characters characters

Retelele sociale si anxietatea in randul adolescentilor

06 februarie 2018    |   1720 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

retelele sociale si anxietatea adolescentilor
Imaginea adolescentului de azi nu este complete fara smartphone-ul pe care il foloseste si ore intregi in fiecare zi, in orice situatie care ii permite acest lucru. Este cazul sa se ingrijoreze parintii in legatura cu timpul petrecut de adolescenti pe retelele sociale? Raspunsul este mai complicat decat ar parea la prima vedere.

Adolescentii folosesc telefoanele pentru a accesa retelele sociale, activitate ca poate avea efecte benefice asupra dezvoltarii lor (comunicarea cu persoane interesante din alte colturi ale lumii, informarea despre evenimente, locuri sau cauze care ii inspira pe adolescenti, aplicatiile cu scopuri educationale  etc.).

Pe de alta parte, o crestere a folosirii tehnologiei de catre adolescenti coincide cu o crestere a procentului de probleme de sanatate mintala la aceasta varsta. Insa specialistii atrag atentia asupra faptului ca o corelatie nu inseamna o relatie de cauzalitate. Pot exista alte cauze care ii determina pe copiii cu probleme emotionale sa foloseasca mai mult timp tehnologia (de exemplu, chiar problemele de sanatate mintala ii pot face pe adolescenti sa petreaca mai mult timp in mediul online, unde nu se confrunta cu provocarile din viata reala).

In plus, adolescenta este o perioada in care stresul si anxietatea cresc in mod natural, deoarece copiii se confrunta cu mai multe provocari (integrarea sociala, cresterea independentei si a responsabilitatii, luarea deciziilor privind viitorul academic sau profesional). Insa toate aceste provocari sunt expuse pe retelele sociale, daca adolescentul alege sa le foloseasca in mod constant.

Ce este bine sa stii despre retelele sociale si anxietatea in randul adolescentilor


Pentru ca nu poti refuza adolescentului tau avantajele si beneficiile pe care i le aduc folosirea tehnologiei, este bine sa fii informat cu privire la felurile in care poate fi influentat  negativ de catre acestea, astfel incat sa il poti ajuta sa evite efectele negative. Iata ce spun studiile despre acest subiect.

Adolescentii sunt afectati in mod negativ de retelele sociale atunci cand:

  • Vad postari despre evenimente (petreceri, iesiri in oras) la care ei nu au fost invitati
  • Simt ca trebuie sa posteze continut pozitiv si atractiv despre ei insisi
  • Simt presiunea de a primi like-uri si comentarii la postarile lor
  • Alte persoane posteaza despre ei continuturi (fotografii, video, comentarii) pe care ei insisi nu le pot schimba sau controla       

Alte probleme cu care se pot confrunta adolescentii si care ii pot afecta emotional si social:

  • Presiunea de a reactiona suficient de repede la postarile prietenilor, in caz contrar relatia de prietenie fiind amenintata
  • Comunicarea excesiva: cand un prieten sau o prietena ii preseaza sa comunice online mai mult timp decat le este convenabil
  • Frica de a rata o ocazie: daca nu raman la curent cu toate postarile prietenilor, cum vor putea participa la conversatiile de la scoala de a doua zi?
  • Atasamentul fata de telefon: cand telefonul nu se afla in posesia adolescentului, ii poate fi violata intimitatea de catre alte persoane sau poate sa nu primeasca la timp mesajele de la prieteni.

Cum poti folosi aceste informatii?

  • Cand adolescentul tau este trist sau furios in legatura cu o problema aparuta pe retelele de socializare, fii dispus sa asculti si sa intelegi problema specifica. Nu exista retete universale pentru problemele de acest fel.
  • Evita sa interzici copilului sa foloseasca telefonul sau sa ii iei telefonul atunci cand a intrat intr-o situatie dificila din cauza lui. Este foarte probabil sa agravezi situatia in acest fel.
  • Foloseste retelele sociale si tehnologia impreuna cu copilul tau – uitati-va impreuna la materiale video interesante, aflati impreuna lucruri noi.
  • Ofera-i un model de urmat in privinta folosirii tehnologiei, incercand sa nu o utilizezi excesiv.


*Sursa foto: Pixabay.com


Sursa: GSE.Harvard.edu

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu