Patru feluri in care parintii afecteaza negativ dezvoltarea copiilor
Parintii joaca cel mai important rol in dezvoltarea copiilor. Experientele timpurii sunt critice pentru dezvoltarea armonioasa, fizica, cognitiva si emotionala a copiilor. Astfel, comportamentele negative de parenting pot influenta negativ aceasta dezvoltare cu consecinte pe termen lung, chiar si in etapa de adult.
Citeste si:
Rezilienta in randul parintilor
Trei tipuri de excese in randul parenting
4 feluri in care parintii afecteaza negativ dezvoltarea copiilor
Iata care sunt cele 4 feluri prin care parintii afecteaza in mod negativ dezvoltarea copiilor:
1. Parentingul bazat pe pedepse, reguli stricte prin care parintele cauta sa aiba control si sa domine copilul - deseori descris ca stil parental autoritar. Emotiile pe care cel mic incepe sa le traiasca si sa le simta tot mai des drept raspuns la acest stil parental sunt frica, furia si vinovatia. A trai indelungat simtind aceste emotii inseamna a trai in stres, ceea ce va produce pe termen lung, numeroase probleme si simptome de anxietate si depresie, precum si o stima si o incredere de sine scazute.
2. Parentingul elicopter prin care parintii monitorizeaza intens tot ceea ce face copilul lor. Adesea acestia vor lua decizii in locul copiilor si vor fi ultraprotectori, afectand independenta copilului si stima sa de sine.
3. Neglijarea copiilor printr-un parenting permisiv. Acest lucru inseamna a-l lasa pe copil sa stea la desene atata timp cat cel mic isi doreste, a trece cu usurinta peste incalcarea regulilor sau a le elimina in totalitate. Acest fel de a fi inseamna a pierde controlul asupra copilului si a-l impiedica sa isi dezvolte autocontrolul si relatii adecvate cu cei din jur, in care sa inteleaga ca nu totul ii este permis si ca uneori trebuie sa facem lucrurile asa cum vor si ceilalti.
4. Inconsistenta in parenting creeaza confuzie si instabilitate emotionala copilului, care invata ca nu poate avea incredere in consecventa parintilor. Uneori parintii sunt responsivi si calzi, alteori, il resping pe copil sau il ignora. Aceasta inconsecventa duce la formarea unui stil de atasament dezorganizat, cu efecte daunatoare pe termen lung, in ceea ce priveste sentimentul de siguranta al copilului in lume si in relatiile cu cei din jur.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Biasul de confirmare este recunoscut ca si un fenomen ce se refera la tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Parintii instrainati de copii: cum pot repara relatia
Instrainarea copiilor fata de parinti este o provocare reala, insa daca exista dorinta de ambele parti, implicare si comunicare, lucrurile pot fi remediate. Cum anume?
Adauga tu primul comentariu: