characters characters

Autocritica la copii

Cum sa raspunzi cand copilul se critica prea dur

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 august 2016    |   1624 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

autocritica la copii
„Sunt un prost!”, mormaie copilul in bucatarie, in timp ce incearca sa rezolve o problema la matematica sau sa scrie o compunere.

Uneori, copiii isi adreseaza asemenea replici fara a le crede in totalitate, pentru a atrage atentia, pentru a primi un compliment sau pentru a se integra intr-un grup. Alteori insa, atunci cand sunt insotite de semne exterioare de tristete, furie, exasperare sau neputinta, copiii chiar cred replicile negative pe care si le adreseaza lor insisi. Iar acestea ii pot afecta pe termen lung, mai ales daca devin un obicei.

Atunci cand copiii se critica, reactia parintilor este de a-i opri si a oferi asigurari ca aceasta imagine negativa despre sine este una eronata. Totusi, in cele mai multe cazuri, cuvintele pe care si le spun cei mici rezoneaza cu emotiile pe care le traiesc. Atunci cand isi spun „Sunt un prost.”, „Sunt un tantalau.”, „Sunt stupid.” etc., ei chiar se simt astfel si, in plus, lipsiti de dreptul de a fi iubiti.

Iata cateva sugestii pentru momentele in care copilul tau se critica prea dur:

Cauta sa te pui in locul lui si sa intelegi de ce anume simte ceea ce simte. „Tema este destul de grea, nu-i asa?”, „E normal sa fii frustrat cand nu reusesti ce iti propui.” sunt replici pe care le-ai putea folosi pentru a-ti manifesta empatia. Este important sa intelegi ca atunci cand copilul tau se critica prea dur pe sine insusi se simte cu adevarat depasit de situatie si confuz.

Manifesta curiozitate. Unora dintre copii le este greu sa verbalizeze problema pe care o au. Atunci cand incepeti sa explorati situatia impreuna, pentru a vedea despre ce este vorba, s-ar putea ca cel mic sa isi dea seama cu adevarat despre ce anume il deranjeaza si astfel, impreuna, puteti gasi o solutie. Adreseaza-i intrebari de genul: „Ma gandesc ca aceasta tema ti-a cam dat de furca, nu-i asa?” sau „In ce fel e mai grea tema aceasta fata de restul temelor pe care le-ai primit pana acum?”.

Rescrie scenariul. Daca deja ti-ai dat seama care este problema, poti explora impreuna cu copilul tau, cuvinte, propozitii si fraze noi care sa descrie situatia cu care se confrunta. Spre exemplu, in loc sa spuna „Scrisul este foarte greu.” sau „Sunt un prost.”, ar putea spune „Incerc sa scriu bine.” sau „A face greseli e normal.”.

Rezolvati problemele impreuna. Incearca sa rezisti nevoii de a gasi rapid o solutie pentru problema pe care o are copilul tau. Uneori nu exista solutii rapide si eficiente fiindca raspunsul este „E nevoie de efort sustinut si continuu.”, „E nevoie de repetitii.” sau „Inca lucrez pentru a-mi atinge scopul.”.

Provoaca gandurile si emotiile. Este important sa ii explici copilului ca emotiile sunt temporare, ele vin si pleaca si nu ne definesc. Chiar daca copilul tau se simte uneori lipsit de valoare sau ca nu merita sa fie iubit, trebuie sa stie ca a simti ceva nu inseamna neaparat ca e adevarat. Si alti copii pot avea dificultati atunci cand fac o tema pentru acasa sau incearca sa obtina rezultate scolare bune si asta nu inseamna ca sunt prosti.

Vorbeste de fiecare data cu copilul tau despre momentele in care simte ca ii este greu si cautati solutii impreuna. Pastrati-va conversatiile scurte, fara a incerca sa il faci sa para special sau ca ceea ce crede despre el nu este adevarat. Incearca sa ii validezi sentimentele, sa il intelegi si sa ii fii alaturi.

Important este de stiut ca desi in astfel de momente incerci sa iti ajuti copilul, s-ar putea sa dai peste putina rezistenta. Nimanui nu ii este usor sa accepte comentarii pozitive, mai ales daca se afla intr-o pasa mai proasta.

Ce altceva mai poti face pentru a evita autocritica prea dura a copilului?

Imbratiseaza imperfectiunea si descurajeaza perfectionismul. Toti facem greseli, chiar si parintii. Cauta sa fii mai binevoitor si abordeaza greselile ca pe oportunitati de invatare.

Invata sa folosesti feedback-ul constructiv, nu critica. Majoritatea copiilor isi vor vorbi lor insisi asa cum le vorbesc adultii importanti din viata lor: parintii si cadrele didactice. Oferind feedback, il vei ajuta pe copil sa se orienteze mereu catre solutii, catre modalitati in care pot imbunatati propriile rezultate, si nu catre defecte personale.

Concentreaza-te pe lucrurile bune, in relatia cu copilul tau. In loc sa te concentrezi pe ceea ce s-a stricat sau s-a gresit, cauta sa vezi ce poti schimba, fixa, curata, invata sau lasa sa treaca de la sine.

Incurajeaza independenta copilului. Acesta are nevoie sa auda ca e laudat pentru initiativa, pentru deciziile bune pe care le-a luat, pentru ca a persistat.

Pune accent pe perseverenta. Concentreaza-te pe pasi mici care duc la succes pentru a trece peste obstacole sau pentru a te apropia de obiective.

Invata-ti copilul abilitati de gestionare a emotiilor. Arata-i tehnici prin care sa isi mentina calmul, prin care sa scape de frustrare, cum anume sa ramana pozitiv si bine dispus, cum sa rezolve probleme. Astfel de abilitati il vor ajuta si il vor pregati pe copil sa devina un adult echilibrat din punct de vedere emotional.

Tu cum reactionezi atunci cand copilul tau se critica prea dur?


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/andy_bernay-roman/371411910/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe