Rezilienta la scoala
Rezilienta este un subiect explorat si studiat intens in prezent, deoarece raspunde unei nevoi actuale: nevoia crescanda de a face fata situatiilor dificile, de a le depasi si de a creste in urma lor, indiferent de varsta. Deoarece capacitatea de a depasi situatiile dificile se formeaza inca din copilarie, atentia specialistilor este orientata asupra felului in care parintii pot sa incurajeze rezilienta copiilor, dar si asupra felului in care cadrele didactice pot face acest lucru.
Citeste si:
De ce este greu parintilor sa creasca copii puternici
Rezilienta la scoala
Cadrele didactice au sansa de a cunoaste si de a crea relatii autentice cu elevii, avand astfel ocazia de a incuraja rezilienta psihologica a acestora. Mai ales pentru elevii din familii cu probleme socioeconomice, sprijinul primit din partea profesorilor poate avea un impact major asupra restului vietilor lor.
Rezilienta emotionala este strans legata de:
- nivelul de optimism al copilului
- capacitatea sa de rezolvare a problemelor
- competente sociale si valori prosociale
- asumarea unui scop personal
- o imagine de sine pozitiva
- strategii pozitive de gestionare a dificultatilor
Cand adultii importanti din viata copilului il ajuta pe acesta sa isi formeze toate aceste abilitati, este incurajata si rezilienta emotionala. Nu doar parintii pot face acest lucru, ci si profesorii, in cadrul orelor de la clasa.
Iata cum pot profesorii sa incurajeze rezilienta emotionala a elevilor.
Creand pentru copii un mediu sigur din punct de vedere fizic si emotional.
La scoala si in clasa, copiii ar trebui sa se simta in primul rand in siguranta. Cadrele didactice pot atinge acest obiectiv stabilind reguli ale clasei pe care sa le impuna fara agresivitate, dar cu fermitate, atunci cand este nevoie. Siguranta emotionala a elevilor presupune ca profesorii sa fie orientati asupra trasaturilor pozitive si calitatilor elevilor si asupra remedierii problemelor de invatare, nu asupra pedepsirii acestora.
Creand sentimentul de apartenenta
Cand elevii se simt nu doar in siguranta, dar si apreciati in mediul scolar, vor avea mai multe resurse emotionale disponibile pentru a face fata dificultatilor sau esecurilor.Increderea in sine a copiilor creste si prin relatiile sociale armonioase, nu doar prin reusitele sau competentele pe care si le dezvolta. Profesorii au un rol esential in dezvoltarea sentimentului de apartenenta, putand propune copiilor proiecte extrascolare la nivelul intregii clase, implicandu-i impreuna in rezolvarea unor probleme la nivelul comunitatii sau incurajand munca in echipa.
Invatandu-i pe copii despre mentalitatea flexibila
Cand profesorii pornesc de la premisa ca invatarea este un proces pe care fiecare elev il parcurge intr-un ritm propriu si ca invatarea include in mod natural si greseli sau esecuri, transmit elevilor ideea ca performanta lor scolara poate fi imbunatatita prin efort. Acest mod de a gandi este numit mentalitate flexibila, pentru ca nu include ideea ca inteligenta sau abilitatile unei persoane sunt fixe, imposibil de imbunatatit. Profesorii pot incuraja o mentalitate flexibila intrebandu-i frecvent pe copii (astfel incat acestia sa isi formeze obiceiul de a se intreba singuri aceste lucruri):
- Ce ai invatat astazi?
- Ce greseli ai facut azi si ce ai invatat din ele?
- Cand ai dat azi dovada de perseverenta?
- Cum ai proceda daca ai mai putea incerca o data?
- Ce vei evita data viitoare?
Invatandu-i direct despre conceptul de rezilienta.
Lectiile de dezvoltare personala sau orele de dirigentie pot fi folosite pentru a explica si a incuraja diverse abilitati emotionale si modalitati de a face fata dificultatilor.
*Sursa foto: Pexels.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
-
Activitati de vara pentru sanatatea emotionala
Vara este anotimpul ideal pentru a te conecta cu natura si pentru a-ti reincarca bateriile de energie si bunastare emotionala.
Adauga tu primul comentariu: