characters characters

Despre curaj. Cum cresti o fata curajoasa

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 septembrie 2016    |   3661 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

despre curajChiar si la maturitate, femeile au un nivel mai scazut al increderii in sine decat barbatii, arata cercetarile. Iar o posibila explicatie pentru aceasta diferenta poate sta in experientele din copilarie si adolescenta si in atitudinea diferita a parintilor fata de asumarea riscurilor in cazul fetelor si al baietilor.

„Chiar si cei mai progresisti si deschisi parinti tind sa le atentioneze mai des pe fete, spunandu-le sa fie aiba grija sau sa se fereasca mai des decat le spun baietilor. Exista aceasta impresie ca fiicele au nevoie mai mult de protectie decat fiii, ceea ce e ironic deoarece pana la 11 ani, fetele sunt deja inaintea baietilor din punct de vedere emotional si fizic.” arata Caroline Paul, autoare a cartii The Gutsy Girl: Escapades for Your Life of Epic Adventure.

Nu este niciodata prea devreme sau prea tarziu pentru a creste fete curajoase si aventuroase. Curajul inseamna incredere si stima de sine, doua lucruri de care fetele au mare nevoie mai ales atunci cand intra in etapa adolescentei.

Daca ai o fiica temperamental mai retrasa si mai prudenta, poti crede ca e nevoie de eforturi supraomenesti pentru a dobandi curaj, insa trebuie sa stii ca acesta se invata.

Iata cum anume iti poti ajuta fata sa devina mai curajoasa:

Analizeaza-ti atitudinea

Te surprinzi spunandu-i fiicei tale ca o fata trebuie sa fie ascultatoare si prudenta, in timp ce este in regula ca baietii sa faca ce vor ei si sa fie neastamparati? Cauta sa obtii un echilibru in mesajele pe care le transmiti fiicei tale. Da, trebuie sa stie care sunt pericolele care o pandesc si cum anume sa se fereasca de ele, insa trebuie sa recunoasca situatiile in care sa isi puna in valoare capacitatile pe care le are si sa recunoasca riscurile pe care si le poate asuma. De asemenea, cauta sa elimini cat mai multe stereotipuri pe care parintii le au cu privire la ce pot si ce nu pot sa faca fetele. Fetele pot avea succes in domenii considerate pana acum specifice baietilor si merita sa fie incurajate sa abordeze domeniile care le intereseaza.

Discuta despre frica

Fetele sunt invatate de mici sa le fie frica de necunoscut. Obisnuite prea mult cu aceasta emotie, pot ajunge sa intampine probleme atunci cand e vorba de a invata sa mearga pe bicicleta, sa se catere intr-un copac sau sa mearga intr-o excursie cu cortul. Fetele au nevoie sa fie incurajate sa iasa din zona lor de confort, iar atunci cand le este frica, sa li se ofere in permanenta asigurari. In plus, pot fi invatate sa inlocuiasca teama cu entuziasmul si increderea.

Exersati curajul

Eleanor Roosevelt spunea la un moment dat: „Fa in fiecare zi ceva ce te sperie.”. Fetele (si baietii) pot invata sa faca fata fricii, daca se confrunta in fiecare zi cu aceasta emotie, in doze mici. Atunci cand fiica ta invata ceva nou sau isi depaseste o temere, poti intari comportamentul printr-o replica de incurajare, de genul: „Asta a fost un act de curaj!”. In acest fel, atunci cand va creste si va trebui sa ia decizii importante, va putea face fata stresului si temerilor inerente.

Pasi mici

Invata-ti fiica atunci cand vrea sa faca o schimbare sau sa invete ceva nou, sa inceapa cu pasi mici. Procesul este unul de durata si se porneste de la stabilirea unui obiectiv (de exemplu „Sa invat sa merg cu bicicleta.”) si se imparte in pasi marunti sau sub-obiective (ex. „A invata piesele componente ale bicicletei.”, „A tine pe langa corp bicicleta.”, „A fixa saua”, „A invata sa isi tina echilibrul pe bicicleta, ajutandu-se de picioare, sprijinita de asfalt.” etc.).

Ofera-i modele de curaj

Prezinta-i fetei tale viata unor femei care au devenit celebre, sugereaza-i carti scrise de femei sau ale caror personaje principale au fost femei care au dat dovada de curaj.

Ofera libertate

Pentru a creste curajoase, fetele trebuie sa invete sa greseasca, sa cada pentru a se ridica, sa se aventureze si sa suporte ulterior consecintele, fie ele bune sau rele. Parintii tind sa ofere mai multe sfaturi si indrumari fetelor, controlandu-le mai mult, pentru a se asigura ca sunt in siguranta. Dar prea mult control si prea multa indrumare duce la prea putina independenta.

Invat-o diferenta dintre aventura si imprudenta

In calitate de parinte, trebuie sa intelegi ca atat curajul, cat si spiritul de aventura vin impreuna cu asumarea de riscuri. A invata sa iti asumi riscuri inseamna si a invata care iti este zona de confort si a fi constient de propriile abilitati de a face fata situatiilor mai putin placute ce ar putea aparea. A fi imprudent inseamna a-ti asuma riscuri fara a le analiza inainte si fara a fi constient de propriile abilitati de a le face fata.

Incurajeaza-i visele

Toti copiii au vise mari, atunci cand sunt mici si totul pare posibil. Parintii au un rol important in a-i ajuta pe copii sa isi pastreze acelasi optimism si entuziasm, pe masura ce cresc. Acest lucru inseamna insa ca e nevoie sa ai cu adevarat incredere in copilul tau, sa iti analizezi cu sinceritate propriile vise si dezamagiri si sa iti identifici nivelul de optimism. Toate acestea iti pot influenta atitudinea fata de visele si sperantele copilului tau, afectand indirect increderea sa in ele.

Din dorinta prea mare de a avea o fata mai curajoasa, poti obtine efectul invers, insistand prea mult asupra acestui subiect. Aminteste-ti ca a avea curaj nu inseamna a fi perfect sau a nu simti teama. Ci inseamna a accepta teama si a actiona fara a o lasa sa te copleseasca. Tu cum o inveti pe fiica ta sa fie curajoasa?


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe