characters characters

Rezilienta psihica la copii

Ce nu fac parintii copiilor puternici din punct de vedere emotional

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 martie 2018    |   5604 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

rezilienta psihica la copii
Rezilienta psihica sau capacitatea de a depasi momentele dificile si obstacolele intalnite este un subiect din ce in ce mai intens dezbatut in psihologie. Parintii sunt in special interesati de felul in care pot creste copii puternici din punct de vedere emotional, deoarece aceasta calitate este asociata cu succesul si fericirea.

Citeste si alte materiale despre rezilienta la copii:

Secretul rezilientei emotionale: nu evita provocarile

Copiii puternici sunt copii relaxati


A creste un copil puternic mintal inseamna si a evita o serie de greseli. In cartea „13 lucruri pe care parintii puternici mintal nu le fac” Amy Morin explica de ce urmatoarele 13 lucruri ar fi bine sa fie evitate de catre parinti daca isi doresc un copil puternic din punct de vedere mintal.

Iata ce nu fac parintii copiilor puternici mintal:

Nu accepta gandirea de tip victimizare.

Esecurile, respingerea, greselile sau nedreptatile nu ne transforma in victime decat daca permitem acest lucru. Invata-l pe copilul tau sa nu isi planga de mila (prea mult), ci sa caute solutii pentru ca data viitoare sa nu treaca prin situatii la fel de neplacute. Cand copilul traieste inconjurat de mila, invata sa se autocompatimeasca.

Atunci cand copilul esueaza, nu il transforma intr-o victima. Respingerea, esecul, incorectitudinea fac parte din viata si pot fi depasite, chiar si la varste mici, daca nu sunt percepute ca tragedii sau ca obstacole imposibile.

Nu iau deciziile condusi de vinovatie.

Parintii pot gasi o multime de motive pentru care sa se simta vinovati fata de copiii lor. De aceea, este foarte usor sa cada in capcana deciziilor bazate pe vinovatie: incapacitatea de a refuza cererile copiilor, oferirea unui numar mare de jucarii sau recompense materiale,  refuzul de a da copiilor responsabilitati etc. sunt deseori dictate de vinovatie. Aceste alegeri sunt de asemenea si cauzele pentru care rezilienta copiilor va avea de suferit.

Vinovatia este o emotie care poate fi gestionata. Parintii pot lua decizii intelepte, spre binele copilului, chiar si atunci cand se simt vinovati. Astfel, vor oferi copilului un model de comportament responsabil si de gestionare a emotiilor. 

Nu isi considera copilul centrul universului.

Multi parinti confunda iubirea cu a oferi copilului tot, in orice moment. Multi copii crescuti in acest fel vor ajunge sa creada ca lumea le datoreaza ceva. Este mai benefic pentru copil sa il cresti invatandu-l sa se concentreze asupra lucrurilor pe care el le poate oferi lumii.

Nu permit ca frica sa le dicteze alegerile.

Curajul se construieste prin confruntarea cu situatiile care ne inspira teama. A tine copilul intr-o „colivie”desi te scuteste pe tine de anxietati, pe termen lung nu il va ajuta deloc pe copil. Invata-l pe copil ca poate invata sa isi invinga temerile, asa cum a invatat sa scrie, sa vorbeasca sau sa mearga pe bicicleta.

Nu dau prea multa putere copiilor.

Este benefic pentru copii sa isi exprime parerile si preferintele, insa deciziile majore sunt luate de catre parinti, deoarece parintii detin toate informatiile necesare si au abilitatea cognitiva de a le interpreta corect. Este important pentru copii sa se confrunte si cu situatii in care trebuie sa faca ceea ce nu isi doresc sau sa asculte idei cu care nu sunt de acord. In caz contrar, vor creste cu o toleranta scazuta la conflicte de opinie si cu o capacitate scazuta de a negocia si comunica.

Invatandu-l insa sa asculte sfaturi, indrumari, sugestii si lasandu-l sa ia decizii simple, pe care le poate intelege si gestiona, inseamna a-i arata care este ierarhia in familie.

Nu se asteapta la perfectiune.

A te astepta ca cel mic sa se descurce este in regula. A te astepta sa fie perfect poate da nastere la probleme de sanatate emotionala atat in copilarie, cat si la maturitate. Copiii au nevoie sa inteleaga ca nu e nicio problema daca esueaza si ca nu trebuie sa fie cei mai buni de fiecare data.  Asteapta-te de la copilul tau sa depuna eforturi de fiecare data cand are un obiectiv pe care doreste sa il atinga, nu neaparat sa fie cel mai bun.

Nu ii lasa pe copii sa evite responsabilitatile

A-i scuti pe cei mici de anumite indatoriri sau responsabilitati ii invata fie ca sunt prea speciali pentru a avea responsabilitati, fie ca nu sunt capabili sa le faca fata. Astfel se naste neajutorarea invatata, care poate sa faca viata copilului tau mult mai dificila decat este nevoie.

Nu ii protejeaza pe copii de emotii negative.

Sentimentele de tristete, anxietate sau durere sunt aspecte normale ale vietii. A-i lasa pe copii sa traiasca aceste emotii inseamna a le oferi oportunitatea de a-si dezvolta toleranta la disconfort. Ofera copilului tau indrumarea si sprijinul de care are nevoie pentru a castiga incredere in propriile sale abilitati de a faca fata greutatilor.

Nu se simt intotdeauna responsabili pentru emotiile copiilor.

Emotiile negative sunt esentiale pentru fericire si ne ajuta sa ne adaptam mai bine la lumea din jur. Cand nu il inveselesti imediat si cu orice pret pe copilul tau, ii lasi spatiu si timp sa proceseze emotiile si gandurile sale si sa invete din situatia prin care a trecut.

Nu isi feresc copiii de greseli.

Copiii pot invata din greseli, daca sunt lasati sa le faca si daca sunt indrumati apoi sa le corecteze si sa le evite pe viitor.  

Nu confunda disciplina cu pedeapsa.

Pedeapsa inseamna a-i face pe copii sa sufere pentru greselile lor. Disciplina este insa, de a-i invata pe copii cum sa se descurce mai bine pe viitor. Afla care sunt diferentele dintre disciplina si pedeapsa si alege sa cresti un copil capabil de autodisciplina, nu care doar se teme de pedepse.

Nu o iau pe scurtaturi pentru a evita disconfortul.

Uneori calea cea mai simpla nu este si cea mai fericita. Rezista tentatiei de a ceda in fata insistentelor copilului tau doar ca sa ai putina liniste si ofera-i copilului tau un model de rezilienta psihologica.

Nu uita de valorile morale.

Ritmul alert de viata, oboseala, listele lungi de treburi pe care le au de facut ii pot face pe parinti sa uite de valorile morale in care cred si pe care ar putea sa le transmita copiilor. Incearca sa simplifici viata de familie si sa iti acorzi suficient timp pentru a te gandi daca alegerile pe care le faci corespund valorilor tale morale.

Tu de ce anume crezi ca ar avea nevoie copilul tau pentru a fi mai puternic din punct de vedere mintal?

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe