Asteptarile parintilor si succesul copiilor
Se spune ca un copil devine ceea ce parintele vede in el: daca parintele il considera obraznic sau lenes, copilul se va comporta in consecinta si isi va asuma aceasta eticheta. Mai ales la varste mici, lucrurile pe care parintii le spun si le transmit prin comportament sunt considerate adevaruri absolute de catre copii. De aceea, asteptarile parintilor fata de copii ii pot influenta in proportii semnificative.
Mai multe tipuri de asteptari
Este normal ca parintii sa se astepte la anumite rezultate sau actiuni din partea copiilor lor. De multe ori, parintii isi stabilesc asteptari foarte exacte de la copiii lor privind invatarea: anumite calificative sau note, un anumit numar de ore petrecute invatand sau exersand. Acest fel de asteptari insa pot avea efectul invers celui dorit: copilul se va simti mai putin motivat sa invete si mai stresat in legatura cu rezultatele pe care le va obtine.
Asteptarile privind abilitatile copilului
Apar cand parintele spune „Ne asteptam sa iei o nota buna pentru ca esti inteligent.”. Problema cu acest tip de asteptari este ca un copil nu poate controla in totalitate nivelul abilitatilor sale, iar asteptarile parintilor vor deveni o sursa de stres care, paradoxal, il poate impiedica sa aiba cea mai buna performanta posibila.
Asteptarile privind rezultatele copilului
Cand parintii spun copilului „Ne asteptam sa castigi meciul.” Sau „Ne asteptam sa iei nota maxima.”, din nou se refera la lucruri care nu se afla sub controlul copilului. De aceea, stresul inaintea unui meci sau inaintea unui examen va creste pentru copil, care se va concentra mai mult pe rezultatul final si nu pe performanta din timpul meciului sau examenului.
Ce depinde insa de copil? Efortul pe care il depune pentru a atinge un obiectiv.
Asadar, cele mai recomandabile asteptari pe care le pot avea parintii de la copiii lor sunt cele referitoare la efortul pe care il vor depune cei mici pentru a avea succes. „Ne asteptam sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a reusi.” este una dintre cele mai benefice asteptari pe care le pot exprima parintii fata de copii. Este important ca aceste asteptari sa nu fie foarte specifice („Ne asteptam sa inveti cate 4 ore pe zi.”), ci stabilite impreuna cu copilul. In caz contrar, copilul va resimti aceste asteptari ca fiindu-i impuse si nu va fi motivat intrinsec sa depuna efortul maxim pentru obiectivele sale.
Asteptarile cu privire la efortul depus de copilul tau sunt preferabile deoarece astfel cresc sansele ca cel mic sa obtina un anumit nivel de succes si sa isi imbunatateasca performantele.
Felul in care parintii isi privesc copiii si asteptarile pe care le au de la ei influenteaza rezultatele scolare ale copilului, dar si viitorul sau academic: copiii ai caror parinti se asteapta ca cei mici sa urmeze in viitor o facultate, au mai multe sanse de a face acest lucru si de a obtine rezultate academice bune.
Cand relatia dintre parinte si copil este mai apropiata, bazata pe sprijin si afectiune, asteptarile parintilor au un rol mai important in evolutia copilului.
Care sunt factorii care influenteaza asteptarile parintilor fata de evolutia academica a copiilor?
- Performanta scolara actuala a copilului (cu cat notele obtinute de copil la scoala sunt mai bune, cu atat parintii au asteptari mai ridicate fata de educatia superioara a copilului)
- Statutul socioeconomic al parintelui (mai putini parinti cu un statut socioeconomic scazut se asteapta ca propriii copii sa urmeze o facultate decat parintii cu un statut socioeconomic ridicat)
- Numarul de activitati educative si culturale la care parintele si copilul participa impreuna (cu cat numarul acestora este mai mare, cu atat asteptarile parintilor sunt mai ridicate fata de educatia copiilor)
Este natural sa avem asteptari de la copiii nostri, dar este foarte important sa ii lasam sa isi stabileasca ei insisi asteptari fata de propriile actiuni si rezultate.
Citeste si:
Asteptarile prea mari ale parintilor duc la rezultate scolare scazute ale copiilor
Asteptarile profesorului de la elevi influenteaza rezultatele copiilor
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
Adauga tu primul comentariu: