characters characters

Copilaria, intre a supravietui si a evolua

Cum crestem copii care evolueaza, nu doar supravietuiesc

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 noiembrie 2021    |   1295 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copilaria, intre a supravietui si a evolua
Cand vine vorba de cresterea copiilor, este important sa facem diferenta dintre simpla supravietuire si dezvoltarea sau evolutia armonioasa.

Citeste si:

Experientele pozitive in copilarie


Abilitati emotionale de care au nevoie copiii pentru a se dezvolta armonios


Diferenta dintre supravietuire si dezvoltare armonioasa

 Copiii pot trece prin neglijare emotionala, iubire conditionata, abuz fizic sau emotional, violenta verbala sau respingere sociala si pot supravietui acestora, cu urmari negative mai putin vizibile. Sau pot avea o copilarie in care primesc apreciere pozitiva neconditionata, li se incurajeaza autenticitatea si unicitatea si sunt apreciati pentru cine sunt ei. In primul caz, copiii supravietuiesc in ciuda dificultatilor, in al doilea caz, copiii infloresc datorita oportunitatilor de crestere la care au acces.

Un alt fel in care putem intelege aceasta diferenta se refera la experienta bucuriei – aceasta emotie aparent banala se poate dovedi esentiala cand evaluam evolutia unei personae, indifferent de varsta. Copiii care se dezvolta armonios si evolueaza cu adevarat, traiesc bucuria in nenumarate feluri: bucuria de a cunoaste lucruri noi, de a interactiona cu alte persoane, de a incerca activitati noi si dificile, de a crea si de a explora lumea din jur. Copiii care supravietuiesc traiesc toate aceste experiente cu mai putina bucurie si cu mai mult stres – interactiunile sociale sunt umbrite de teama de respingere, invatarea scolara este umbrita de teama de esec, explorarea lumii din jur este limitata pentru ca nu exista o baza suficient de sigura la care copilul sa se intoarca.

Supravietuirea inseamna crestere, fara atingerea intregului potential, chiar daca deseori aceasta lipsa nu este constientizata Adultii care astazi spun „Si pe mine m-au batut parintii si acum nu am nimic.” sunt exemple de supravietuitori – nu putem sti cate lucruri benefice au pierdut in urma educatiei bazate pe violenta pe care au primit-o in copilarie. Dezvoltarea armonioasa inseamna ca in fiecare domeniu al vietii sale, copilul si mai tarziu adultul, se simte suficient de increzator incat sa tinda catre nivelul maxim de functionare.

Chiar daca nicio copilarie nu va fi perfecta, este important ca parintii sa stie diferenta dintre supravietuire si dezvoltare si factorii care sunt esentiali pentru cea din urma. Anumite caracteristici de dezvoltare sunt comune tuturor copiilor, desi in realitate, fiecare copil creste si se dezvolta in ritmul sau propriu. Desi e important sa ne amintim ca fiecare copil este unic si special, unele nevoi si interese sunt universale si ele stau la baza unei dezvoltari amornioase.

Toti copiii au nevoie de:

  • Experiente pozitive privind propriul sine
  • Experienta succesului in ceea ce fac.
  • Sa devina independenti.
  • Sa isi dezvolte si sa isi accepte identitatea de gen.
  • Sa ofere si sa primeasca atentie.
  • Sa traiasca aventura.
  • Sa fie acceptati de alte persoane de varste similare sau diferite, precum si de persoanele cu autoritate.
  • Sa se simta in siguranta din punct de vedere emotional in familie, la scoala si in lume.

Este important sa retii ca a asigura dezvoltarea armonioasa a copilului nu inseamna a-l ocroti de orice experienta dificila sau de emotii negative, ci a-i da increderea si sprijinul de care are nevoie pentru a-si forma abilitatile care sa il ajute sa le gestioneze.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe