characters characters

Rezilienta si copilaria

De ce e greu pentru parinti sa creasca copii puternici emotional

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 noiembrie 2017    |   1504 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

rezilienta si copilaria
Devine din ce in ce mai clar ca rezilienta emotionala sau capacitatea de a depasi esecuri si obstacole este si va fi importanta pentru viata copiilor nostri. Insa cum ii ajutam pe copii sa devina mai puternici? Privind la lucrurile pe care le facem fara sa stim ca acestea afecteaza negativ sansele copiilor de a deveni puternici din punct de vedere emotional.

Iata cateva motive pentru care e destul de greu pentru parinti sa creasca  un copil puternic in ziua de astazi:

Pentru ca parintii la randul lor nu au fost incurajati sa devina rezilienti.

Preocuparea pentru inteligenta emotionala sau sociala a copiilor a aparut relativ recent. Parintii de azi au nevoie sa isi dezvolte mai intai la randul lor abilitatile pe care vor sa le dezvolte la propriii copii, sa isi rezolve propriile tipare de gandire irationala si propriile (potentiale) probleme emotionale inainte de a-i ajuta pe copii sa se dezvolte armonios din punct de vedere emotional si social. De aceea, inainte ca parintele sa incerce sa isi ajute copilul sa isi gestioneze furia, de exemplu, sa analizeze felul in care el insusi face acest lucru si sa descopere ce alte modalitati mai eficiente exista. Copiii vor invata mult de la parintii lor observandu-i sau interactionand cu ei zi de zi si analizand felul in care parintii reactioneaza in situatii cotidiene. Astfel, o scurta introspectie asupra propriei copilarii, pentru a descoperi care sunt obiceiurile sau ideile preluate de la propriii parinti poate fi o idee buna.

Fericirea a devenit o moda.

Iar in functie de cum este definita fericirea, parintii pot alege sa isi protejeze copiii de orice neplacere, doar pentru a se asigura ca cel mic este „fericit”.

Insa a permite copilului sa manance cata inghetata vrea sau sa se joace cat vrea elil va face fericit doar pe termen scurt si nefericit pe termen lung. Fericirea pe termen lung presupune de multe ori alegeri mai dificile in prezent (a face ceea ce trebuie, nu doar ceea ce vrem), de aceea parintii ar trebui sa isi ajutecopilul sa isi dezvolte abilitatile de care are nevoie pentru a fi fericit pe timp indelungat. Invata-l sa se autodisciplineze, sa aiba un bun control al impulsului si sa isi gestioneze emotiile in mod corect.

Parintii de tip elicopter au tendinta de a nu-si lasa copiii sa greseasca.

O data ce un parinte elicopter a intrat in scena, copilul nu mai face greseli fiindca parintele nu va mai permite asta. Copiii au insa nevoie sa simta consecintele naturale ce survin de pe urma unei greseli, iar experimentarea unui esec sau a unui obstacol sunt oportunitati de invatare de care au nevoie pentru a deveni adulti responsabili.

Unii parinti actioneaza din frica de a nu se face de rusine. De aceea, mai degraba decat a-si lasa copilul sa aiba o criza de furie, un parinte va face tot posibilul sa opreasca plansul sau in loc sa il lase pe copil sa ia o nota proasta la scoala fiindca nu si-a facut tema, o va face in locul celui mic. Aceste alegeri pot afecta rezilienta emotionala a copiilor.

Copiii se joaca mai putin liber.

Joaca libera este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor, desi din ce in ce mai multi parinti pierd din vedere acest lucru. Pana la varsta scolara, copiii invata prin joaca, atat abilitati practice, cat si informatii despre lumea in care traiesc. Invatarea formala poate fi eficienta dupa varsta de 7 ani. Astfel, lasandu-si copiii sa se joace liber catmai mult, singuri si impreuna cu alti copii, parintii le ofera celor mici una dintre cele mai pretioase conditii pentru rezilienta emotionala.

Copiii nu mai petrec timp singuri, doar cu gandurile lor.

Copiii de azi se confrunta cu nenumarate emotii inconfortabile precum plictiseala si frustrarea, la fel ca generatiile anterioare de copii. Insa spre deosebire de situatia din trecut, pentru generatia actuala de copii este mult mai usor sa isi distraga atentia de la emotiile neplacute apeland la tehnologie. Cand sunt plictisiti sau suparati, este suficient sa acceseze o retea de socializare online si sa uite de motivele emotiilor neplacute. In moderatie, acest comportament nu are efecte negative, insa daca devine un obicei, ii poate fura copilului ocazia de a invata sa isi gestioneze emotiile in mod eficient. Capacitatea de a medita si de a analiza propriile ganduri, emotii sau situatii prin care a trecut il ajuta pe copil sa isi inteleaga emotiile, sa invete din greseli si sa gaseasca solutii pentru probleme. De aceea, parintii sunt incurajati sa vorbeasca celor mici despre emotii, sa le lase libertatea de a se gasi solutii pentru plictiseala atunci cand se confrunta cu ea si de le recomanda modalitati eficiente de exprimare a emotiilor.

In incercarea de a-i face mai buni, multi parinti uita sa le arate copiilor ca au incredere in ei.

De cele mai multe ori, pentru a reusi sa isi dezvolte intregul potential, un copil are nevoie de cel putin o persoana semnificativa care sa aiba incredere in capacitatea sa de reusita. Parintii si cadrele didactice pot deveni orientati catre punctele slabe ale copilului, pentru a-l incuraja sa si le depaseasca, punand mai mult accent pe critica decat pe apreciere. Iar copiii isi pot forma despre ei o imagine de sine mai putin pozitiva. Este important pentru copii sa isi cunoasca punctele forte si sa aiba ocazia de a si le pune in valoare.

La fel de relevante sunt si accentul pus prea mult pe competitie, de la cele mai mici varste, comparatiile frecvente intre copii sau descurajarea independentei copilului.

*Sursa foto: Pixabay.com


Citeste si:

 
Relaxarea si rezilienta emotionala


Rezilienta psihologica si atitudinea care o incurajeaza

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe