characters characters

Parenting-ul bazat pe punctele forte ale copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 august 2017    |   4015 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

punctele forte ale copilului
Este foarte usor pentru parinti sa puna accentul pe lucrurile pe care copiii inca nu stiu sa le faca sau pe lucrurile care sunt inadecvate. In incercarea noastra de a-i ajuta pe copii sa devina cea mai buna versiune a lor, uitam sa apreciem calitatile pe care deja le au si de care dau dovada in mod natural.

Cum descoperi punctele forte ale copilului tau

Ce sunt de fapt punctele tari? Acestea sunt lucrurile pe care copilul tau se pricepe sa le faca bine, alege sa le faca des si care il energizeaza.

Poti descoperi punctele forte ale copilului tau raspunzand la urmatoarele intrebari:

  • Ce ii place sa faca foarte mult?
  • Este bun la ceea ce face?
  • Se simte bine si plin de energie in timp ce face activitatea?
  • Alege deseori sa faca acest lucru?

Este important ca toate aceste criterii sa fie indeplinite atunci cand identifici punctele forte ale copilului tau, deoarece pot exista activitati pe care copilul tau sa le poata face bine si cu usurinta, dar care sa nu ii aduca bucurie si energie.

Punctele forte nu sunt mereu talente, ci pot fi si trasaturi de caracter. Talentele pot fi usor observate si evaluate dupa performante si comparatiile cu ceilalti copii. Trasaturile de caracter pozitive sunt mai putin vizibile. Ele pot fi observate mai cu seama din actiuni si emotii, se bazeaza pe moralitate si nu pe performanta. Curajul, perseverenta, generozitatea sau corectitudinea pot fi puncte forte ale copilului, care sa il indrume catre anumite domenii sau activitati si care sa ii ofere satisfactie.

Cum incurajezi punctele forte ale copilului?

Cand parintii se implica prea mult in activitatile copiilor, incercand sa le directioneze sau sa le orienteze, interesul copiilor pentru ele poate sa scada. De aceea, o atitudine recomandata este cea de curiozitate: intreaba-l pe copil despre activitatile care ii fac placere sau despre situatiile in care a dat dovada de trasaturi pozitive de caracter. Afla ce il motiveaza sa aleaga respectivele activitati si descoperiti impreuna modalitati prin care poate sa isi imbunatateasca abilitatile sau prin care sa isi valorifice trasaturile de caracter. De exemplu, daca este talentat la sport, alegeti impreuna un club sportiv, daca este preocupat de binele celor din jur cautati o organizatie la care sa poata face voluntariat sau ajuta-l sa initieze el o miscare caritabila.

Ia lucrurile treptat. Observa cum evolueaza interesele copilului tau si ofera-i in timp sprijinul de care are nevoie pentru a-si pune in valoare punctele forte.

De ce sa pui accentul pe punctele forte ale copilului

In esenta, raspunsul este: pentru ca vei creste un copil mai puternic si mai fericit.

„Copiii crescuti de parinti care pun accentul pe punctele forte ale celor mici, fac fata mai bine situatiilor stresante”, este concluzia unui studiu publicat recent. De ce devin copiii mai rezistenti la stres in aceasta situatie?

Cand parintii isi ajuta copiii sa isi dezvolte talentele si trasaturile de caracter, ii expun pe acestia unui invel de stres pozitiv, care duce la crestere si evolutie. Aceasta experienta ii pregateste pe copii pentru a face fata altor situatii stresante, atunci cand vor fi adolescenti sau adulti.

 „Nu toate formele de stres afecteaza copiii. Stresul pozitiv este o parte normala a procesului de dezvoltare. Atunci cand este gestionat in mod corect, are potentialul de a ajuta copilul sa creasca, sa invete si sa se adapteze.”, sustin cercetatorii.

Parentingul bazat pe punctele forte ale copilului inseamna a pune accent pe resursele copilului. Scopul acestui stil de parenting este de a identifica si a cultiva stari pozitive si calitati, in randul copiilor.

Cunoscand si dezvoltand abilitatile si punctele forte ale copiilor inseamna a-i ajuta sa reactioneze in mod pozitiv la stres si sa isi dezvolte curajul, bunatatea, umorul s.a. De asemenea, un parenting axat pe punctele forte ale copilului il ajuta sa isi dezvolte si abilitati de comunicare si de rezolvare de probleme.

*Sursa foto: Pexels.com

Citeste si:


Defectele si calitatile: doua fete ale aceleiasi monede


Cand copilul traieste in critica, invata sa condamne

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe