Miscarea fizica si invatarea
Miscarea fizica nu este importanta doar pentru sanatate, ci si pentru capacitatea de invatare.
Cum ajuta miscarea fizica invatarea si memoria:
- Imbunatateste starea de alerta, atentia si motivatia. Copiii diagnosticati cu ADHD au rezultate mai bune la invatare daca fac sport in mod regulat. Dar acest lucru nu inseamna ca miscarea este rezervata doar acestora. Exercitiile fizice stimuleaza zonele din creier responsabile de concentrarea atentiei, organizare si planificare.La nivel cerebral, miscarea fizica este asociata cu modificari importante pentru invatare si starea de sanatate a creierului:
- Pregateste celulele nervoase sa se conecteze intre ele pentru a asimila noi informatii
- Favorizeaza aparitia de noi celule nervoase in zona din creier responsabila de memorie si invatare (numita hipocamp)
- Stimuleaza eliberarea factorilor de crestere in creier, substante care influenteaza sanatatea celulelor nervoase.
- Creste dispozitia emotionala. Realizat in mod regulat, sportul poate influenta pozitiv dispozitia emotionala a copilului tau. Iar emotiile pozitive influenteaza, la randul lor, invatarea. Un copil bine dispus este mai optimist, mai entuziast si mai increzator in fortele proprii :).
- Reduce anxietatea si stresul. Deseori, copiii ajunga sa amane invatarea sau au probleme la examene sau teste din cauza anxietatii. Atunci cand suntem stresati, nu putem invata bine, nu ne putem concentra atentia, iar performanta noastra este afectata.
- Imbunatateste somnul si odihna. Somnul si odihna sunt esentiale atat pentru retinerea informatiilor invatate, cat si pentru capacitatea de invatare a informatiilor viitoare. Asadar, sportul are un rol indirect esential in invatarea eficienta.
Pentru a profita de beneficiile exercitiilor fizice, ajuta-ti copilul:
Desigur ca miscarea fizica are toate aceste efecte benefice atunci cand nu duce in mod constant la epuizarea fizica a copilului tau. De aceea, este important ca intensitatea activitatii fizice sa fie pastrata la un nivel suportabil, iar perioada de timp dedicata miscarii fizice sa fie adecvata capacitatii copilului tau si eventual, marita treptat, in timp.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Interviu cu Silvia Ciubotaru Guta, coordonatoarea Laboratorului Ideo Ideis - ateliere de explorare personala si dezvoltare comunitara
Silvia Ciubotaru Guță este coordonatoarea Laboratorului de explorare personala si dezvoltare comunitara din cadrul Festivalului de Teatru Ideo Ideis din Alexandria.
-
Interviu cu Simona Ciff, psiholog si psihoterapeut. Partea a doua
Interviu cu Simona Ciff, psiholog si psihoterapeut. Partea a doua: despre motivatia pentru invatare versus disciplina in invatare, mituri legate de invatare si modalitati prin care parintii pot sa ofere copiilor un an scolar viitor mai bun.
-
Interviu cu Simona Ciff, psiholog si psihoterapeut: Cum pastram mintea antrenata si in vacanta?
Simona Ciff este psiholog si psihoterapeut si foloseste la momentul acesta experienta si cunostintele sale in programe de educatie a inteligentei emotionale pentru adulti si adolescenti. Este invitata adesea ca speaker pe teme precum: inteligenta emotionala, gestionarea emotiilor, fericirea, relatiile interumane, educatie, incredere in sine, echipa si leadership.
Adauga tu primul comentariu: