characters characters

Cum pot parintii sa previna depresia la adolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 februarie 2017    |   2493 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

preventia depresiei la adolescenti
Statisticile arata ca unul din cinci adolescenti trec prin cel putin un episod depresiv pana la maturitate, iar intre 10 si 15%  prezinta mai mult simptome ale depresiei. Uneori e vorba doar de niste schimbari bruste de dispozitie care dureaza cateva ore sau poate si chiar zile, insa alteori, pot fi identificate cu precizie simptomele unei depresii.

De unde vine depresia?

Studiile arata ca depresia este o tulburare de natura emotionala care poate fi transmisa de la parinti la copii. E vorba  mai degraba de o predispozitie spre a dezvolta depresie in randul copiilor ai caror parinti au suferit de aceasta tulburare.

Exista si alti factori care cresc riscul adolescentilor de a avea depresie:

  • istoric de depresie in familie (intre 20 si 50% dintre adolescentii care sufera de depresie au un membru al familiei care a avuit depresie sau alta problema de sanatate mintala)
  • de doua ori mai multe adolescente sufera de depresie decat adolescenti
  • boli cronice sau alte probleme de sanatate fizica
  • adolescentii care au alte probleme de sanatate mintala (anxietate, probleme de comportament) sau care au probleme legate de abuzul de substante.
  • experiente traumatice sau probleme in familie, inclusiv divort sau decesul parintilor.

Ce poti face pentru a-ti proteja adolescentul de depresie?

Relatiile pozitive cu parintii inseamna nivele scazute de depresie in randul adolescentilor.

Suportul parental este cheia pentru bunastarea adolescentilor. Cu cat adolescentii au parte de empatie din partea parintilor, cu cat li se adreseaza mai des intrebari deschise, cu cat parintii cauta sa inteleaga mai des decat sa corecteze, cu atat adolescentii devin mai autonomi si mai increzatori in fortele proprii.

Incurajeaza-ti adolescentul sa isi gaseasca hobbyuri si pasiuni.

Cu cat iti sprijini copilul sa descopere ceea ce ii place si sa gaseasca lucrurile care il fac sa se simta fericit, cu atat sansele de a dezvolta simptome depresive sunt mai mici. Atunci cand insa acesta pare a fi descurajat, cauta sa il incurajezi sa ramana implicat in cercul sau de prieteni si in tot ceea ce inseamna scoala.

Ofera un model de stil de viata sanatos.

Pentru a-i oferi copilului un model de urmat, cauta sa faci si tu lucrurile care iti plac si incearca sa ai grija de cate ore pe noapte dormi, ce anume mananci, cata miscare faci zilnic, cum anume te intelegi cu cei din jur, cum gestionezi stresul din viata ta etc.  Acorda atentie problemelor tale emotionale si de comportament, cerand ajutorul atunci cand nu poti sa imbunatatesti singur situatia. Astfel, vei oferi copilului un model in privinta unei vieti sanatoase din toate punctele de vedere.

Insista pe obiceiuri sanatoase de somn.

Adolescentii care adormin jurul orei 22.00, sunt cu 25% mai putin predispusi de a cunoaste depresia sau gandurile suicidare, in perioada adolescentei.  Afla mai multe despre numarul de ore de somn necesare pentru fiecare varsta.

Incurajeaza miscarea.

Se stie foarte bine ca miscarea fizica ajuta la imbunatatirea starii de bine, dar si la invatare, iar efectul poate dura chiar si 12 ore. Din acest motiv, dar si pentru ca e importanta sanatatea corpului, ajuta-ti adolescentul sa fie cat mai activ incurajandu-l sa se inscrie la un curs de sport.

Concentreaza-te pe lucrurile bune care se intampla in fiecare zi.

Un studiu recent arata ca oamenii care pun accent pe experientele pozitive din timpul zilei, dezvolta un fel de scut impotriva starilor depresive si al emotiilor negative. Recunostinta pentru lucrurile si oamenii care ne aduc fericire de asemenea contribuie la o stare de bine.

Invata-ti adolescentul despre autocompasiune
Critica dura
adresata lui insusi dupa o greseala sau un esec si distorsiunile cognitive apar si in randul copiilor si adolescentilor, nu doar la adulti. Este important sa il ajuti pe adolescent sa recunoasca situatiile in care se critica excesiv de mult si in care reactioneaza irational. Dupa un esec sau greseala, intreaba-l ce i-ar spune unui prieten in aceeasi situatie si incurajeaza-l sa isi vorbeasca la fel de incurajator si lui insusi.

Construieste increderea copilului in propriile sale forte.

Incurajeaza-l sa invete lucruri noi, sa isi urmeze interesele si sa nu evite provocarile sociale, intelectuale sau emotionale :).

Creste sentimentul de autocontrol al copilului tau.

Ia-ti timp pentru a-i arata copilului ca actiuniile sale poate avea efecte pozitive sau negative. Ajuta-l pe adolescent sa inteleaga ca are control asupra lucrurilor pozitive (poate organiza iesiri cu prietenii, poate sa se dedice intereselor sale etc.) si poate invata sa evite alegerile nefericite.

Ajuta-ti copilul sa obtina sprijin social eficient.

Pentru ca prietenii sunt foarte importanti pentru adolescenti, invata-ti copilul sa ii aleaga cu grija, iar atunci cand intampina probleme cu ei, sa stie ca poate intotdeauna sa discute cu tine. Relatiile romantice de asemenea pot afecta echilibrul emotional al adolescentului tau, asa ca nu ezita sa comunici deschis si pe aceasta tema.

Ajuta-l sa isi gaseasca un scop in viata

Scopul in viata este asociat cu o satisfactie a vietii mai ridicata, precum si sanse mai mici de a avea simptome depresive. Studiile arata ca acei parinti care isi asculta copiii si le ofera sfaturi despre cum sa isi gaseasca scopul in viata ofera in realitate un sprijin emotional foarte mare, benefic pentru dezvoltarea pe termen lung a adolescentilor.

De asemenea, cauta sa minimizezi conflictele din interiorul familiei. A face parte dintr-o familie in care exista frecvent conflicte care nu snt rezolvate, creste riscul de a dezvolta depresie. In plus, invata-ti copilul sa fie asertiv si nu agresiv.  Asertivitatea este foarte importanta mai ales in perioada adolescentei fiindca acum, conflictele si interactiunile cu cei din jur sunt mai frecvente.

Majoritatea adolescentilor si nu numai, chiar si adultii considera ca a merge la un psiholog este un lucru rusinos. Este important de constientizat ca depresia este o tulburare serioasa, nu doar simple mofturi sau schimbari de dispozitie, care poate schimba brusc si intr-o directie nefericita, intreaga viata. De aceea e bine ca de la primele simptome observate, sa se caute ajutor si tratament.

*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/barnimages/27622799904/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe