characters characters

Autocompatimirea si mila

Cand copiii cresc inconjurati de mila, invata sa se autocompatimeasca

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 mai 2016    |   1784 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

autocompatimirea si milaCand copiii sunt descurajati sau pur si simplu cauta putina atentie exagerand dificultatile prin care trec, parintii sunt tentati sa le fie mila de copii: „Vai, cat de greu trebuie sa iti fie.” De ce nu ar fi de dorit sa procedezi astfel?

Copiii care cresc inconjurati de mila invata ca atunci cand se plang, primesc atentia si afectiunea parintilor, asa ca vor continua acest comportament. In plus, vor invata sa se priveasca pe ei insisi ca fiind demni de mila. La polul opus, cand copiii traiesc inconjurati de incredere si incurajare, copiii invata ca sunt capabili sa isi rezolve problemele si sa faca fata situatiilor dificile.

Cand invata copiii sa isi planga de mila

Iata cateva exemple de situatii in care copiii invata autocompatimirea.

Cand parintii se autocompatimesc. Replici frecvente ale parintilor care se autompatimesc sunt: „Nici nu stiti cat de norocosi sunteti!” sau „Am sacrificat totul pentru voi!/Muncesc toata ziua ca sa va fie bine voua.” De obicei, autocompatimirea la parinti apare din nevoia de a fi apreciat sau ajutat. Alternativa benefica este sa ceri direct de la copii si partener ceea ce iti doresti: „Am nevoie sa primesc mai mult ajutor la treburile casnice.” sau „Am nevoie sa apreciati ce fac in familie.”.

Cand parintii manifesta mila fata de copii. Mila este o emotie care ne separa de celalalt si care nu ne conduce neaparat catre o solutie. Empatia in schimb, a-ti imagina cum se simte celalalt, ne poate orienta mai usor catre rezolvarea problemei. Mila aratata copilului mai ales in situatii care sunt in mod voit exagerate sau care sunt privite irational de catre copil ii transmite acestuia ideea ca este intr-adevar demn de mila. De exemplu, copilul tau vine acasa si iti spune „Nimeni nu ma place, nu am niciun prieten in clasa.”, desi stii bine ca are cel putin trei colegi cu care se intelege bine. Daca alegi sa spui „Vai, imi pare rau pentru tine, nu ai reusit sa iti faci prieteni.”, ii vei intari convingerea irationala. Daca alegi sa il ajuti sa priveasca lucrurile obiectiv, il poti intreba: „Chiar niciun prieten? Dar Andrei si Ionut, cu care iesi in oras in fiecare weekend?”. Mai departe, poti vorbi cu el despre cum ar putea sa isi faca mai multi prieteni daca isi doreste acest lucru. A alege sa nu incurajezi autocompatimirea nu inseamna ca vei subestima problema sau emotiile copilului, ci ca il ajuti sa gaseasca o solutie si ca ii arati ca ai incredere in el ca poate face acest lucru.

Tot mila apare si atunci cand copilul are dificultati de invatare, iar parintele ii permite sa renunte sa mai incerce. Atunci cand copilul are dificultati la scoala, este tentant sa spunem „Da, este o materie grea. Ia o pauza in seara asta.”. Astfel, putem transmite copilului mesajul ca intr-adevar, nu se poate descurca la materia respectiva. Este preferabil sa indrumam copilul catre solutii, nu catre descurajare: „Stiu ca poate fi grea materia asta, dar pana acum ai reusit sa depasesti dificultatile. Hai sa vedem ce putem face.”

Cum poti evita sa incurajezi autocompatimirea la copilul tau?

  • Acorda atentie propriei tendinte de a te autocompatimi.
  • Ofera-i solutii in loc de mila.
  • Arata-i copilului empatie si intelegere fata de problemele sale, dar ajuta-l sa le priveasca obiectiv si sa caute solutii.
  • Arata-i copilului ca ai incredere in el.

In final, aminteste-ti ca lucrurile pe care le oferim copiilor sunt lucrurile pe care le vor oferi la randul lor, deoarece copiii invata ceea ce traiesc.


*Sursa foto: photostock, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe