbesc despre acest subiect acum.”), prioritizarea propriilor activitati sau proiecte („Pentru urmatoarele ore, ma ocup de acest proiect, apoi pot sa te ajut.” sau „In intervalul 12-15 nu raspund la mesaje pentru ca sunt ocupat.”) sau refuzul de a interactiona cu persoane aggressive verbal sau fizic („Nu voi continua aceasta discutie pentru ca vorbesti agresiv.”).

Mai mult timp petrecut in liniste

Prezenta continua a tehnologiei in viata noastra, dar si viata de zi cu zi in mediul urban inseamna ca, fara sa ne dam seama, petrecem din ce in ce mai putin timp in liniste. Televizorul aprins chiar si cand nu ne uitam la el, muzica de fundal, podcast-uri ascultate in drum spre serviciu sau spre casa, urmarirea de video-uri pe internet – toate acestea sunt surse de zgomot care pot contirbui la agitatia si oboseala copiilor si adolescentilor. In contextul unei vieti inalt tehnologizate, timpul petrecut in liniste poate parea ultimul lucru de care avem nevoie sau pe care ni-l dorim. Insa capacitatea noastra de concentrare a atentiei, precum si echilibrul nostru emotional au de castigat de pe urma ei.

*Sursa foto: Freepik.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe