characters characters

Ce trasaturi de caracter dezvolta educatia pozitiva

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 noiembrie 2012    |   13718 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Cautam de multe ori explicatia pentru succesul oamenilor in calitatile lor extraordinare (talent sau inteligenta) si cautam sa dezvoltam aceleasi calitati si in copiii nostri. In afara de talent sau inteligenta insa, este nevoie si de o atitudine constructiva in fata dificultatilor si de trasaturi pozitive de caracter, care sa ghideze persoana catre cele mai bune alegeri. Educatia pozitiva porneste de la aceasta idee in tehnicile sale si, asa cum este aplicata in unele scoli de pe glob, se concentreaza si pe dezvoltarea trasaturilor de caracter care ii pot ajuta pe copii sa fie mai fericiti si mai impliniti. Afla care sunt aceste trasaturi de caracter citind in continuare.



Ce sunt trasaturile de caracter?

  • trasaturi de personalitate care stau la baza deciziilor care pot fi evaluate din punct de vedere moral (sinceritatea sta la baza deciziei de a spune adevarul, chiar si in situatii dificile, de exemplu)
  • modalitati de a gandi, a simti si a se comporta ale unei persoane care pot fi incurajare si stimulate prin educatie

Trasaturile de caracter dezvoltate de educatia pozitiva

Trasaturile de caracter pozitive sunt acelea care au rol energizator asupra persoanei (te simti mai bine cand esti generos, cand spui adevarul sau cand ajuti pe cineva), imbunatatesc relatiile dintre oameni si ajuta la obtinerea succesul (perseverenta te ajuta sa depasesti obstacolele, curiozitatea te indeamna sa afli lucruri noi).

Specialistii in educatia pozitiva au identificat 24 trasaturi pozitive de caracter care sunt valorizate pe plan mondial si care asigura fericirea si implinirea. Acestea sunt dezvoltate la copiii din scolile care beneficiaza de programe de educatie pozitiva. Iata lista de trasaturi pozitive, impartite in sase categorii:
-    Intelepciune si cunoastere (creativitate, curiozitate, deschidere la nou, interesul fata de invatare si gandire in perspectiva)
-    curaj (onestitate, bravura, perseverenta, energie)
-    umanitate (bunatate, iubire si inteligenta sociala)
-    dreptate (corectitudine, abilitati de conducere, abilitati de munca in echipa)
-    cumpatare (iertare, modestie, prudenta, autocontrol)
-    transcendenta (admiratie fata de frumusete si excelenta, recunostinta, speranta, umor, spiritualitate/religiozitate)

Pentru a dezvolta trasaturile de caracter pozitive ale copilului tau, pentru ca sa aiba succes la scoala, dar mai ales in tot ce reprezinta viata, este bine sa observi apoi sa il intrebi pe el care dintre cele de mai sus crede il caracterizeaza in cea mai mare masura. Apoi vorbeste-i si tu despre trasaturile de caracter pozitive care il caracterizeaza, dupa parerea ta. Este posibil sa aveti amandoi surprize. Iata cateva trasaturi pe care le poti dezvolta in relatia cu copilul tau:


1. Invata-l sa fie recunoscator.  Invata-l pe copil sa spuna “multumesc”, sa se arate recunoscator atat prin vorbe, cat si prin fapte. Ofera-i exemple din povesti, de personaje care au ajutat si care au fost ajutate.

2. Invata-l sa fie binevoitor cu toata lumea. A fi binevoitor cu cei din jur inseamna a nu discrimina, a accepta si parerea altora, a oferi ajutor atunci cand altii sunt in impas, a oferi sfaturi, a asculta activ persoanele care au nevoie sa comunice si sa fie ascultate.

3. Ajuta-l sa fie increzator in sine. Analizati impreuna situatiile in care copilul tau se simte trist sau in care tocmai a suferit un esec. Invata-l sa priveasca esecul ca pe o modalitate de invatare si de corectare a ceea ce a gresit. De asemenea, invata-l sa caute solutii indiferent de gravitatea situatiei, iar daca nu se descurca, invata-l ca a cere ajutorul nu este un semn de slabiciune, ci dimpotriva, o dorinta de a-si depasi situatia.

4. Dezvolta interesul pentru invatare. Arata-i prin propriul exemplu ca este frumos sa afli lucruri noi, ca lumea inconjuratoare are nenumarate mistere si lucruri de descoperit si ca intre diverse domenii de cunoastere exista relatii surprinzatoare.

Asadar, educatia pozitiva pune accentul in relatia cu copiii pe dezvoltarea trasaturilor care le asigura succesul si ii ajuta sa depaseasca situatiile dificile. Care sunt principalele trasaturile de caracter pozitive care il caracterizeaza pe copilul tau?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    21.11.2012 - 15:51
    Este o problema/intrebare cu care ne confruntam cu totii: cum facem fata minciunii, tupeului, obrazniciei etc... Eu ma gandesc ca le putem opune tuturor acestor trasaturi umane mai putin placute, bunul simt si politetea. Da, eu cred ca si in relatie cu o persoana nepoliticoasa poti sa ramai politicos, fara ca asta sa insemne ca intorci si celalalt obraz. Daca nu iti iesi din fire in asemenea situatii, poti avea surpriza ca persoana cealalta reactioneaza asa cum ti-ai dori. Eu ii voi spune copilului meu, atunci cand va creste destul pentru a intelege, ca atunci cand cineva este nepoliticos, este important sa iti pastrezi calmul, sa nu devii la randul tau nepoliticos, dar nici umil si, in cel mai rau caz, sa gasesti alta persoana cu care poti interactiona normal si decent. Nu cred ca "realitatile din viata de zi cu zi" ar trebui sa ne faca sa credem ca a fi politicos/pozitiv in general inseamna a fi slab.. pentru ca in realitate, a creste un copil in spiritul educatiei pozitive inseamna a creste un copil puternic.
  • mihai12_sp
    mihai12_sp    10.11.2012 - 11:17
    Usor de zis...EDUCATIA POZITIVA este un obiectiv minunat! Dezvolta ceea ce are copilul mai bun, cu ajutorul meu, de parinte ”cercetas”, care asculta copilul cu mintea si inima... Intrebarea mea este, ce ne facem atunci cand acest copil ”trece” in lumea reala, cea care, de prea multe ori ne dezamageste... Minciuna, tupeul, obraznicia, mandraia...toate cate au iesit din ”Cutia Pandorei” vin spre l, din directii care mai de care mai neasteptate...Va spun din experienta... E frumos ce sccrieti in acest articol dar, o sa caut si continuarea sa:” Cum sa fac fata realitatilor din viata de zi cu zi???”. Sa raspund cu aceeasi moneda obrazniciei sau invidiei??? Sa intorc si celalalt obraz??? Nu stiu inca ce sa-i spun copilului meu, crescut in acest minunat spirit... Poate ca, inca mai astept alaturi de acest firav personaj, ”Speranta”, ca lucrurile urate sa fie varate din nou, in acea ”Cutie a Pandorei”...

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe