characters characters

Adolescentul perfectionist

20 februarie 2018    |   2090 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

adolescentul perfectionist
Desi de multe ori, un strop de ambitie, atentie la detalii si standarde inalte nu fac decat sa ne ajute sa obtinem rezultate mai bune, atunci cand acestea sunt duse la extrem, pot afecta negativ starea noastra emotionala. Iar adolescentii incep sa resimta aceste efecte de la varste din ce in ce mai mici, pe masura ce spiritul competitiv de la scoala si din restul societatii devine din ce in ce mai accentuat.

Tot mai multi adolescenti se simt coplesiti de programul de la scoala, de stresul de acasa, agitatia de a fi printre cei mai buni in orice domeniu (social, educational etc.).

Citeste si alte materiale despre perfectionism

Perfectionismul – efecte negative

„Intotdeauna se poate si mai bine”. Perfectionismul la parinti


Un studiu
 recent publicat arata ca perfectionismul in randul adoelscentilor si tinerilor a crescut in ultimii ani, iar cele mai ridicate niveluri sunt in randul celor care se declara presati de asteptarile celor din jur. Copiii de nota zece sunt printre cei mai expusi riscului de a deveni perfectionisti, deoarece resimt mai intens presiunea de a mentine un nivel ridicat al rezultatelor scolare, dar si nevoia de a se integra social.

Perfectionismul este de mai multe feluri tipuri, in functie de directia in care apare:

  • Perfectionismul orientat spre sine cand o persoana are asteptari mari cu privire la propria persoana.  
  • Perfectionismul orientat spre altii, cand persoana are asteptari ridicate fata de cei din jur.
  • Perfectionismul impus din punct de vedere social– cand o persoana considera ca cei din jur au asteptari extrem de ridicate (perfectioniste) de la ea. De exemplu, cand copiii resimt asteptarile parintilor fata de ei ca fiind perfectioniste.

Cea mai dificila forma de perfectionism e a treia, in care adolescentii cred ca trebuie sa fie perfecti pentru a primi aprobarea celor din jur, indiferent daca e vorba de prieteni, de cei care ii urmaresc pe platformele de socializare sau de parinti.

Perfectionismul orientat asupra propriei persoane este definit prin doua convingeri irationale care influenteaza comportamentul persoanei:

  • „Trebuie sa fiu cel mai bun.”
  • „Sunt un ratat daca am un esec.”

In formele sale cele mai grave, perfectionismul poate duce la tulburari alimentare, depresie, hipertensiune si chiar ganduri suicidare.

Perfectionismul poate fi cauzat de o varietate de factori, iar presiunea exterioara este unul dintre acestia. Presiunea poate veni de la scoala, din activitatile extrascolare, precum si din partea mass mediei. Retelele de socializare au ridicat standardele de frumusete in randul adolescentilor si au devenit un loc in care oricine poate avea succes datorita unor calitati superficiale precum infatisarea fizica. In timp ce adolescentii cauta aprecierile si comentariile pozitive pe platformele de socializare, psihicul lor este afectat de reactiile celor cu care interactioneaza. Pe langa toate acestea se adauga si tendinta parintilor de a se evalua pe sine prin succesul copilului lor.

Ce este de facut?

  • Ajuta-l pe copilul tau sa faca diferenta intre lucrurile pe care le poate controla si lucrurile pe care nu le poate controla. Uneori, esecurile sau greselile nu depind de eforturile noastre in totalitate.
  • Invata-l pe copilul tau sa isi aleaga „bataliile” si domeniile in care vrea sa obtina performante speciale. Nu este realist sa se suprasolicite pentru a obtine „perfectiunea” in toate domeniile, de la scoala la profilul pe retele sociale sau la infatisarea fizica.
  • Recunoaste semnele stresului la copilul tau si invata-l si pe el sa le recunoasca si sa ia pauze pentru a-si reface fortele.
  • Incurajeaza-l pe copil sa afle care sunt activitatile care ii plac si care ii pun in valoare potentialul. Experientele de flux, cele in care atentia ii este captivata in totalitate si care ii solicita talentele sau aptitudinile sunt cele carora ar trebui sa le acorde energia si timpul sau.

Sursa: WashingtonPost.com


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/64766919@N08/13062115155

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu